reklama

Defekácia Putina a ruské nádielky Svätého Nikolaja

Pondelkový blog. Kvôli nejakej záhadnej platbe, ktorá mi odišla 4x ale predplatné sa neaktivovalo, zverejňujem až dnes.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

1.           Putínek sa posral!

Mnohé zahraničné portály priniesli správu, že Putin, ktorý zrejme trpí viacerými chorobami a jeho zdravotný stav sa zhoršuje, sa zlískal zo schodov a výsledkom je posrané oblečenie. Samozrejme, môže to byť hoax, na druhej strane Putin chorý rozhodne je a jeho fyzický ale aj psychický stav po deviatych mesiacoch vojny nemôže byť lepší ako predtým. Podľa tých istých zdrojov má pididiktátor rakovinu žalúdka alebo čriev, takže nejaká defekácia pri páde zo schodov by bola logická. Putin prednedávnom oslávil 70 rokov, čo je síce na ruské pomery závratné číslo (do vojny bol priemerný vek dožitia muža v Rusku okolo 62 – 64 rokov, dnes by som to skrátil zhruba o dekádu, možno viac), na druhej strane to je presne o 70 rokov viac, koľko by sa táto sviňa dožiť mala.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak to nie je hoax, je to skvelá správa. Jeden z dôvodovo na štart vojny bol to, že Puťko sa chcel dožiť triumfu, preto vojna vznikla v tomto období. Triumfu sa nedožil, tak gigantickú devastáciu a poníženie nezažil snáď ani Isatai´i (komančský náčelník, ktorý dostal hanebne na frak v bitke pri Adobe Walls, meno si na znak hanby zmenil po tejto bitke a značí „Kojotia vagína“). Jeho roztrasený a strnulý postoj pri oficiálnych návštevách, opuchnutý ksicht ako po liečbe, všetko svedčí o zlom stave jeho telesnej schránky. Netreba si všímať špekulácie, že už je v terminálnom štádiu alebo že už umrel (čo veľmi hlasne šírili dezoláti a potom sa tomu vysmievali). Faktom je, že Putin odchádza, aj keď to mohol urobiť ako gentleman o sedem dekád skôr. ak je v tomto stave, dá sa tipovať, že 2023 bude na planéte rekordná spotreba šampanského – a ja nebudem môcť písať blogy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

2.           Bachmut horí. Stále.

Nekonečná bitka o strategicky nedôležitý Bachmut sa dá porovnať s bitkou o Verdun, kde sa doslova o pár kilometrov štvorcových bojovalo mesiace za cenu desaťtisícok mŕtvych a bez normálneho výsledku. Trochu faktov:

Bachmut mal pred vojnou 70.000 obyvateľov, čiže bol veľký zhruba ako Trnava. Podobne ako Trnava leží na rovine a je križovatkou viacerých ciest a železníc. Čo ma prekvapilo, že názov je z tatárskeho slova Mahmúd, teda asi podľa nejakého moslimského veliteľa. Mesto za boľševika dostalo nové meno, takisto podľa veliteľa, tentokrát podľa Fjodora Sergejeva zvaného súdruh Arťjom, Arťjomovsk alebo Artemivsk. Pôvodné meno získalo spať v súlade s ukrajinskou praxou odnímania mien mestám, ktoré mali boľševické názvy, v roku 2016, teda krátko po prvej vojne s Ruskom. V tejto vojne zároveň mesto nakrátko pripadlo sviniam, ale Ukrajinci ich vytlačili. Frontová línia na osem rokov zamrzla zhruba dvadsať kilometrov na juh a dvadsaťpäť na východ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Samotná bitka o Bachmut začala až prvého augusta tohto roku, v čase, keď už bolo ticho po bitke o Lysyčansk a Severodoneck. Rusi sa tam strašne vyčerpali a potrebovali ďalší štart, aby držali iniciatívu. V tomto čase sa už hovorilo o ukrajinskej ofenzíve v Chersonskej oblasti, ktorá mala niekedy vtedy začať, a Cherson je na opačnej strane frontu. Prvého augusta teda začali sústredené útoky a štvrtého Wagnerovci dobyli východné ulice mesta. Ako vždy museli Zmrdi ostreľovať civilné budovy, pričom pozabíjali viacero civilistov. V polovici mesiaca Rusi postúpili aj z juhu. O mesiac neskôr jeden z veliteľov Wagnerovcov, Alexej Nagin, chcípol neďaleko mesta. V októbri sa Rusi zmocnili južných dedín Opytne a Ivanhrad (ešte o nich bude reč), čo prezentovali ako úspech. Reálne sa však o tieto selá bojovalo ďalej.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

November bol mimoriadne krutým mesiacom pre obe strany, ale našťastie straty Rusov rástli mnohonásobne rýchlejšie. Nekonečné húfy väzňov, Čečencov aj veteránov Wagnerovcov tu vypustili dušu, vraví sa o desiatkach tisícok mŕtvych. Ukrajina rozhodne nemá rovnaké, resp. ani porovnateľné straty. Čo ale Rusi týmto mlynčekom na mäso získali?

Nič. Rusi v októbri bojovali na predmestí Bachmutu, ale Ukrajinci ich prekvapivým manévrom vytlačili rádovo o 5 či viac kilometrov na východ. Rusi postupovali priemernou rýchlosťou slimáka, legendárnym jedným kilometrom za týždeň. ZSU sa pochlapila a pol dňa zvrátila mnohotýždňový zisk na svoju stranu – to teraz Rusi dobýjajú nazad.

Inak nevypálili ani severné a južné ramená klieští. Soledar, ďalší fackovací panák Zmrdov, nie je v ruských rukách ani 9 mesiacov po vojne. Na juhu dediny Kurdjumivka, Odradivka, Andrijivka a spomínané Opytne, hoci všetky ležia prakticky na zóne hranice z roku 2014, striedajú majiteľa týždeň po týždni a často ani nie vcelku. Bachmutský útok je zjavne veľké fiasko pre Rusov a značná časť strát tak vojakov ako aj techniky ich príšerne vyčerpávajú. Prečo to ale Rusi napriek všetkému robia?

Odpoveď je: nič iné nemajú. Mal som známeho, nie príliš sympatický, inteligentný ani ničím iným príťažlivý chlapík. Našiel si asi najškaredšiu a najhlúpejšiu ženu, ktorú som kedy videl. Celý čas nadával, aká je tupá a hnusná. „Prečo si teda s ňou?“ pýtam sa ho. „No, keď nie je nič iné, stačí mi aj takáto.“

Presne. Rus nič iné nemá. Kyjevský front sa im zrútil ako domček z karát. Černihiv a Sumy museli opustiť s ťažkými stratami na technike a elitné tankové divízie im tam vykrvácali. Charkovská ofenzíva začiatkom septembra im urobila taký škrt cez rozpočet, že tu už ťažko vôbec hľadali nejakú výhovorku. Pád Chersonu, hoci sa dušovali, že ho neopustia (a nakoniec opustili, ale veľká časť ich organizovane oblasť opustila) im zamiešalo karty a Ukrajine umožnil presunúť obrovské množstvá vojakov a techniky preč, na iné fronty. Dokonca aj námorné sily majú za sebou najhoršie mesiace od roku 1942. ale nič iné nemajú, len zhruba trojicu či štvoricu dedín o pár sto obyvateľov, rozstrieľané na kašu, a okresné mesto bez života. Nič iné nemám, aj toto stačí. Pritom je jasné, že aj keby Bachmut padol (čo tipujem, že sa nestane), vojnu to nezvráti. Za Bachmutom sú celé stovky dedín a miest zvyšku Donbasu, ktoré budú klásť rovnaký alebo ešte väčší odpor. Rozoraním mesta sa jeho význam ako železničného a cestného uzlu znížil, čiže zásobovanie Rusov pri ústupe ZSU by sa ešte sťažilo. Dobyjete Bachmut a čo? S veľkou slávou ohlásite v RT, že vás čaká ešte ďalších dvesto kilometrov rovnakých bojov? Na mieste, ktoré je od hraníc 20 kilometrov a padlo vám tam možno niekoľko desiatok tisíc vojakov? Gratulujem...

Na druhej strane dokonale chápem ukrajinskú logiku. Keď nepriateľ robí chybu, neprerušuj ho. Ukrajina môže mať vyčerpané vojská v tomto sektore, ale je to v prospech všetkých ostatných vojsk. Má dostatok vojakov a techniky na rotáciu, takže v dnešnom zablatenom fronte plnom rozkladu a smrti môže striedať vojakov na dennej báze. Rusi nie.

Podobnú taktiku zvolili Nemci za druhej svetovej vojny pri Aachene. Huertgenský les je bezvýznamným pruhom lesa o veľkosti 140 km2, čo je výmera štyroch dedín. Trojmesačná bitka si vyžiadala desaťtisíce mŕtvych a ranených na oboch stranách, pričom dobytím tohto lesa US Army získala...nič. Nemci ale celý čas ochotne odolávali, pretože sa držali vyššie uvedeného pravidla – keď nepriateľ robí chybu, neprerušuj ho.

A ešte jeden dôvod tu je: Jevgenij Prigožin. O ňom som písal opakovane, takže iba zhrniem. Jeho Wagnerovci vyzerali byť elitnou zložkou ruskej armády, ale ako sa ukázalo počas uplynulých deväť mesiacov, elitný značí v Rusku to, že máte obidve topánky rovnakej veľkosti a viete čítať a písať. Je iné masakrovať černoškov v Afrike a iné je postaviť sa špičkovo vyzbrojenej armáde so západnými zbraňami. Wagnerovci utrpeli ťažké a zaslúžené straty – a Jevgenij Prigožin ako vor v zakone dostal povolenie regrutovať kriminálnikov. Lenže odsúdenec na doživotie vám na profesionalite nepridá, maximálne za vás padne a navýši tak celkový počet vašich obetí. Prigožin zjavne ašpiruje na trón, Putin zdochýňa a prechľastaný Medvedev či Armén Lavrov nebudú nejakými horúcimi kandidátmi. Ak sa podarí z Wagnerovcov ako de facto Prigožinovej súkromnej mafie zostaviť bojaschopnú armádu (po týchto masakroch pri Bachmute neviem) a ruskej verejnosti preukázať akékoľvek zisky, aj keď trebárs len optické, stane sa z bývalého väzňa a podnikateľa v gastre horúcim kandidátom na Kremeľ- nech to vyzerá akokoľvek divne.

Len malá fikcia: predstavujem si, že Putina naozaj zo dňa na deň prekotí – čo bude potom? V prvom rade si myslím, že svet sa to dozvie až po niekoľkých dňoch. V Kremli nastane panika. Bývalí spojenci – Medvedev, Peskov, Lavrov, Surovikin, Šojgu a spol. – sa začnú zhadzovať, predbiehať v tom, kto koho podrazí a kto komu falošne podmaže fúzy. Ich aliancie začínajú a končia v osobe Vladimíra Putina, nikde inde. Kto prv príde, ten má výrazne lepšiu štartovaciu pozíciu. Ak pri Bachmute náhle utíchnu boje a Wagnerovci sa odmlčia, tipoval by som, že sa v noci uvoľnil trón a Prigožin svojich hrdlorezov stiahol do Moskvy, aby jeho vlhký sen pomohli zrealizovať. Čo ale pochybujem, že bude po vôli ľuďom z FSB, armády, Rossgvardije a ďalších silových zložiek. Jastrabom nemôže šéfovať kriminálnik ani kuchár, pod ktorým slúžia maniaci a vrahovia. Toto sa mohlo prepiecť za čias Oskara Dirlewangera, nie v 21. storočí v Moskve. Dokonca ani tu nie.

Kto teda chce Bachmut viac, Putin, pretože chce úspech, alebo Prigožin, pretože chce stoličku pod Putinom? Vcelku ťažká otázka. Netrúfam si rozhodnúť.

 

3.           Horí nielen Bachmut

Niekto, a môžeme hádať kto, previedol dronový útok na stovky kilometrov vzdialené letiská Engels, Šajkovka a Rjazaň. Konkrétne na základni Engeľs boli poškodené dva bombardéry Tupolev 95, pár cisterien a výbuch zabil niekoľko vojakov. Zo zvyšných letísk som nenašiel relevantné údaje, ale predpokladám, že sa objavia čoskoro.

Na druhej strane, ZSU zničili sériu báz, skladov a veliteľských stanovíšť v Záporožskom kraji, kde sa zároveň predpokladá skorá ukrajinská ofenzíva.

Na ďalekom východe Mordoru spadlo lietadlo MiG-31, čo je modernejšia verzia superrýchlej stíhačky MiG-25. piloti bohužiaľ prežili.

Čo sa ale nedá povedať o pilotoch Kamova 52, ktorý bol zostrelený na Donbase. A pokiaľ viem, tam niekde zahučala tiež supermoderná ruská stíhačka Suchoj 34, ktovie koľká túto vojnu. Práve spomínané Kamovy a tieto Sučká majú obrie straty, čo značí, že buď sú masovejšie nasadzované nad frontom a teda logicky musia mať vyššie straty, alebo je to sfušovaný ksindl a nie supermoderná stíhačka/vrtuľník. Vyberte si.

 

Update utorok: Podľa trošku zmätených správ sa jednalo napokon iba o dva výbuchy, ktorým sa Rusi vyhrážajú atómovou reakciou (ako vždy). Poškodené (údajne ľahšie) boli tri bombardéry na letisku Engels, na zábere som videl Tu-22 s utrhnutou chvostovou plochou. Keďže tento typ lietadiel sa nevyrába už cca 30 rokov, pre Rusov to bude asi úplná strata alebo možno budú kanibalizovať jednotlivé stroje (za studenej vojny ich vyrobili približne 500). Podľa dostupných informácií Ukrajina na oboch letiskách uvádzala 20 strategických bombardérov rôznych typov s podvesenými strelami, určenými na bombardovanie ukrajinských miest. Podľa tých istých zdrojov vzlietlo len 14, takže vyzerá to na ďalšie tri lietadlá zničené alebo poškodené aj na druhom z letísk.

 

4.           V Rusku to ide dolu vodou

Klamem, nejde. V Rusku je všetko na dne a teda nemôže to ísť dole vodou. Na druhej strane, v meste Tula, pre info, nie až tak ďaleko od Moskvy, začali vydávať potravinové poukážky. Tie boli u nás v Československu zrušené niekedy okolo roku 1953. ak si niekto nemyslí, že sankcie Rusku ublížia (poznám takých hromadu), tak už nič.

 

V Nižnevartovsku, zvanom hlavné mesto ruského plynu, vybuchla plynová bomba. Hoci mesto je známe produkciou obrovských kvánt plynu, miestni ho nemajú dostatok a v krutej sibírskej zime proste niekto nezvládol skladovanie a používanie. Výsledkom je šesť mŕtvych civilistov, desiatky ranených a bezprizórnych. „Európa, bez nášho plynu budeš trpieť!“ „Hm, milý Kremeľ, skús nabudúce doviesť plyn aspoň kilometer od ložiska, OK?“

 

Inak v Rusku sa zdvíhajú ceny plynu. Druhýkrát tento rok. Ak by nejaký dezolát tvrdil, že bez ruského plynu bude u nás v zime katastrofa, paradoxne je plyn lacnejší, ako keď Putin ešte nejaký plyn k nám púšťal. Len to vysvetlite bežnému Rusovi.

 

Na Donbase a Kryme odkladajú chirurgické zákroky. Masa ranených vojakov čakajúcich na ošetrenie je tak veľká, že nemocnice nestíhajú. Proste russkij mir.

 

Vojaci si berú dovolenky. V Kazani vojakom pretiekli nervy a spoločne opustili základňu. Správy hovoria dosť nejasne o nesplnených požiadavkách, ktoré mobikov dožrali a napriek pokusom o ich zastavenie proste celá rota odišla. Neviem, čo sa s nimi stalo následne, ale dúfam, že sú prvou skutočne masovou lastovičkou.

 

Rusi tiež evakuujú dediny v Záporožskej oblasti. Vojsko sa sťahuje smerom na Tokmak, o ktorom som písal v posledných týždňoch viackrát. Evakuácia podľa všetkého značí, že berú so sebou kolaborantov a ich rodiny – otázkou je, či sa v Tokmaku udržia aspoň do pravoslávneho Nikolaja, čo je 19. decembra. ZSU plánujú ofenzívu, uvidíme, či Tokmak padne do konca mesiaca (ja sa zato modlím tak silne, ako ateistický luterán je schopný modliť sa). Čo bude ďalšie? Evakuácia Krymu? Moskvy?

 

5.           Straty v Rusku a na Ukrajine

90.000! Gratulujeme! Želáme plno takých výsledkov, Váňovia!

Áno, Rusi ešte v sobotu dosiahli vytúženú métu 90.000 zdochnutých zachvatčikov a hneď v pondelok je to o viac ako tisícku navyše. Good job!

Prd časom som čítal názor, že magická hranica 100.000 nebožtíkov zlomí ruskú ochotu bojovať. Nemyslím si, v tomto prípade to nebude o nič viac alebo menej okaté ako 90.000 slnečníc. Proste štatistika, ktorá je Putinovi u jeho posratej prdele. Podstatné je, že šesťciferné číslo bude ovenčené 50% územia, ktoré Ukrajinci dokázali oslobodiť. A ako vždy pri týchto jubileách len pripomínam, že toto sú numerá overené nejakým pozorovaním, nie vycucané z prsta ako v prípade ruských 5.500 padlých v auguste či tak nejako. Nerátajú sa sem mŕtvi v závetrí, keď do lazaretu privezú mobika s utrhnutou nohou a on o týždeň chcípne na sepsu, ani straty ako dopravné nehody, samovraždy a podobne, o ktorých sa ukrajinská strana logicky nemá ako dozvedieť. Takisto sú tu len straty ruskej armády, nie DĽR a LĽR, resp. Wagnerovcov, žoldnierov z Etiópie a spol. straty na technike tiež pekne rastú.

A čo straty na strane Kyjeva? Niekto z USA alebo Británie pred týždňom zverejnil číslo 100.000 a dezoláti všetkých krajín sa okamžite toho chytili. „Rusi ešte nemajú ani 90.000 mŕtvych, Ukrajina až 100.000, a to je podstatne menšia!“

Lenže dezolát z evolučnej postupnosti debil – idiot – imbecil – volič ĽSNS – hmyz – sinica nedokáže rozoznať pojem mŕtvi vojacicelkové straty. Vysvetlím im to, aj keď tradične nedúfam, že to volič Kotlety pochopí alebo v mozgovni udrží dlhšie ako pár sekúnd.

Ak narukujete do armády a niekde bojujete, je podstatné, aby ste boli na svojej pozícii. Môžete padnúť v boji, byť zranený tak, že sa do zákopov nikdy viac nevrátite (napríklad vám utrhne nohy alebo oslepnete), budete ranený ľahšie, napríklad si zlomíte ruku a teda v zákopoch by ste boli na hovno, alebo dostanete napríklad nejakú vážnu chorobu, trebárs týfus z nakazenej vody – síce v posledných dvoch prípadoch sa do boja vrátite, ale tu a teraz ste rátaný ako strata, pretože ak by nepriateľ teraz podnikol ofenzívu, s vami vaša armáda rátať nemôže. Ešte sa do strát rátajú nezvestní, dezertovaní a zajatí vojaci, čiže niekto, kto nie je takisto mŕtvy, len proste boja neschopný.

Takže keď niekto povie, že Rusi majú straty 90.000 vojakov ale Ukrajinci spomínaných 100.000, proste je to tupý dezolát, lebo mieša ruských mŕtvych s ukrajinskými mŕtvymi, ranenými, chorými, zajatými, dezertérmi a zajatými spolu. Číslo na ruskej strane totiž zobrazuje len ruské mŕtvoly, nie celkové straty – tam by sme sa dostali niekde nad štvrť milióna či dokonca 300.000, hoci takéto súhrnné štatistiky som nevidel v poslednej dobe. Dokonca aj spomínaní dezertéri zo základne Kazaň, ktorí odišli z posádky bohviekam, budú rátaní ako strata, pokiaľ sa do kasární nevrátia a zdrhnú domov.

A ešte jeden postreh k tým britským číslam: 90.000 je počet mŕtvych ruských vojakov. Spomínaný analytik spomínal celkové ukrajinské straty vrátane civilistov. Teda ak sa potvrdí ten hrozný predpoklad, že v Mariupole umrelo až 30.000 civilistov, tak títo chudáci by tvorili až tretinu celkových ukrajinských strát – ale tým neoslabujú ZSU.

A presne toto by sa voliči tzv. yntelygentných politických strán mali naučiť rozlišovať.

 

Post scriptum: Prvé dva blogy o Číne sú hotové! (bude ich napokon 5, kratšie sa nedalo).

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  228
  •  | 
  • Páči sa:  26 993x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu