reklama

Nové fronty, nové výzvy

Vyzerá to, že Ukrajinci ofenzívu nie a nie začať, ale novinky predsa len nájdeme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

1.           Turecko bez zmeny

Recip Erdogan je „novým“ tureckým prezidentom. Či je to dobrá správa? Neviem, ako v čom. V každom prípade človek, ktorý dokázal svoju vcelku dobre rozbehnutý štát doviesť do štádia Zimbabwe, by nemal byť pozitívne braný svojimi vlastnými ľuďmi. Turecko žiadalo o vstup do NATO hneď nato, ako NATO vzniklo (pekná slovná hračka, čo? A neoriginálna jak prasa), pretože rozvojová zem po druhej svetovej vojne mala konflikt so Sovietskym zväzom a nebola sa schopná obrániť. Ešte relatívne nedávno boli úvahy, že by vstúpili aj do Európskej únie, čo u mnohých budilo obavy. Na druhej strane, takmer stomiliónová krajina s rýchlo rastúcim HDP by mohla byť prínosom organizácie; dnes je najväčším štátom čo do počtu obyvateľov Nemecko s 80 mega.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Erdogan ale stavil na nacionalizmus a v podstate komunistické narábanie s ekonomikou, čo viedlo k brutálnej inflácii, prepadu hospodárstva, prevratu, konfliktu so susednou Sýriou a rozkolu so samotným NATO. Nedávne zemetrasenie, ktoré si vyžiadala desiatky tisíc mŕtvych vo veľkej miere práve vďaka sultánovi, ktorí legalizoval konštrukciu totálne sfušovaných budov a vďaka korupcii sa tak obrovské množstvo Turkov presťahovalo do panelákov, ktoré si o tragédiu koledovali. Výsledkom je jedno z najhorších nešťastí minulého roka v tejto časti sveta. Erdogan naviac koketuje s Ruskom, namiesto západných strojov PVO si vyžiadal ruský komplet S-300, potom sa s Moskvou rozhádal, pretože v Sýrii jeho vojaci zostrelili ruský bombardér Suchoj 24, aby sa následne spolu zbratali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale jeho voliči to asi takto nevnímajú. Nacionalizmus je viac ako ekonomika, ako pracovné miesta, ako rast životnej úrovne alebo stabilné ceny potravín. Podobnosť s voličmi Orbána, Putina, Fica alebo českých populistov čisto náhodná.

Ako som písal už vo viacerých blogoch, NATO aj EÚ by mali na margo Erdoganovych excesov urobiť rázny škrt cez rozpočet. Buď budeš dodržovať pravidlá a s nami obchodovať/byť členom spolku naplno alebo vôbec. Žiadne vyberanie si čerešničiek z torty podľa tvojej vôle a momentálnej nálady. A ak sa ti nepáči, vstúp si do paktu s Ruskom, Islamským štátom alebo pre mňa za mňa s africkými štátmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 

2.           Situácia na ukrajinských frontoch

Oficiálna ofenzíva nie a nie, takže nechty už mám obhryzené až na prvý článok. Ukrajina ničí Zmrdom všetky možné sklady a veliteľské centrá na dennej báze, takže v záplave zmienok o ďalšom vybombardovaní svíň sa už strácam. Ide to dobre, má to zmysel, Rusákov to oslabuje, zato vás chválim, Heroji, ale uvedomte si, že som nervózny a čakám na ukrajinské tanky na ruskom území. Pohnite si, OK?

ZSU urobilo v posledných dňoch repete novoročného prekvapenia v Makijivke, kde sa 500 – 600 Orkov vyparilo za pár sekúnd v dôsledku ataku HIMARSami na oslavujúcich okupantov. Tentokrát sa jedná o pár útokov na Mariupoľ a Berdjansk, kde počas opakovaných bombardovaní chcíplo rádovo niekoľko stoviek ruských vojakov. Počas jediného vraj zatrepali kanadami až okolo 250, v ďalšom okolo dvesto naraz. V Berdjansku ďalšia stovka. Celkovo je to možno opticky málo, ale takýchto útokov sú desiatky, takže rátam s celkovým počtom slnečníc rozhodne nad tisícku, plus ďalšie stovky až tisíce ranených. Rusi nemajú dostatok vojakov, preto každý prúser v provizórnych kasárňach je pre nich tragédiou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Myslím si, že jedným z dôvodov týchto strát je fakt, že ruské velenie stiahlo množstvo vojakov zo Záporožskej oblasti (ďalší dôkaz toho, že Zmrdi proste lapajú po dychu). Keď niekde 500 kilometrov od Bachmutu naložíte pár stoviek vojakov buď do tuctu Kamazov alebo jedného vlaku, o pár hodín neskôr ich ohučaných vyložíte kúsok od frontu, ubytujete ich v nejakom baráku alebo bývalej škole, tak samozrejme to vzbudí pozornosť satelitov, prieskumných dronov alebo miestnej rozviedky pracujúcej pre ukrajinské služby. Stačí malá esemeska a jeden celý batalión výsadkárov je na padrť. Čím viac budú Rusi rotovať v panike a neistote svoje jednotky, tým viac budú takéto situácie pribúdať.

 

Ukrajinci majú ofenzívu na spadnutie. Stovky tankov a obrnených transportérov sú pripravené na útok a ten nechodí. Ukrajinské vedenie sa vyjadrilo, že je to záležitosťou najbližších dní. To môžeme rozumieť ako zajtra, tento týždeň, v júni. Som rád, že Moskva musí mať z toho lepky, ale horšie je, že aj ja som zošedivel.

Pár trollov na diskusiách vyhlasuje, že Kyjev svoj čas vymrhal a že ofenzíva už nebude mať ten efekt a moment prekvapenia. Nesúhlasím, Ukrajina neustále, každý týždeň, dostáva ďalšie a ďalšie zbrane. Rusko každý týždeň dostáva hovno. Čo je pre neho najhoršie, Prigožin podľa všetkého dodržal svoj sľub a vojakov Wagnerovcov od Bachmutu stiahol. Podľa aktualizácií ho majú nahradiť TikTokeri z veľkovýkrmne kôz, čo beriem zhruba tak, ako keby som išiel na Masters of Rock kvôli kombinácii Nightwish – Judas Priest – Gamma Ray a počas koncertu mi usporiadateľ oznámi, že Sorry, ani jeden z troch headlinerov bohužiaľ nedorazil, ale nebojte, o zábavu sa vám postarajú Nádražáci, Borovienka z Lančára a Duo Yamaha. Proste si to koleduje o strašné fiasko.

Áno, Ukrajina mňa aj trollov môže mať na háku a sledovať si svoje ciele, nič jej v tomto neublíži a čas hrá v prospech jej plánov. Aj keď počasie aktuálne nie, ale aj to sa zmení. Vážne čakám každý boží deň tú radostnú novinu „Ukrajina spustila v noci svoju dlho očakávanú ofenzívu a do svitania prebila front do hĺbky dvadsať kilometrov“ alebo voľačo také. Ešte by som čakal novú falošnú správu, že sa jej jednotky zhromaždili niekde severne od Tokmaku, aby Rusáci pre zmenu stiahli všetky jednotky od Bachmutu tam, ZSU ich zasypali HIMARSami, pokántrili ich po stovkách priamo v autobusoch a zaútočili práve na Bachmut.

 

3.           Situácia na ruských frontoch

Áno, čítate dobre, s radosťou som doplnil túto kolónku. Po prekvapivom a hanebnom vpáde Slobodných Rusov na domáce územie pri Grajvorone, kde Koňašenkov síce s kamennou tvárou ako vždy oznámil, že hrdinovia ruskej armády pobili dve miliardy ukrajinských teroristov a zničili im šesť lietadlových lodí na poliach Grajvoronu, pričom ako dôkaz museli aranžovať dávno zhabané vozidlá s vrstvou prachu na palubnej doske, dnes sa situácia zopakovala o dům dál a Slobodní Rusi prekročili hranice niekde inde. Cieľ to splnilo, Moskva začala presúvať svoje jednotky z bodu A do bodu B a výsledok vidíme o kapitolu vyššie. Pritom Rusko ako vždy utŕžilo sériu hanebných úderov už len tým, že Slobodní Rusi prekročili hranice ako v Lunaparku a vrátili sa (podľa ich údajov) s jedným mŕtvym vojakom, ale stihli zajať desiatky ďalších a desiatky pobili.

Čerstvo útok zopakovali, tentokrát trochu východnejšie, pri meste Šebekino. Ak ste o tomto meste ešte nepočuli, nerobte si ťažkú hlavu, ani v Šebekine nevedia o Brezovej pod Bradlom, takže sa nerozčuľujem. Mesto má 44.000 ľudí, čiže je to taký malý Trenčín. Nachádza sa tu fabrika na výrobu termovízorov a niekoľko vojenských základní. Leží priamo na hranici, takže Slobodní Rusi urobili presne to čo týždeň dozadu a Rusko utrpelo ďalšiu hanebnú porážku. Budova miestnej administratívy dostala zásah raketometmi Grad (zhabanými od Rusov!!!) a Slobodní použili dokonca vrtuľníky Mil. Budovu chytili plamen a miestna posádka je natočená na telefón, ako páli dokumenty (stačilo ich nechať na povale, trti). Tu ale brutálny výsmech Rusom neskončil.

Slobodní zapálili fabriku na termovízory Monokrystal, odkiaľ stúpa obrovský kúdol čierneho dymu. Podľa niektorých zdrojov v miestnom závode skladovali palivo pre ruskú armádu, čo by farbu a rozsah dymu vysvetľovalo.

Zmrdi poslali na miesto armádu, ale z ukrajinskej strany sa dostali pod paľbu a nešpecifikované množstvo z nich ľahlo popolom. Hlásení sú aj mŕtvi medzi civilistami, ale nedá sa zistiť, či padli pri ukrajinskom či ruskom ostreľovaní alebo zasa im umrela nejaká babka pri samotnej evakuácii. O stratách vojakov na jednej aj druhej strane zatiaľ toho veľa neviem, ale najčerstvejšie správy hovoria o tom, že Zmrdi Slobodných vytlačili.

Šebekino leží cca 90 km od frontu. Pre bojové vozidlá je to dobre nad jednu hodinu jazdy, takže sa dá predpokladať, že ešte pár podobných spanilých jázd do teritória nepriateľa a ruská obrana bude tých pár nadbytočných tankov musieť rozdrobiť po celom fronte.

Ešte niekoľko postrehov k téme: Putin to môže predať publiku v štýle „Ja som vám to hovoril  Ukrajinci sú hrozbou,“ alebo sa mu to vzprieči v krku ako kosť. Podľa zverejnených screenshotov z ruských sociálnych médií skôr to druhé; dokonca aj Prigožin si robí z ruského vojenského vedenia totálnu prdel a útočí na nich. Guvernér belhorodskej oblasti hovorí o evakuácii okolia, čo asi nie je to, čo pred rokom očakával. Studená sprcha v najkrajšom možnom scenári. Rusko stratilo fabriku na termovízie, množstvo paliva, neznáme množstvo vojakov a techniky a ešte oslabilo fronty. Aby toho nebolo málo, ruské lietadlo chcelo bombardovať „ukrajinské“ pozície a rovnako ako pred týždňom v Grajvorone zhodilo bomby na svojich, tentokrát priamo v meste Belhorod.

 

Aktualizácia 15.30: Na ruskej strane sú dvaja mŕtvi civilisti, ktorých zasiahol šrapnel v civilnom aute. Rusi to zvalili na Slobodných, Slobodní na Rusov. Lenže Rusáci nasadili napríklad systémy TOS-1 (Buratino), ktorý plošne ničí rad radom  všetko vrátane obsahu bunkrov a pivníc, takže mŕtvych bude určite viac, len otázkou zostane, či sa to dostane von.

Podľa rovnakých noviniek sa na tomto úseku stále bojuje.

 

4.           Nový front v Ázii

Irán je jeden z tých darebáckych štátov, ktorý otvorene podporuje Rusákov. Ako vždy, radšej nech nám populácia trpí od hladu alebo zlej ekonomickej situácie, ale zbrane mať musíme. Irán nie je ani tak nebezpečný kvôli svojej (dosť primitívnej) armáde ako tým, že tá zaostalá armáda je na dostrel od ropných tankerov v Perzskom zálive.

Teraz ale dostal osinu do zadku v podobe Talibanu. Šiítsky Irán je dlhodobo v rozpore s ortodoxným sunnitským hnutím v Afganistane, takže pri všeobecne známej láske oboch hnutí je konflikt vždy očakávateľný; úprimne povedané by som to ale nečakal práve teraz. Kameňom úrazu je rieka Helmand prameniaca západne od Kábulu a tečúca do Iránu. Otázkou je presný dôvod bojov medzi sektami oboch krajín, v podstate nám to môže byť jedno a márovanie sa islamistov musíme privítať. Prekvapivo ale Taliban neútočil ako vždy, teda banda bradatých kozojebov s kalašnikovmi a RPG-čkami, ale niečím, čo by som definoval ako ekvivalent západných špeciálnych jednotiek. Talibanci vyhodili do luftu niekoľko pohraničných základní, pričom sa radovali ako malé deti a kričali Alláhu akbar. Peržania naopak stratili niekoľko vojakov a takisto volali Alláhu akbar.

Konflikt tohto typu je zbytočný...pokiaľ sa nejedná o iránsky režim a Taliban. Irán zrazu dostane namiesto saudskoarabského režimu a US Fleet nepriateľov na úplne opačnom konci krajiny a celý Západ môže byť rád, keď tam zahučí čo najväčšie množstvo ozbrojencov jednej aj druhej strany; posledného preživšieho zabije americký dron. Avšak iránsky režim tým pádom musí škúliť na východ a nedodávať zbrane Rusákom. Pre zlú iránsku ekonomiku je to takisto nepríjemné, pretože posťahovať vojská na východ a čeliť prípadnej dlhodobej hrozbe je dosť nákladnou záležitosťou. Ja im to doprajem v mene obetí Šahídov. Inšalláh.

 

5.           Rusom prihára, psi štekajú

Kto by náhodou nevedel, v klimatológii existujú tzv. proxy dáta. Jedná sa o nepriame dáta, ktoré naznačujú teplotu alebo zrážky niekedy v histórii, kedy sa ešte teplota exaktne nemerala. Ide napríklad o výskyt peľových zŕn rôznych rastlín, ktoré žijú v istom teplotnom rozhraní, alebo rôzny výskyt izotopov kyslíka a spol. Tieto údaje nie sú tak presné ako priamo nameraná teplota, ale na základe nich vieme priblížiť orientačný výstup.

Proxy dáta pre Putina je naratív, ktorým častuje on a jeho banda. Vždy, keď sa Medvedev zodvihne z vlastnej grcky na dlažbe a zapotí niečo o nukleárnych zbraniach, ktoré Rusko má predsa najlepšie, vieme, že jeho armáda je v troskách a Západ „trafil“ svojimi dodávkami zbraní. Keď Peskov povie, že sankcie sú OK, tak vieme, práve dnes milión Rusov zdochol od hladu. Keď Lavrov povie, že všetko ide podľa plánu, tak je úplne zrejmé, že v Kremli vymýšľajú nejakú ďalšiu kokotinu, ktorou najnovší prúser prekryjú.

Dnes práve zapotil Putinov otrok Viktor Orbán, že ešte pred ukrajinskou ofenzívou si obe strany musia sadnúť za rokovací stôl. Presnejšie tvrdí, že Ukrajine musí byť zabránené prejsť do ofenzívy, pretože bude útočiacou armádou a on má starosť o straty jej vojakov. Výzva k rokovaniu nie je ničím novým, ostatne ozýva sa od 2014 a opakovane po 24. februári. Ale všimnite si, že Orbán nevyzýva k zastaveniu bojov alebo stiahnutiu sa okupantov naspäť domov, on vyzýva de facto Ukrajinu, aby pred úderom na Hnoj sa zamyslela a radšej neútočila. Dokonalý príklad proxy dôkazu, že Rusi už musia drankať od svojich otrokov, aby ukrajinský útok zastavili, resp. k nemu aspoň vyzývali. Neútočte na ruské vojská, pretože by to nemuseli prežiť, ale zaobaľme to do pozlátka, že to nemusia prežiť Ukrajinci. Až by mi slzička vyhŕkla z očú, keby som Viktora nepoznal.

Nie, ty patologický zlodej a populista. Tvoji otrokári to ani neprežijú. A dúfam, že krátko po páde Putina ty skončíš v base tiež. A celá tvoja strana detto.

Na druhej strane si predstavte to nekonečné dno, kam tento skorumpovaný lofász je ochotný verejne klesnúť. Ja dno nevidím, on ho preráža ako vrták ropnej súpravy. Extrémne by ma zaujímalo, že keď Putin padne a nebodaj by sa zverejnili archívy FSB, čo sa tam na neho nájde. Mladý chlapček v hoteli? Dievčatko? Transsexuál ako u Borisa Kollára? Neverím a neuverím, že Orbán to aj v tomto prípade (výmena vyššej karty medzi Ukrajinou a Ruskom) robí za prachy. Od Ruska už nedostane ani použité špáratko, sám je brutálny zbohatlík a mafián, takže musia na neho tlačiť inak. A to platí aj pre našich politikov.

 

6.           Niekoľko drobností odvšadiaľ

Jedna dvojica pilierov Kerčského mosta má prasklinu ako v blane Dolly Buster. Nikto neuvádza, či sa jedná presne o ten segment, ktorý prednedávnom Rusáci vymieňali, alebo je to niečo nevymenené ale v blízkosti výbuchu na jeseň, alebo to je úplne iný segment. V každom prípade celý sektor je zjavne poškodený a som zvedavý, ako to ťažké vojenské ešelóny s technikou unesie (prípadne ako to rozdýcha ďalší zásah).

 

Prigožin sa strieľa s Čečencami. Žiaľ, zatiaľ len slovne. V každom prípade sa kuchár vyjadril, že pre Rusko ej trochu nevýhodné, že Wagnerovcov striedajú nie úplne kvalitné čečenské jednotky. Ono vo svojej podstate má pravdu, na tom nie je nič prekvapivé, ale niekomu oprávnene stúpil na otlak. Čečenskí velitelia sa nechali počuť, že ich uráža a že za tieto slová by za druhej svetovej vojny dostal guľku, čo je o to vtipnejšie, že za druhej svetovej vojny dostávali guľku Čečenci zato, že boli Čečencami.

Prigožina sa zastal Utkin, známy to bojový šéf Wagnerovcov (to je ten s hákovým krížom a logom SS vytetovaným na krku). Povedal, že Wagnerovci nedostávali muníciu a stroje od Kadyrovovcov ale od ruského štátu, takže v podstate že kozojebi sa majú venovať manželkám a nekecať Prigožinovi do roboty. Aj on má pravdu, Prigožinovi vojaci dobyli Soledar a Bachmut, od 3. júla minulého roka (pád Lysyčansku) jediný úspech ruskej armády, kým Kadyrovovci dobyli tak rozkrok ďalšej ovečky a aj tá im spravila modrinu.

I tak sa teším, kedy prestrelka medzi oboma frakciami nebude len obrazná. Idem kúpiť pukance, kde sa dajú zohnať? Dám si k ním kozí syr.

 

Vtrhne ZSU do Podnesterska? Zelenskij bol v Moldavsku vyjednávať o spoločnej akcii krížom cez potok a vyzerá to nádejne. Moldavsko je v najtenšom bode široké na dostrel ručnými zbraňami a v najširšom mieste to je od ukrajinskej hranice po Dnester zhruba 33 kilometrov, čo je od BA - Starého mesta kúsok nad Modru, alebo podstatne pochopiteľnejšie od Klátovej Novej Vsi po Pastuchov (pozor, nie cez Horné Obdokovce, jasné?). Dokonca aj pri hlavnom meste Tiraspole je to 11 kilometrov (tu má Podnestersko aj malý kúsok západného brehu Dnestra, celkovo je to zhruba 22 km).

K samotnej „republike:“ krajina má zhruba 7.000 vojakov plus 1.200 – 1.500 ruských „mierotvorcov“ (rozumej: neschopných, prechľastaných blbečkov). Pre pobavenie majú domáce sily 18 tankov (slovom: osemnásť) typu T-64 (použiteľných asi tak 0,8), 107 BVP a 73 kanónov. Medzi lietadlami sú to vrtuľníky Mil 8 a 24, plus nákladné Antonovy. Ako bonus dodám, že je to jediná krajina, ktorá používa lietadlá Jakovlek 18, čo je tandemové cvičné lietadlo z konca druhej svetovej vojny. Podľa Wikipédie majú 46 kusov PVO.

Predstavujem si ukrajinskú ofenzívu, ako prekračujú hranicu do Podnesterska. V širšej časti frontu dajú tých 33 km tankami za pol hoďku. V najužšom mieste to dá veterán zo Soledaru na invalidnom vozíku za 10 minút, omočí si galusky vo vodách Dnestra a od Zelenského medailu za chrabrosť a zároveň výčitku, prečo mu to trvalo tak dlho.

„Viete pán prezident, kúsok pred cieľom mi vošlo koleso do kanálovej mreže a tri minúty mi trvalo, kým som vycúval, inak by som misiu splnil za sedem minút.“

Podľa zdrojov sú v krajine rozsiahle zásoby delostreleckej munície, ale na Wiki som našiel správu, že väčšina aj tak bola odvezená ešte roky naspäť. Ak by to tam ZSU dobylo a zmocnilo sa miestnych skladov, ruskí vojaci by sa mali rýchlo pripoisťovať. Kanceláriu mám v Brezovej a neďaleko Polusu v Bratislave.

 

Ukrajinci na to idú rafinovane a zapaľujú Rusákom rafinérie. A v Berdjansku zasa odstrelili prístav, takže Rusákom sa znižuje šanca zásobovať svoje jednotky.

 

Ukrajina dosiahla rovnaký počet tankov ako má aktuálne Rusko. Na kvalitu sa v tomto neprihliada, bavíme sa len o počtoch.

 

Generál Zalužnij umrel pri Ruskom útoku. Teda aspoň takto to prezentovali dezolátom proruské médiá. Aby tomu dodali na dôveryhodnosti, dodali fotku ohorenej mŕtvoly, ktorá sa na Zalužného podobala. Akurát strihla kus záberu, kde mŕtvola mala na uniforme svätojurijevskú stužku. A aby svojim klamstvám dodali vážne dôveryhodnosti, tak krátko po Zalužného „smrti“ ho dala na sankčný zoznam. Lebo veď prečo trestne nestíhať mŕtvolu, však? Otázkou je, koľko slovenských tupovoličov toto zožralo.

 

A ešte komédia na záver: Rusko spolu s Ugandou vyhlásilo, že nebudú do vesmíru dodávať nukleárne zbrane. Od Ugandy to ešte chápem, ale prečo by tá rozvojová zem mala čokoľvek posielať do vesmíru???

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  228
  •  | 
  • Páči sa:  27 028x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu