reklama

Avdijivka II. (karty sú nanovo rozdané)

Bitka pri Avdijivke ma zaujala, preto druhý blog tak skoro.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

1.           Najprv Bachmut

Hyeny od Wagnerovcov ovládajú podľa čerstvých informácií 70% mesta. To je značný pokrok oproti situácii spred dvoch týždňov, kedy Prigožin tvrdil, že mesto majú prakticky pod kontrolou (ako dôkaz, že mesto je pod kontrolou, sa odfotil v inej dedine). Orkovia dobyli malé časti na severe a za utorok aj cintorín na juhu mesta. ZSU držia centrum mesta, kde sa nachádzajú veľké paneláky z komunistickej éry. Pred pár dňami sa niekoľko diskutujúcich zavzdušňovalo, že prechodom Bachmutky stráca obrana mesta význam, pretože Rusi sú už v uliciach. Na druhej strane, Ukrajinci držia práve železobetónové paneláky, ktoré sa ručnými zbraňami ohrozia veľmi ťažko a keď sledujem dronové zábery, zjavne ich ani delostrelecká paľba nezničila až tak, ako by sme čakali. Mesto teda stále bude veľkým predmetom v zadnici Prigožina, asi prvým od jeho väzenských čias. Zdá sa mi, že Ukrajinci si obľúbili nočné boje, keďže viaceré krajiny sveta im poslali pechotné zbrane s nočným videním a rovnako drony prispôsobené na nočný boj. Hýbať sa medzi panelákmi v noci, keď je teplota okolo nuly a niekto hocikde naokolo môže mať sniperku s noktovízorom musí byť pre wagnerovské tlupy mimoriadne motivujúce. Šanca na prežitie asi nula.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo je pozitívom, že posledný marec, teda deadline na dobytie celého Donbasu, sa blíži a Putin asi o týždeň minie veľký pakel vreckoviek. Prístupové cesty do mesta od mestečka Časiv Jar sa nepodarilo dobyť, ZSU prešli v tomto mieste do protiútoku a vyzerá to, že Wagnerovci nemajú už síl na výraznejšie ofenzívy. Počasie im tiež nepraje na vševojskový útok. A čo je podstatné, z lokálnej bitky sa prenáša dôraz inam.

 

2.           Sever proti juhu

Od februára sa obe armády výraznejšie stretávajú na severe, od Lysyčansku po Novovodjane. Nemyslím si, že by Rusi mali nato, aby dobyli severnú časť oblasti, proste mi to prišlo ako trápny, neúspešný pokus o odvedenie pozornosti Ukrajincov. Tí ale majú kvantum kvalitnejších zbraní, takže každý miniútok na ich pozície logicky skončil fiaskom a frontová línia sa prakticky neposunula. O to lepšie, pretože technika aj Orkovia chýbali Prigožinovi pri Bachmute. Po fiasku pri Vuhledare sa spomalili aj akcie na juhu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Teraz ale prebieha nová ofenzíva pri Avdijivke, o ktorej som písal v poslednom blogu. Ako som včera predpovedal, tankové zväzky Rusákov skončili zdevastované a ofenzíva smerom na Stepove skončila skôr ako začala. Nemám informácie o tom, aké tanky tam Rusáci používali, predpokladám zmesku novších a starších typov. Lenže ako som písal už mnohokrát, Rusom zásoby čohokoľvek modernejšieho ako novšie verzie T-72 dochádzajú a podľa niektorých zdrojov vedia „vyrobiť“ (rozumej: modernizovať) staršie typy v jednociferných počtoch mesačne. Ak pri Vuhledare stratíte 30  - 40 tankov za pár dní, je to trebárs mesačný počet modernizovaných tankov T-62. Takže musíte siahať hlbšie do šrotovísk... alebo nie a Rusko má ešte rezervy?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale no tak! Tesne pred frontom sa objavilo video, ako ruský ešelón vezie zásielku desiatok tankov T-55. Áno, päťdesiatpätiek! Je to tu! Ešte desaťkrát sa vyspím a napíšem tri blogy a Rusi v rámci všetkého-podľa-plánu vytiahnu staré tridsaťštvorky. A potom v máji vytiahnu kočiar, ktorým sa viezla Katarína Veľká okolo Potemkinových dedín.

Preboha, už aj ja som sa dostal do štádia, že ľutujem ruských mobikov.

 

3.           Ako to vyzerá s Ukrajinou?

Moja priateľka aj s dcérami sa prvýkrát takmer za 12 mesiacov vybrala domov, do Kyjevskej oblasti. Dievčatá nevideli otca presne ako vypukla vojna a jeden deň navyše (mal nočnú, čo mu zachránilo život). Starých rodičov zasa nestretli od vypuknutia pandémie Covidu, takže prakticky tri roky. Strastiplná, 25-hodinová cesta cez Poľsko dopadla chvalabohu dobre a zo srdca mi spadol kameň ako z ruského okna disident.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo ma zarazilo, že Kyjev je v normále. Krátke video, ktoré mi priateľka poslala, svedčí o tom, že život je tam naspäť v starých koľajach. Ulice žijú, obchody sa vrátili do štandardného režimu, dokonca aj svetelné reklamy idú naplno, čo je znakom fenomenálneho zlyhania ruského terorizovania ukrajinskej civilnej populácie. Vlaky, busy, metro, všetko funguje, prachbiedna zima sa nemala ako prejaviť. Super, ďalšia zima už bude v znamení mieru. Čakal som „normálny“ život, ale je tam doslovne normálny život.

V poslednej dobe som videl množstvo videí, kde vojnou poškodené ulice a mestá sa vracajú do normálneho módu. Sú v rozpore s tým, čo vraveli pesimisti. Mnohí ma presviedčali o tom, že Ukrajina túto vojnu neprežije, keď prežije, bude extrémne vydrancovaná a nikdy sa z toho nespamätá. Zábery panelákov, ktorým v lete chýbal jeden bok a teraz sú na nerozoznanie od novostavby, ešte naviac aj zateplené, sú skôr v súlade s tým, čo som tvrdil ja. Ukrajina nevykrvácala a už ani nevykrváca. Celkové škody sú pomerne malé, keďže front sa prehnal len malou oblasťou z inak obrovskej krajiny, a nie všade to vyzeralo ako v Mariupole alebo aktuálne v Bachmute. Moji „svokrovci“ bývajú na severnom predmestí Charkova, teda v mieste, kde boje boli intenzívne. Ich bytovka je rozstrieľaná, ale prakticky nemá štrukturálne, statické závady. Výmena okien, strechy (keď som pred Veľkou nocou vybavoval bývanie pre ich susedov, ešte strechu mali, presne na Veľkonočný pondelok už nie), nové steny a nábytok nie sú tak hrozné ako strhnutie celej stavby a výstavba od základu. Svokor Jurij už dokonca na konci zimy prebýval doma, pretože už nemrzlo a dokázal „prežiť na trampa“ v chladnej miestnosti. Samozrejme, zabolí to, ale neznačí to, že z polovice Ukrajiny budú teraz bezdomovci. Spomínaný Mariupol , Bachmut, Marijinka a Pisky budú musieť ísť od inžinierskych sietí nanovo, ale je to len veľmi malý zlomok toho, čoho sme sa obávali. A ruku na srdce, prachy zhabané ruskej národnej banke a oligarchom spravia Ukrajinu krajšou, modernejšou, prosperujúcejšou a bez ohromných nákladov na pleciach miestnych. Bude to chvíľu trvať, ale menej ako u niektorých pesimistov.

Čo ma vedie k jednému postrehu: včera bol prvý jarný deň a mám tu spomienku spred pol roka. Tohto exota som tu spomínal niekoľkokrát, vždy len s hlboko ironickým úškrnom. Odporúčam si video pozrieť, je mimoriadne vtipné a len potvrdzuje to, že každá proPutinovská filcka je tak extrémne mimo, ako len môže byť Jožo z piatej cenovej v Kšinnej, ktorý vie, že Zelenskij je nacista, židák a narkoman.

Ešte jeden text od toho istého magora: Už jde o prežití Ukrajiny. „Ztráty na ukrajinské straně jdou patrně do statisíců. Odhady jsou různé, ale můžeme už asi mluvit o řádech statisíců, což je pro stát jako Ukrajina dost vyčerpávající. Z tohoto hlediska se válka nemůže vyvíjet v ukrajinský prospěch.“ Stačil mesiac a vidíme fantastické ruské úspechy kdekoľvek na fronte, hlavne v okolí cintorínov a krematórií.

„Přestože teď Ukrajina dostala přislíbeny tanky, jenže ty tam nebudou na jaře, ale spíš ve druhé polovině roku.“ Aha, dobré ráno, Druláku. Tanky už sú tam, stovky sú na ceste. Uvažuje sa o stíhačkách. Drulák nech si nepodáva športku.

„Jsem v tom skeptický, protože složité zbraňové systémy vyžadují nějaké školení a zkušenosti.“ Pán bude brutálnym taktikom, pretože aj samotné USA vyhlásili, že ukrajinské posádky zvládli každé preškolovanie závratne rýchlo.

„Druhý problém je, že v okamžiku, kdy by tam přišly systémy ohrožující samotné Rusko a Ukrajinci by získali kapacitu efektivně zasahovat ruské území a Ukrajinci jim to začali oplácet, je otázkou, k čemu by to ze strany Ruska vedlo. Zcela jistě k další, mnohem brutálnější eskalaci. Toto je ale nepravděpodobné a myslím, že k tomu nedojde.“ Aha, tak zasa mimo misu. Ukrajinci si veselo bombardujú čo chcú a Hnusom zostáva ako jediná odveta ožratý Medvedev a jeho delírium tremens.

Drulák a Šándor sú podľa mňa tak prízemní chuji, že aj keby sa Zelenskij promenádoval okolo krížniku Aurora na ukrajinskom tanku a v Kremli by sa pásli kozy, obaja by boli schopní tvrdiť, že Rusko to zreteľne vyhráva.

 

4.           Ukrajinské zbrane

Ako de facto hovorí Drulák, Ukrajina nedostane vlastne nič a od nikoho.

Práve musím potláčať kŕč vo svaloch za ušami, pretože práve včera Británia prisľúbila Ukrajine zásielku protitankových striel z ochudobneného uránu. Bežný dezolát práve dostal k povinnej výbave dezoláta (cirhóze pečene) aj cirhózu mozgu, pretože rozsah jeho inteligencie, vzdelania a kritického myslenia si vybaví tank zahalený v atómovom hríbe. Lenže takto to nefunguje. Ochudobnený urán (DU) nie je rádioaktívny v nejakej závažnej miere a jeho praktické využitie spočíva v tom, že je veľmi hustý a ťažký. Náboj z DU preletí tankom ako šípka, zapáli sa, nechá v ňom katastrofálnu spúšť a vyletí von. Teda ako porovnanie by som koncipoval takto: funguje to ako učivo základnej školy v hlave dezoláta. Nóty z ruských ambasád v SR aj ČR dorazili veľmi chytro, takže diskusie sú zahltené tým, že obilnica Európy bude kontaminovaná a českí chcimírovia nebudú žrať chleba z ukrajinskej múky (predpokladám, že taký typický Okamurovec nerozozná múku od drvenej kriedy, nieto múku z Ukrajiny od tej neukrajinskej). Lenže škodlivosť DU je maximálne v tom, že urán je logicky ťažký kov, ktorý znečisťuje prostredie rovnako ako olovo v ruských nábojoch. Alebo olej v ruských tankoch. Alebo nafta v ruských tankoch. Teda žiaden extra vplyv nad rámec štandardnej vojny to pravdepodobne mať nebude. Flastenci sa tiež nechali počuť, že všade, kde USA používali muníciu z DU, nasledovali v populácii problémy so zdravým, napríklad mutácie u novonarodených detí. Nuž áno, ale aj nie. syndróm Perzského zálivu sa nepodarilo napriek tridsať rokom výskumu na DU naviazať, v Iraku prudko deformácie novorodencov narástli po prvej vojen v Zálive, nie počas používania 30-mm striel v druhej vojne. V Kosove sa vraj rapídne zvýšil výskyt rakoviny v miestach, kde DU munícia použitá bola, ale nárast bol groteskne malý a zasa sa nepreukázal súvis s DU. Výskum Talianov naviac ukázal, že v miestach, kde dopadali náboje z uránu, boli levely prvku zvýšené tak extrémne málo, že sa dali rozlíšiť iba prístrojmi, nie v praxi. Inými slovami boli zanedbateľné.

Takže nie, munícia z DU nebude na Ukrajine robiť akékoľvek škody. (Akurát sa snažím toto vysvetliť seržantovi Ivanovi Kuznecovovi sediacemu v ruskom tanku, nedarí sa mi to). Akonáhle však začne ukrajinská ofenzíva, paseku v ruských strojoch to urobí dokonalú. Jeden z tých malých žolíkov, ktoré Kyjev dostal po desiatkach.

Ozaj, bavíme sa v jednom dni o projektiloch z ochudobneného uránu na ukrajinskej strane a o tankoch T-55, ktoré dostáva ruská strana???? Veď na 55-ky by asi postačili náboje z ochudobneného dubového dreva. Karty sú rozdané. Akurát Rusi vedia hrať len Pexeso.

 

5.           Sevastopol napadli hackeri

V „ruskom“ prístave Sevastopoľ celý deň znie rajská hudba, sirény. Najkľúčovejší ruský vojenský prístav v Čiernom mori si už svoje zažil, ale odniesli si to iba plavidlá. Čerstvo ho ale bombardovali morské aj vzdušné drony naraz. Nevieme výsledky, podľa niektorých úvah sa skončil neúspechom a ruská obrana ich zničila predtým, ako dokázali spôsobiť nejaké škody. Uvidíme čoskoro.

Čo mi ale nedá: Rusi vyhlásili, že sa jednal o útok hackerov. Rusi vždy pri úspešnom ukrajinskom útoku vyhlásili nejakú hovadinu v štýle „dnes tak, zajtra onak,“ takže niečo mi intenzívne naznačuje, že... Uvidíme do troch dní.

Tak ako tak, Sevastopol a priľahlý poloostrov dostal na frak dva dni po sebe – včera Džankoj a dnes priamo najväčšia základňa. Ako to posilní sebavedomie ruských okupantov a vojenských posádok, si môžeme len domýšľať.

 

6.           Zelenského dvojník sa zjavil v Bachmute

Zelenskij je komik a ako každý komik musí imitovať. Sám seba. Prezident s guľami z materiálu hustejšieho ako ochudobneného uránu sa dva dni po oslobodení zjavil v Buči, následne v Chersone (cca 3 km od frontovej línie!) a celkom ho to bavilo (nebyť mŕtvol na uliciach). No a teraz sa zjavil v Bachmute, takisto doslova na dostrel snipera.

Samozrejme to s tým dvojníkom je to irónia, Volodymyr prišiel osobne a v tomto prípade nemusíme uvažovať nad tým, či mal správne nasadenú masku alebo či sa mu triasla alebo netriasla paprča. Nemyslím si, že návšteva tohto mesta bola náhodná. Putin číslo 2 si akože spravil PR (na západe PR-del). Keď si to Zelenskij vytriasa po rozbombardovaných uliciach, geniálneho stratéga jazdiaceho na medveďoch musí za svojim stolom vyrobeným z tisíc dvesto stromov jebnúť. Možno sa ponorí na dno pláže a nájde nové amfory, nech sa znova cíti ako geroj. Alebo mu zvýšia opätky o pol metra.

 

7.           Drobnosti a novinky

Ropa Ural je za 42 USD/bbl. Nič k tomu netreba dodať.

Ruské straty prekročili 167.500 slnečníc. Čakajte pokles cien oleja.

Kriminálnikom od Wagnera sa končia „pracovné zmluvy.“ V septembri 2022 boli najatí na 6 mesiacov, takže kontrakty im končia niekedy teraz. Uvádza sa miestami až 80% stratovosť, čo je celkom milé číslo, keďže často sa jednalo o vrahov a dokonca aj kanibalov. Domov sa teda vráti len malá časť z nich. Ale teraz pozor: viacerí hovoria o tom, že sa prudko zvýši kriminalita v domovských mestách zločincov. Iste, ak si bol „slušný“ človek, ktorý sa v opitosti pohádal s kamarátom a zarezal ho v amoku, dobre, asi nie si vyslovene maniakom a teda doma sa môžeš správať slušne. Otázkou zostáva, koľko z takýchto „nechcených“ vrahov sa Wagnerovcom prihlásilo, a koľko boli reálna spodina.

Na druhej strane, môj súkromný tip je ten, že Prigožin podmienky dohôd práve v okamihu, kedy jeho hrdlorezi začínajú kolabovať, nedodrží a regrúti domov nepôjdu. Prigožin začal vyrábať svoje povestné kladivá ako suvenír, takže komu sa nebude páčiť, že prežil 6 mesiacov a tridsať útokov celý a opušťák nedostal, tomu Jevgenij vyklepe plech. A video nejakého beznohého nepoužiteľného vojaka bude odvysielané, pretože PR treba.

Rishi Sunak dodá Ukrajine zbrane dlhého dosahu. Zdroje neuviedli o aký typ zbrane a aký dlhý dosah by sa malo jednať, ale vraj by dokonca mal byť schopný prekonať vzdialenosť medzi Sergejom Šojgu a samotným Putinom za jeho stolom.

Až 450.000 mladých ruských mužov si má aktualizovať osobné údaje na úradoch. Nie, nejedná sa o druhú mobilizáciu. Pokiaľ ale viem, Červená Karkulka spolu s Tomom a Jerrym navštívili Croodovcov, aby Snehulienka nemusela bývať spolu s Budkáčikom a Dubkáčikom na Hogwartskom hrade... prepáčte mi, už som sa v tých rozprávkach stratil.

Čína prikázala vydávať mapy zahrňujúce východnú časť Sibíre (bývalé čínske územia okupované 160 rokov Rusmi) s dvojjazyčnými nápismi. Taký Vladivostok musí byť na základe nariadenie označený ako Haišenwaj, čínske meno má aj Sachalin. Dokonalý príklad toho, ako geniálne prebieha Putinova operácia na Ukrajine.

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  228
  •  | 
  • Páči sa:  26 995x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu