reklama

Tak teda dobre, vy otravy

Keďže Inna stvrdla na poľských hraniciach, slamennum vdovcom som o 12 hodín dlhšie. Máte ale šťastie, otravy!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

1.           Ešte raz k Avdijivke

Bitka o Avdijivku skončila skôr ako začala, teda pred týždňom, a až teraz sa postupne začínajú upresňovať ruské straty v oblasti. Postup Rusákov bol de facto nulový, pokiaľ viem, dobyli a udržali iba malé pole, na ktorom i tak bude čoskoro rásť veľa slnečníc. Avšak dronové zábery nachádzajú nové a nové trupy tankov, čo naznačuje, že okupanti stratili viac tankov, ako sa písalo v prvých dňoch. Dnešní komentátori hovoria, že pravdepodobne toto je jedným z dôvodov, prečo Moskva nechala odkonzervovať staré tanky T-54 a T-55m hoci ja o tom pochybujem a stavím sa, že takýto rozkaz padol už minimálne pred mesiacom alebo dokonca začiatkom roka (téčka tohto matuzalemského veku rozhodne neboli skladované ako v bavlnke, takže aspoň akú-takú opateru museli mať).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

2.           Prigožinove zadné vrátka

O Prigožinových zadných vrátkach som písal v úplne inom, teplejšom význame, pár mesiacov naspäť. Tentokrát píšem upresnenie k včerajšiemu blogu. Písal som o jeho veľmi zasvätenom zhodnotení frontu, kde rátal s ukrajinským protiútokom... prakticky odvšadiaľ. Netrkol mi podtón, videl som to len v behu, ale bol som čitateľmi upozornený na jeden moment: Prigožin pochopil, že prehral, nový obrat pre neho nebude, a týmto si buduje zadné vrátka. Čím menej sa mu bude dariť, tým viac videí bude robiť, aby si vopred urobil alibi, prečo Bachmut nepadol a prečo ten ne-pád stál také ťažké desaťtisíce mobikov. Prigožin sa obracia nazad k Afrike, kde jeho hrdlorezi majú otvorené dvere. Diamanty, zlato, koltán alebo možno aj ropa a plyn, to všetko tam bude môcť kradnúť bez toho, aby sa mu do jeho zadnice zapichol Javelin. Ale pozor, netešil by som sa príliš. Pri Bachmute zlyhal, premrhal obrovské zdroje, príliš vystrčil rožky a nasral príliš veľa ľudí okolo Putina. Dnes je síce na druhej koľaji ale stále na koľaji. Akonáhle vyhlási, že Ukrajinu opúšťa a ide rabovať černošské osady, neverím tomu, že by sa mu niekde na polceste nepreinštaloval Windows.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Černoškovia niekde v Mali si môžu oddýchnuť a pokračovať v sekaní sa mačetami aj bez asistencie ruských žoldnierov (Jano, ty rasista!).

 

3.           Keď nie Wagner, tak Konvoj

Prigožinovi Wagnerovci podľa všetkého stratili cveng, takže treba staré auto premaľovať a ukázať novú fasádu. O fakte, že súkromné armády v Rusku si dnes zakladá kde-kto, som takisto už písal. Napríklad Gazprom toto ohlásil už na prelome rokov. Keďže pravidelná ruská armáda trpí nedostatkom čohokoľvek okrem čiernych vriec a tankov z čias Stalina, nemám najmenší šajn, čím sa nové armády budú vyzbrojovať. Na druhej strane, Gazprom má gross svojho majetku na Sibíri, tisíce kilometrov od miesta bojov, takže toto nebude súkromná armáda na obranu dobytých území ale eso v rukáve v prípade občianskej vojny. Myslím si, že nejakí Prigožinovci, ktorí po skončení kontraktu prejdú ku Gazprom-Army, by ako nejakí warlordi mohli zamiešať kartami v budúcnosti kartami. Predstavte si tú prču, keď niekde v roku 2030 sa stane ministrom obrany Sibírskej republiky HIV pozitívny zek z novosibirskej väznice, ktorý sa tam dostal za vykradnutie banky. Také ruské.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Naspäť ku Konvoju: Konvoj ako súkromná vojenská sila (v Rusku ilegálna, ale v Mordore sa predsa vždy hranice zákonu stierali podľa potreby) založil Sergej Aksjonov, ruský arcikolaborant na Kryme. Vojsko má slúžiť okolo Krymskej šije a v Chersonskej oblasti, teda v mieste, ktoré bude asi veľmi skoro pod ofenzívou ZSU. Aksjonov prezradil, že aktuálne má jeho súkromná tlupa 300 členov – čo je pri aktuálnych štatistikách z Bachmutu norma ruských strát za neuveriteľných 8 hodín!

„Vojak, zoberte si kvér, pichačku a hajde na šichtu!“

„Pán plukovník, prečo má pichačka len kolónku príchod?“

„Vojak, odpustite si drbnuté otázky, charašó?“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Myslím, že to bude ten spomínaný gejmčendžer zo včera (irónia). Na druhej strane, pozitívom je, že väčšiu časť vojakov ako aj velenie je práve z Prigožinovej svorky, teda Wagnerovcov. Preberanie si vojakov, zbraní, dôstojníkov je v takomto prípade skvelou správou, pretože povedie k ďalším problémom zvnútra. Dúfam, že čoskoro vznikne ešte aspoň dvesto takých skupín, každá o tridsiatich vojakoch a dvoch puškách. Mohli by si napríklad zobrať  vzor v našej pravicovej scéne. U nej je často tiež viac stranečiek ako potenciálnych voličov (smutný povzdych).

A ešte k tejto téme: na iDnes som si prečítal diskusiu ohľadom Konvoja. Väčšia časť reakcií mala podobný podtón ako som písal ja. V podstate každý súhlasí s tým, že v Rusku sa už miešajú karty na občiansku vojnu. Skvelý postreh jedného z diskutujúcich: keď si súkromné armády kradnú navzájom, čo ukradli predtým armáde, tak to je jasné znamenie kolapsu. Nemám k tomu čo dodať, vystihol to perfektne.

P.S. Vtipný postreh: Vojaci vstúpili do konvoja 200 alebo 300? (narážka na označenie mŕtvych a ranených v žargóne ruskej armády. Keďže podľa Aksjonova je v skupine presne 300 vojakov, idem preventívne do kvetinárstva).

 

4.           Rusko chľastá viac a viac

Napriek tomu, že Federácia prevelila státisíce vojakov na front a ďalšie státisíce mladých mužov (čiže spotrebiteľov alkoholu!) utiekli za hranice, v Rusku narastá spotreba alkoholu, konkrétne vodky. Pred časom som čítal štúdiu, že v krajine je extrémne zjavná korelácia medzi ekonomickou/politickou stabilitou a spotrebou chľastu, a druhú koreláciu medzi spotrebou chľastu a priemerným vekom dožitia. Vo vojnovom stave asi netreba brať štatistiky dožitia nejako vážne, keďže za 13 mesiacov vojny pochcípali 170.000 vojakov v produktívnom veku, teda citeľne pod priemerom. V roku 2020 malo Rusko priemer u muža na 66 rokoch, teda pod krajinami ako Sýria alebo Líbya, predpokladám, že dnes to je niekde okolo 62 rokov. A toto číslo bude zjavne klesať aj naďalej. V Rusku narastá spotreba vodky, nie alkoholu ako takého, čo bude mať za následok rapídny nárast násilných trestných činov, samovrážd, cirhóz a infarktov, prípadne aj dopravných nehôd (OK, tam je asi jedno, či vypijete tri pivá alebo tri stachančiky vodky, no z vodky sa asi opijete citeľne rýchlejšie).

Nuž, takto to ale vyzerá vždy, keď žijete v tragickom režime bez budúcnosti. Československo a Maďarsko dominovalo vo svetových štatistikách samovražednosti tak, že ich naša socialistická krajina prestala zverejňovať. Presne z toho istého dôvodu ako v Rusku – nemáte budúcnosť, v prípade depresií nemáte prístup k normálnej pomoci, všetci okolo vás sú takí istí zdeprimovaní, resp. nemáte ani možnosť otvorene povedať svoj názor, pretože nemáte šajnu, kto z vašich známych na vás donáša tajným. V podstate by som ako biológ povedal, že žijete neustále v strese bez úľavy. Ale úľavu vám vie dodať alkohol.

Brutálny pokles priemerného veku dožitia priniesol rozpad Sovietskeho zväzu – mafia, nezamestnanosť, drvivá inflácia, vojna v Čečensku, následok Afganistanu, občianske vojny, Černobyľ, to všetko sa podpísalo na celej generácii mužov. Vodka je lacným a rýchlym riešením. A dlhodobým, ak sa situácia nemení.

Ruské vedenie toto vedelo, lenže Gorbačov namiesto riešenia zdroja problému riešil prejav problému, teda alkoholizmus. Ak nevyriešite príčiny, následok sa lieči ťažko a asi aj zbytočne. Perestrojka skončila neslávne, rovnako ako Sovietsky zväz. Namiesto zlepšenia situácie kompletného obyvateľstva, teda uvoľnenia oprát, zlepšenia ekonomickej situácie, umožnenia sebarealizácie každému človeku, nielen vyvoleným, sa obmedzil prístup k alkoholu (čím sa logicky posilnil čierny trh). Rusko pred časom začalo postihovať výrobcov piva, a zdôvodnilo to ako boj proti alkoholizmu. Ale na druhej strane, to isté Putinovo vedenie znížilo ceny vodky (pravdepodobne spotrebnú daň?), prečo asi, však? Opitý Rus robí problémy na dolných úrovniach, nekuká smerom na Kremeľ. Ako keď matka pustí svojmu trojročnému dieťatku Youtobe video s nejakým trápnym songom Mira Jaroša a tým ho umlčí, v Rusku takto pustite do obehu lacnejšiu vodku a hnev zostane v zemľanke.

Mimochodom, v rámci tohto blogu som si pozrel štatistiky dožitia a tzv. gender gap, teda rozdiel medzi mierou dožitia žien a mužov vo všetkých svetových národoch. Vyšiel mi z toho zaujímavý jav: čím menej rozvinutá krajina, tým menší gap tam je. Napríklad Nigéria, Togo, Niger a Pobrežie Slonoviny (ako jedny z príkladov) majú extrémne nízku mieru dožitia oproti Západu a niektorým ázijským krajinám. V priemere tam človek, muž i žena, umrú pred šesťdesiatkou. Umierajú ale plus mínus rovnako starý a rozdiel je tam kozmetický, povedzme do troch rokov ( v Nigérii samotnej žena nasleduje do hrobu manžela do ¾ roka!). v týchto štatistikách sú však aj krajiny ako Island (kde ten rozdiel znižuje dobré zdravotníctvo).

Čo opačný koniec štatistiky? Vedie Gruzínsko, kde vdova prežíva svojho nebožtíka manžela o 10,1 roka. Nasleduje Bielorusko, Arménsko, samotné Rusko, Litva a Ukrajina, všetko cca 10 rokov. Prvé nepostsovietske územie je Guam, kde to je 9,5 roka. Potom Mongolsko, čo by som priradil s prižmúrenými očami ako postsovietsku krajinu. Nasledujú Seychelly, no a znova Lotyšsko a Moldavsko (viac ako 9 rokov).

Dokonca aj krajiny s chronickým problémom typu gangov (Mexiko) má tento pomer nižší. My máme džendžer gep necelých 7 rokov, čím sme lepší ako Poliaci, Rumuni a Bulhari, ale zasa v závese za Čechmi a na rovnakom mieste ako Maďari.

Vyzerá to tak, že Rusko (a žiaľ aj Ukrajina) predbehnú tento rok Gruzíncov, ale v Rusku tento pomer zostane dlhodobo. Modlím sa, aby povojnové štatistiky na Ukrajine neboli až také desivé ako sa obávam a že po vojne sa gap rýchlo zníži. Ukrajina si to zaslúži.  

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  228
  •  | 
  • Páči sa:  27 029x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu