reklama

Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku)

Ako poznáte, že Rus klame? No proste otvára hubu!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

1.           Bachmut sa drží – dokedy?

Ako som písal už niekoľkokrát, správy z Bachmutu sú dosť rozporuplné. Jedny hovoria o ťažkej situácii pre ZSU, iné o strašných ruských stratách. Rusom sa medzi každým mojim blogom darí síce dobyť nejaký ďalší kúsok poľa alebo uličku, ale zásadné prelomy zatiaľ nevidíme. Aktuálne Rusáci obsadili citlivú severovýchodnú časť mesta, čo by sa dalo považovať za malý pokrok v ich snahe. Avšak pozor, podobných „úspechov“ sme okolo mali niekoľko a zväčša to skončilo pre Rusov po pár dňoch dobre („dobre“).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zasa ukrajinský generálny štáb vyhlásil, že obrana mesta bude pokračovať, čo je pre mňa pozitívnou správou. Keď Bachmut padne, operácia sa neskončí, len sa vytvorí Bachmut II. o niekoľko kilometrov ďalej. A hlavne nebude mať Putin dôvod na ďalší veľkolepý príhovor „Aha, ja som vám to hovoril, víťazíme.“ Osobne si želám aspoň to, aby Bachmut vydržal do apríla, nech Putina šľaktrafí aj so svojimi rozkazmi.

Na ukrajinskej strane však silnejú hlasy o tom, že obrana Bachmutu už stráca zmysel. Predtým mal Hnoj straty 5:1 a ZSU tvrdili až 7:1, v mestských bojoch sa táto výhoda v prospech Kyjeva stráca. Jedine že nie, možno má Zelenskij v rukáve eso v podobe špičkovo vycvičených snajperov s najmodernejšou technikou, ktorí budú Rusákom robiť straty porovnateľné s nemeckými stratami v Stalingrade.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na druhej strane zdroje hovoria, že Zachvatčiky znížili počty denných útokov, čo by takisto svedčilo o ich oslabení a strate momentu. Je pravdou, že počasie nejakým ofenzívam nepraje, čo je podľa mňa hlavným dôvodom, prečo Ukrajina ešte nenasadila svoje tankové zväzky. Ak však Rusi dobyjú Bachmut a front zamrzne (obrazne), nastane asi niekoľkotýždňový zbohom zbraniam, čo bude značiť rozsiahle preskupovanie okupantov niekam inam, trebárs aj do oblasti Bachmutu. Po spevnení pôdy by ich nasadili znova, oddýchnutých a s doplnenými stavmi. Preto mi vychádza, že Bachmut ešte aspoň pár týždňov musí odolať, nech to stojí čo to stojí (to sa mi píše takto z kancelárie, čo?).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rusi sa ale tlačia aj okolo Kupjansku, ktorí ZSU v septembri oslobodili. Lenže: v tejto časti frontu Rusi postupujú už asi dva mesiace, pričom sotva asi dobyli jedinú dedinku. Pokiaľ viem, pred asi týždňom Ukrajina evakuovala niekoľko dedín a mestečiek, aby v prípade ruského útoku nedošlo k civilným stratám, no zatiaľ to stále môžeme označovať ako preventívna evakuácia, pretože k zabraniu týchto obcí stále nedošlo.

Čerstvo Rusi stratili Suchoj 24 tesne za Bachmutom, čo je už ikstá strata tohto pomerne starého lietadla za rok štvordňovej operácie. Úprimne povedané, už si asi nepamätám, kedy naposledy ruské letectvo demilitarizovalo na Ukrajine čokoľvek iné ako škôlku alebo nemocnicu. O ruskom letectve viac informácií neskôr.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

2.           Ruské bunky v Európe padajú

Moldavsko – ruská lúza zatknutá a prachy zhabané.

Poľsko: ruská špionážna skupina zatknutá. Prachy pri sebe nemala.

Poliaci nainštalovali v okolí kritických železničných trás skryté kamery a počas monitorovania okolia narazila na skupinu ruských svíň, ako si to tam točia. Geniálny ťah, v podstate očakávateľný. Keď gross americkej a západnej techniky ide na Ukrajinu cez jeden či dva koridory, nemôžu ich logicky Poliaci nechať len tak, nech im tam na koľajnice každý capne plastickú trhavinu. Snaha sa podarila, ruská bunka sabotérov je za mrežami.

Neviem, čo vlastne Rusi od toho čakali – že ich tam budú Pšonci vítať? Vyzerá to ale, že poľské železnice aj ukrajinské zásielku sú už bezpečné.

Čerstvo aj Gréci zatkli ruských špiónov.

 

3.           Ruské straty a nová ruská mobilizácia

Ruské straty na fronte presiahli 160.000 slnečníc; sú to údaje podľa ukrajinskej strany. Dezoláti hovoria svorne, ako by ich jedna ambasáda mala, že to nie je pravda, alebo že Ukrajina má ešte väčšie straty, niekde na úrovni sto miliárd mŕtvych a dvaja skrývajúci sa na Slovensku. Niekto straty potvrdzuje ako propagandistické, no pred pol rokom unikol z Ruska dokument o vyplácaných kompenzáciách vdovám a sirotám a keďže koeficient bol verejne dostupný, jednoduchým prepočtom, ktorý zvládne každý cvičený foxteriér a v lepšom prípade aj volič Mazureka, ukrajinské odhady vyšli vcelku presne. Otázkou je, aké je reálne číslo, a to sa dozvieme až roku Páne po vojne. Pokiaľ viem, kompenzácie sú vyplácané len potvrdeným slnečniciam, akonáhle vaše telo ruská strana nemá, ste len nezvestný a vaša manželka nárok na peľmene a čorknutú kožuch nemá. No a keďže ruská ekonomika ide do slnečníc kytek, asi velenie nebude mať príliš veľký záujem loviť každú zhorenú mŕtvolku blízko frontu. Ja ako veľký optimista dokonca tvrdím, že ma neprekvapí, že o dva-tri roky zistíme, že Rusáci tam reálne o tomto čase mali straty cez dvestotisíc mŕtvych vrátane Donbašanov.

Prvého apríla však začína ďalšia rekrutovačka do armády. Ruská armáda má dva oficiálne termíny zápisov do armády, to je apríl a október. Moskva čerstvo zmenila zákony ohľadom ročníkov určených na odvody, čo je zasa pre dezolátov dôvod na kývnutie rukou, ale pre inteligentného človeka dôkazom, že „všetko ide podľa plánu.“

Teraz jeden postreh: 18-ročný maturant narukovaný prvého apríla nebude pripravený držať zbraň a nabehnúť niekam na front skôr ako koncom jún a asi aj to som ešte optimistický. Ako preukázala prvá vlna mohylizácie, Rusákom došli aj bežné zbrane a dokonca aj munícia a uniformy. Jún je mesiac, kedy ukrajinská pôda bude dávno rozmrznutá, resp. rasputica stuhne na odolný stav. Dokonca aj pesimisti hovoria, že ZSU môže vykonať protiofenzívu najneskôr v máji, teda o dva mesiace. Jún tipujem na skolabovanie aspoň jedného ďalšieho frontu, dosť možné že Chersonština bude už oddelená od zásobovania.

Ako to chcú zalepiť tými (budúcimi) mobilizovanými, neviem.

 

4.           Ruské letectvo a PVO po roku vojny

Zostrel SU-24 nie je novinkou, ako som písal, sú to staré stroje a väčšina bude asi staršia ako samotné ich posádky. To ešte nemusí značiť nič, napríklad také A-10 Thunderbolt sú tiež stroje 70. rokov a slúžia skvele (bárs by ich Ukrajina mala aspoň stovku). Proti západným MANPADom však dnes asi príliš šancí nemajú. Dokonca aj modernejšie stroje 90. rokov majú pomerne značné straty, takže pilot dvadsaťštvorky je trošku ako kamikadze.

Avšak zaujímavá správa došla z ďalekého východu. Neznámy páchateľ sa dostal na vojenské letisko, pod Suchoj 27 nalial horľavinu a zapálil ju. Video nemá záver, týpek asi utiekol skôr ako mu niečo vybuchlo pred ksichtom, ale nemyslím si, že Sučko ešte bude lietať. Čo je o to zaujímavejšie, že blogeri sa po zverejnení videa dopátrali z open source zdrojov, že letisko bolo neohradené, nestrážené, stroje viditeľné z cesty! Proste ak chcete zničiť v rámci protiputinovského odboja ruské lietadlo za desiatky melónov, nemajte strach, že si rozšklbnete tepláky, žiaden plot totiž preskakovať nebudete.

K PVO: v Belgorode odpálili raketu z komplexu S-300. Tá preletela asi kilometer a padla do mesta. Nezistil som prípadné obete a škody, okrem toho, že výbuch spôsobil menší blackout. Rusi sa samozrejme vyhovárajú, že raketa bola ukrajinská, len teda tento dementný národ najprv niečo povie a potom ich video usvedčí z klamstva.

 

5.           Ako zistíte, že Rusi klamú?

Rusi s úspechom“ používajú taktiku „hoď bumerang, nech ti rozbije hubu, potom hoď väčší bumerang.“ V Turecku provokovali Erdogana narušovaním vzdušného priestoru tak intenzívne, že im ďalšie lietadlo išlo k zemi (zhodou okolností to bolo Su-24) aj s posádkou; jeden člen zoslnečnicoval na mieste, člen záchranného teamu detto. Potom už ruské stíhačky do Turecka nelietali, Lavrov si poplakal.

To isté bolo aj s dodávkami západných zbraní, kde toľko provokovali, až západ zakaždým prihodil niečo Kyjevu. Tam HIMARS, tam Starstreaky, tam Leopardy. Proste dráždiš hada bosou nohou toľko, až ti opakovane depiluje predkolenie.

Z ruskej armády aj politikov je cítiť neskutočná hrúza z toho, že by sa zapojilo NATO napriamo. Iste, Rusáci si nevedia poradiť s Ukrajinou, donedávna nominálne dvadsiatou najsilnejšou armádou sveta. Krajina ako Poľsko s veľkou a modernou armádou, Turecko s armádou v tom 5 alebo dokonca britskou či francúzskou armádou so supermodernými zbraňami by pre Šojgu skončili ako aplikácia splachovača na východ od Uralu – nevieme, nepoznáme, chceli by sme to ale nemáme to ako ukradnúť. A na znak toho, že majú z priameho stretu hrôzu, dali dole US dron.

Dron Reaper letel nad medzinárodnými vodami. Tam lieta ktokoľvek, kedykoľvek a s čímkoľvek, teda mimo iné aj Rusi. Je síce jeden národ na tejto planéte, ktorý to v rozpore s logikou a bezpečnosťou robí bez zapnutých transpondérov (nečakané, sú to Rusi!), ale inak zvyšných dvesto národov a tisícky súkromných spoločností to robí inteligentne a bezpečne. Takže ešte raz aj pre dezolátov: Reaper letel nad medzinárodnými vodami a mal spustený odpovedač, takže bol normálnym členom premávky, keď to poviem jazykom kotlebovských čivav. Rusi o ňom teda logicky vedeli, Reaper mal rovnaké právo tam letieť ako trebárs ruské Suchoje alebo turecké či iné lietadlá. Napriek tomu ruské Sučká dron ohrozili. Najprv americké médiá zverejnili strohú správu, že dron zmizol po náletoch v mori. Podľa informácií stíhačky nalietavali na dron opakovane a vypúšťali palivo (neviem, či to malo zaniesť kamery alebo či to môže mať reálny vplyv na let stroja, keďže Reaper je vrtuľový).

Aká bola reakcia Mordoru? My sme nič neurobili, to je americká provokácia (americký dron spadne v rámci provokácie? To si nevymyslíš, pokiaľ nie si Rus). Potom ruská strana vyhlásila, že operátor robil riskantné manévre, lebo chcel zapôsobiť (áno, prieskumný dron je asi člen akrobatickej skupiny, však?). Americká strana naopak povedala, že ruské lietadlá zámerne nalietavali na dron (ktorý je neozbrojený) a dokonca tesne pred ním vypúšťali palivo. Neviem, čo môže vypustené palivo spôsobiť s vrtuľovým dronom, prinajmenšom ale asi zmení letové vlastnosti a poškodí elektroniku/optiku.

No lenže Rusi sú Rusi, takže okamžite bolo jasné, že klamú. Ten dementný národ ani len neskrýva to, že je patologickým klamárom. Ihneď teda odmenili pilota Suchoja, ktorý NEzostrelil americký dron, miliónom rubľov a novým párom topánok. Je to rovnaká matrica ako v prípade malajzijského lietadla – to nie takto, to takto, potom si zato môžete vy, ďalšia verzia hovorila o niečom diametrálne odlišnom, aby nakoniec bolo jasné, že aj tak ten Boeing zostrelili Rusi samotní a chválili sa tým na sociálnych sieťach.

Trapas ako z produkcie Ruska je teda na svete, a mne zostáva nezodpovedaných niekoľko otázok: a) v ktorom ukrajinskom meste ukradli tie pilotove nové topánky?

b) sú obe topánky rovnakej veľkosti?

c) do akého dátumu ich musí pilot vrátiť?

d) keďže Suchoj narazil do Reapera priamo, koľko z toho milióna rubľov strhnú pilotovi na náhradné diely a nový lak?

 

6.           Gaága! Je to tu!

Nie, nepíšem o americkej speváčke Lady Gaága, píšem o Medzinárodnom trestnom tribunále v Haagu (po ukrajinsky Gaága). Ten síce neskoro, ale predsa vyhlásil najlepšieho prezidenta sveta za vojnového zločinca (neviem prečo sa to neudialo už pred 8 rokmi). Ocitnúť sa v spoločnosti Miloševiča, Kaddáfího a Lubangu-Dyila musí byť pre Putina veľkou poctou, všetci traja totiž boli ako velitelia alebo politici neschopní až za hranice chápania, ale aspoň im to išlo pri masakrovaní bezbranných civilistov.

Som si istý, že v prípade zrátania Puťkových zločinov by muselo Slovensko vyrezať polovicu lesov, aby sa to dalo vytlačiť na papier, tak dúfam, že to bude všetko elektronické. Devastácia Ukrajiny, ničenie civilnej infraštruktúry, vraždenie civilistov, unášanie detí ale aj dospelých ľudí, nič z toho sa nedá odmietnuť so slovami, že Putin o tom nevedel. Každý zo zločinov jeho armády je výsledkom jeho politiky a jeho rozkazov. On vyberal ciele operácie, on vyberal veliteľov, za 24 rokov prebiehala indoktrinácia jeho ľudí vrátane dôstojníkov. Hitler nevraždil židov v plynových komorách osobne, Hitler nevraždil amerických zajatcov v Malmedy osobne, Hitler v Babom Jare nevystrelil ani raz. Nikto príčetný okrem pár opíc z Dunajova nepochybuje o tom, že Adolf bol vojnovým zločincom.

Okrem samotného liliPutina ICC obžaloval aj Mariu Lvovu-Belovu, zmocnenkyňu pre práva detí v Rusku. Zasa, toto je jednou z vecí, kedy sa bežnému človeku musí zastaviť funkcia mozgu. Iba v Rusku je totiž možné dosadiť do čela úradu, ktorý má chrániť práva bezbranných detí, ženskú, ktorá systematicky všetky práva detí porušuje.

Samotná Lvova-Belova je vcelku vtipnou osôbkou. Za manžela má pravoslávneho kňaza a bývalého programátora (!), s ktorým má 5 vlastných detí. To by bolo ešte OK, ale popri nich má neuveriteľných 18 adoptovaných detí! Áno, Maria sa s manželom kňazom stará o 23 detí. Zabudnime nato, ako to zvláda, pretože ja si nemyslím, že normálna rodinka dokáže zmysluplne vychovať 23 detí (kedysi to tak bolo, ale keď žena rodila povedzme dvadsať rokov po sebe, tak najstaršie dieťa v istej miere suplovalo rodičov a staralo sa o mladších súrodencov. Najstaršie vlastné dieťa tohto čudesného páru má trinásť rokov, ja som si v tom veku ani nedokázal vypražiť hranolky, nie starať sa o 22 ďalších detí).

V podstate sa hrozím toho, čo by nasledovalo, keby západná komisia navštívila rodinku Lvovej-Belovej. Adoptovanie detí ako na bežiacom páse famíliou, kde jeden z členov je kňaz, mi evokuje prijímanie tela Pánovho na katolícky spôsob, teda v sakristii na kolenách. Ak máte „otca“ kňaza a matku harpyu z fašistickej strany, ktorá ráno vstane a adoptuje si len tak dve-tri deti, sorry, nemôžem si pomôcť, pripadá mi to príliš intenzívne ako hárem.

Čím sa vlastne ženština roka „vyznamenala“? nuž, pod jej patronátom Rusi doslova uniesli tisícky (niektoré odhady hovoria o desiatkach tisíc) ukrajinských detí, pričom mnohé z nich mali povraždených rodičov počas bojových operácií a technicky vzaté boli sirotami. Niektoré ale boli podľa opakovaných správ unesené priamo od rodičov. Rodičia vo viacerých prípadoch si svoje deti museli prácne svoje vlastné deti dohľadať na ruskom území, čo v štádiu, že vy ste Ukrajinkou a krajina únoscov s vami vedie vojnu, nie je práve jednoduché. Chvalabohu sa to už párkrát podarilo, takže zostáva tu istá nádej, že po vojne sa deti, či už tie so živými rodičmi alebo aj osirelé, dostanú tam, kam patria, teda domov. Lenže na druhej strane sa bojím, že v nekonečnom bordeli menom Ruská federácia sa už naveky stratili tisícky ukrajinských (ne)sirôt a pedofili celého Mordoru majú hody bez toho, aby museli kvôli tomu vycestovať do Thajska. Smutné, vidím to ale takto.

 

7.           Aktualizácia pondelok ráno

Keďže sa mi nepodarilo dokončiť blog v rámci minulého týždňa, pár aktualizácií z frontu aj sveta. Krátky čas, no bohatá nádielka zato stojí.

a)                                Putin navštívil Mariupoľ. Absolútne zdevastované mesto, kde sa ešte v pivniciach váľajú tisícky rozložených, betónom zaliatych tiel, musí byť novodobému Hitlerovi mimoriadne zaviazané za svoju genocídu. Takže čo iné urobíte, ako to, že pricestujete neohlásene v noci, urobíte pár vopred naplánovaných videoshotov a odídete preč. Kým Zelenskij navštívil Cherson a Buču doslova hodiny po oslobodení, keď nepriateľ bol na dostrel a mohol sa hocikedy dostať pod kanonádu, Putin ako správny zbabelec príde ako do Disneylandu, obklopený štatistami. Čo ma na videu zaujalo: Putina točili na „nádvorí“ novozrekonštruovaných bytoviek, kde sa vynímala krásna detská „ploščadka.“ Putinkinova dedina ako vyšitá. Ale našli sa ľudia, ktorí mu ďakovali za všetko, čo pre nich urobil. Jasné, rozbiješ celé mesto, vyvraždíš tam odhadom desiatky tisíc obyvateľov, zredukuješ veľkomesto na Hirošimu, celú zimu necháš ľudí mrznúť, ale nájde sa miestna populácia, čo ti príde ďakovať. Teraz tú o Karkulke. Ozaj, nemali náhodou miestni ďakovníci petrohradský prízvuk? A ešte jeden postreh: nemyslím si, že to bol Putin osobne. V ten istý deň vysielali Putina z nejakého bunkra od svojho dvestokilometrového stola. Som presvedčený, že ak jeden paranoik s roztrasenými nohami a kŕčmi v rukách sa nedokáže zoči-voči stretnúť ani s vlastnou generalitou, nebude sa stretávať 150 km od frontu s cudzími ľuďmi, hoci štatistami. Oscar tento rok pôjde do Kremľa, a nebude za LGBT+ témy.

b)                                Aktualizácia 9:30: vďační lokálni Mariupolci už boli rozanalyzovaní a žiadne prekvapenie, zistilo sa, že na videách ďakovali Putinovi už niekoľkokrát.
Mimochodom,  v pozadí videa kričí nejaká ženská, že „Všetko je len na oko.“ Podľa mňa sa jej dnes poobede otvorí Windows. I tak klobúk dolu, ženština.

c)                                ZSU prešlo na juh od Bachmutu do lokálnej protiofenzívy. Zmrdov vytlačili od kľúčovej tepny, ktorou zásobujú svoje jednotky v meste. Mimochodom, za takmer týždeň Wagnerovci dobyli extrémne malú časť mesta a regiónu, cca tri alebo štyri dni sa nepohli vôbec. Aktuálne (dnešné) správy hovoria o tom, že Wagnerovci sa znovu pohli, ale vyzerá to, že žiadna sláva sa konať nebude. V čerstvo videu sa dokonca aj Prigožin vyjadril, že pokiaľ rýchlo nedostane od štátu podporu, Ukrajinci Bachmut nielenže ubránia, ale dokonca čoskoro prejdú do ofenzívy a to je koniec ruského snaženia v oblasti. Múdry muž.

d)                               Rusko je otvorené diplomacii na Ukrajine. Toto povedal Putin a ja sa pýtam, že či v rámci otvorenej diskusie bude za pripojenie celej Ukrajiny alebo len polovice.

e)                                Ukrajinských utečencov tu nechceme! Nebudeme podporovať Ukrajinu! Žiadne stíhačky pre Kyjev a Zelenského! Pomáhajte našim ľuďom, tí potrebujú pomoc! Poslanec Suja je jedno z tých indivíduí, ktoré každý s IQ nad izbovú teplotu iglu musí zďaleka obísť ako malomocného, prípadne sa len môže zasmiať na jeho hláškach (a výzore. Skúste mu už prosím vysvetliť, že boxom na topánky sa boxujú výlučne topánky, nie ksicht). Lenže na utečencov sa udeľujú peniaze a žiadneho socialistu od verejných zdrojov nedostanete ani ťahačom. Takže Suja je síce proti podpore Ukrajincov, ale ak štát dotuje „jeho vlastných“ Ukrajincov, je to OK, pretože tieto prachy idú do jeho vačku.

f)                                 MiGy na Ukrajinu! Vlastne som s tým rátal, ale aj tak ma to potešilo až na hranicu orgazmu. Slovensko a Poľsko poslali svoje staré, sotva použiteľné MiGy na Ukrajinu. Keďže veľká časť náhradných dielov do týchto strojov je ukrajinskej produkcie, oni si ich dokážu opraviť a docvičiť pilotov na skoré použitie. U nás boli prakticky uzemnené a ako servisákov sme využívali agentov FSB. Tí išli domov na začiatku vojny a ja len dúfam, že niektorí už kvitnú na poliach. Veľké haló, ktoré sa okolo tejto témy udialo zo strany socanských strán svedčilo o tom, že Putinovi nie je tento dar po chuti, takže rozkaz znel jasně, MiG s koženou brašnou nesmí projít. Prošel, na Súmračnej nebudú prémie. Aby si dementná časť populácie zachovala tradície, na jednej strane plakali, že sa zbavíme zadarmo superstrojov (hahaha), na druhej strane, keď sme za tie hrdzavé šunty dostali prachy od EÚ, začali plakať iným smerom, že predlžujeme vojnu a zbavujeme sa superstrojov. Konečne som hrdý na to, že som Slovák (nekecám, smrteľne vážne).

g)                                Niektoré batalióny pri Bachmute majú 13% šancu na prežitie svojich členov. Nájdené dokumenty ukazujú, že pri masových útokoch na ukrajinské pozície sa často vrátil sotva ktorý člen, a aj ten bol zapojený do ďalšej akcie. Ak by ste chceli adrenalín, dajte si do šesťranového revolveru 5 patrónov a jednu komoru nechajte prázdnu, v tomto prípade máte šancu prežiť až 16,6%.

h)                                Ďalší kolaborant vybuchol v na okupovanom území. Pri explózii sa zranila aj nešpecifikovaná žena a dieťa, pravdepodobne jeho rodinka. Ukrajina sa k atentátu neprihlásila ale načo, je jasné, kto je za ním. Škoda dieťaťa a ženskej, ale keď ste manželka a decko oku. Aktualizácia: ďalší chcípol v pondelok. Novinky neviem.

 

8.           Aktualizácia utorok ráno

Ukrajinské drony zničili ešelón s raketami Kalibr na krymskom Džankoj. Džankoj už párkrát dostala pozdrav od ZSU, teraz však je otázne, ako sa ukrajinským dronom podarilo prekonať tak veľkú vzdialenosť tak presne. Na druhej strane sa objavili špekulácie, že v skutočnosti ukrajinskí hackeri preprogramovali ruské drony, ktoré proste praskli na to správne miesto. Kalibrov má Rusko dosť málo, údajne dokáže vyprodukovať mesačne jednotky kusov, takže strata celého vlaku (rozhodne to budú aspoň menšie desiatky kusov) musí teroristické snahy Mordoru výrazne zabrzdiť.

Čínsky prezident Macko Pú (nie je príbuzný s generálom Mackom ani menovcom Mirom) navštívil Ruskú federáciu. Dva krásne postrehy: na letisku bolo veľa ľudí, takže originál prezident Putin sa neodvážil do takej spoločnosti. Vyslal... ministra športu a kultúry (!). Si Ťin-Pching môže byť rád, ešte mohol dostať ako sprievodkyňu miestnu upratovačku alebo učiteľku baletu z Novosibirsku. Minister je teda OK.

Druhý postreh: priamo s Mackom sa stretol origoš Putin. Ako sme to zistili? Nuž, triasol sa, ruku mal omotanú okolo operadla kresla, aby nespadol alebo nevystrelil mikrofón. Noha mu štandardne lietala ako mne pri pesničke od Gamma Ray. Zaujímavá je mimika oboch exotov: kým Pú kuká na Putina ako na podradný hmyz, suverénne, proste lénny pán a poddaný, Putin klopí zrak, je v strese a viditeľne sa cíti ponížený.

Bitka pri Avdijivke: v posledných hodinách sa rozbehla veľká tanková bitka pri Avdivijke, teda južnejšie od Bachmutu. Avdijivka je v tejto vojne trošku unikát, pretože sa bez prestania o ňu bojuje už deviaty rok (bitka o Stalingrad trvala 5 mesiacov aj týždeň ako súhrnná operácia, o samotné mesto zhruba štyri mesiace). Naviac kataster mesta je jedným z troch, kde sa hranica 2014 nezmenila (diaľničný uzol na východ mesta je hranicou z 2014 a nezmenil sa dodnes; pre info, druhým podobným miestom, kde Rusáci neprešli ani meter je trošku južnejšie nad Marijinkou, tretím miestom je už raz spomínaný Nju Jork medzi Avdijivkou a Bachmutom. Všade medzi týmito tromi bodmi Rusáci boli schopní postúpiť maximálne desať kilometrov za trinásť mesiacov vojny).

Nazad k mestu: Avdijivka je podobne ako Bachmut tŕňom v kopyte Rusa. Je to výbežok, ktorého dobytím by Orkovia skrátili front o cca dvadsať kilometrov. V praxi je to zanedbateľný postup, vlastne až trápny postup, ale asi by sa to prezentovalo ako dobytie Washingtonu D.C. Rusi aktuálne po dlhej dobe poslali veľké množstvo panciera, hovorí sa o vyšších desiatkach tankov a BVP. Na sever od mesta zaútočili cez kopcovitý terén smerom na Krasnohorivku, kde ale terén plný strží a jazierok nedovolil Rusom rozvinúť útok poriadne a Ukrajinci ich tam zosekali. ZSU zničili desať tankov ešte v noci pred samotným útokom, čo ruské sily oslabilo ešte viac. Rusi sa pokúsili o super fintu, teda útok z druhej strany, kde samozrejme Ukrajinci urobili barabum a zničili ďalšie ruské stroje. Rusi použili známu taktiku „Nas mnógo!“ a zaútočili s istými úspechmi zasa na juhu. Následne podnikli zasa na severe štvrtý útok, kde sa im podaril prelom a postúpili na Stepove a Berdyči. ZSU posilnili svoje tankové jednotky v tomto mieste a bitka aktuálne prebieha.

Lenže ako hovoria komentátori, medzi frontom a Stepovým prebieha železničná tepna smerom na juhozápad a ZSU práve okolo týchto násypov. Každý ruský útok tankami musí prekonať „hrboľ,“ čo postup spomalí a rozmrví na menšie jednotky. Takže podľa komentátorov buď Rusáci posilnia svoje jednotky ďalšími tankami, alebo čoskoro podobne ako pri Vuhledare zlacní v Kovošrote cena vykupovaného železa.

Na sever od Stepového sa rozkladá vyvýšenina, ktorá pre Ukrajincov znamená istú malú výhodu pri obrane. Keďže ZSU majú západné strely typu Javelin a spol., vyvýšené miesto odpalu je pre ruské tanky bez aktívnej ochrany a obmedzenou elektronikou Nemezis.

Necháme sa prekvapiť, ja som ako vždy optimista. Budem sledovať. V každom prípade si neviem aj v prípade ruského úspechu predstaviť pre Moskvu ďalšie kroky – dobyjete dve či tri dedinky niekde na sever od Avdijivky a čo teraz. Druhý Bachmut?

A na záver ďalšia skvelá správa: český „hrdina“ Matouš Bulíř, ktorý opakovane zavádzal, klamal a vymýšľal hoaxy o Ukrajiny, dostal krásnu nakladačku. Kto nepozná Bulíře, tomu trošku informácií. Bulíř sa stal hviezdou dezolátov a proruských kanálov, pretože opakovane zdieľal videá o tom, ako Ukrajina rozkráda zahraničnú pomoc. Odrádzal Čechov, ktorí sa ZSU aj civilistom poskladali stovkami miliónov korún, aby dodávali čokoľvek. Točil zasvätené videá z frontu a podľa vlastných slov zo západnej pomoci nevidel na fronte nič, pretože všetko si skorumpovaný Zelenského režim nechá pre seba.

Lenže Bulíř bol konfrontovaný bojovníkmi priamo z frontu...a zistilo sa, že najďalej bol náš proruský geroj a člen nacionalistickej strany na západnej Ukrajine, teda stovky kilometrov od miesta bojov. Logicky teda techniku nejak masovo nevidel, keďže technika sa preváža kam? na miesto bojov, nie do hostelu, kde prespával hrdina z Facebooku. Na audiozázname ho konfrontuje niekto s ostraváckym prízvukom, o ktorom som si najprv myslel, že sa jedná o Zdeňka Izera, známeho českého komika, ale reálne to bol nejaký český dobrovoľník, ktorý si dementa natrel na chleba tak, že sa mu triasol hlas. Ako každý geroj sa rozklepal, priznal sa, že za techniku ani nesadol a že raz (!!!) si vystrelil z Kalašnikova. Audiozáznam končí, keď ho neznámy vojak douráža ako najposlednejšiu socku.

Ale pozor, čerstvo sa objavilo video, ktoré je pokračovaním konfliktu. Vojak geroja zmláti jak žito a hrdina z frontu sa ani nebráni, len prosí o koniec.

Čechami to zarezonovalo a kým väčšina bratov Čechov sa z lúzra oprávnene smeje, dezolátom sa otvorila zlatá žila súcitu a nadávajú na zlých vojakov ako na fašistov. Prečo? Robil im antireklamu, spochybňoval schopnosti vojakov, ktorí na rozdiel od neho doslova nasadzovali krk v boji, takže vlastne čo čakal, že mu kúpia Kinder Surprise? Je v spoločnosti vojakov teda chlapov, vyriešilo sa to chlapsky. Nebude chcieť náhodou detského psychológa?

Filcka aktuálne nedvíha telefón, údajne je naspäť v Čechách a českí chcimírski náckovia sa ho zastávajú. Dokonca obvinili poslanca Zdechovského, že si objednal jeho vraždu (!!!). ruku na srdce, kto by dal o takéhoto hovna čo len 50 centov vrahovi?

V každom prípade debilko skončil, je na smiech celej planéte a tipujem, že skončí rovnako tragicky ako u nás Lukáš Perný (niemand, z ktorého sa stal väčší niemand, akurát bez mediálneho pokrytia) alebo jeho projekt Dav Dva, teda antisystémový projekt, ktorý už v názve má celkový počet fanúšikov. Bulíř asi niekde bulí, na druhej strane môže byť rád, že takúto akciu nespravil v Rusku, tam by mu Wagnerovci do tej tupej lebene nebúšili päsťami ale povestným Prigožinovým kladivom a video zavesili na Youtube.

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  228
  •  | 
  • Páči sa:  26 996x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu