reklama

Veľké problémy malého Macka Pú. Intro.

Na veľké naliehanie, nultý z blogov je tu. A prvý príde čoskoro.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Čína je veľká, Čína je bohatá, Čína je neporaziteľná. Jedna šestina sveta, ktorá zažíva taký rozvoj, že dekadentný Západ môže tíško závidieť. Krajina, kde pred pol storočím umierali ľudia od hladu, no dnes je v rebríčku HDP na druhom mieste a jej ekonomické krivky zatieňujú rast iných krajín sveta, vrátane najvyvinutejších. Ľavicová scéna celého sveta upiera k Ríši stredu svoj pohľad ako k spasiteľovi, ako k niečomu, čo vytvorí protiváhu ku kapitalistickému systému, ako k novému dominantnému hráčovi.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to ale pravda? Naozaj bude Čína, najmä keď sa na ňu pozrieme v dnešnom kontexte ukrajinsko-ruskej vojny, pandémie Covidu, hroziacej recesie a prakticky neobmedzenej moci dnešnej čínskej hlavy štátu, preberať štafetu lídra planéty? Nie je to len opakované nasadenie si ružových okuliarov, ktoré rok 1989 miliónom ľudí strhol a zahodil? Nebude dnešná Čína len podobnou bublinou, akou bolo ZSSR, ktorého sa 40 rokov svet obával ako jedného z hegemónov na planéte, aby zo dňa na deň praskol a zanechal svoju populáciu v biede, nekonečnej sérii občianskych aj cezhraničných vojen, mafie, nezamestnanosti a v beznádejnej korupcii? Budeme vnímať túto krajinu o desať rokov stále ako Nr. 2 alebo sa z nej stane Nr. 1? Alebo dokonca v rebríčku poklesne?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na toto všetko sa pozriem v cykle nasledujúcich blogov. Plánované mám zatiaľ štyri a uvidím podľa rozsahu statí, či počet nakoniec nezodvihnem. V týchto článkoch sa budem venovať niektorým témam, ktoré si na Číne už roky všímam. Prvý blog venujem úskaliam čínskej geografie, geológie a demografie. Rovnako ako v blogoch o dnešnom Rusku si všimnem výzvy krajiny z pohľadu jej polohy a rozlohy, národnostného zloženia a nevýhody relatívne uzavretého prístupu k svetovým oceánom. Pristavím sa pri nevybalansovanej koncentrácii obyvateľstva, ktorá Peking dosť handicapuje. Moja obľúbená téma – prírodné zdroje – na jednej strane krajinu obohacujú a miestami z nej robia až dominantného dodávateľa, ale poukážem nato, že Čína má v tomto smere veľké hrozby. Hrozby, ktoré ju z prípadného konfliktu s dnešným hegemónom vyraďujú hneď na začiatku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Druhom blogu sa pristavím pri čínskej histórii. Tento cyklus má byť od dnešných veľmocenských ambíciách krajiny, takže preskočím hlboké dejiny a začnem mongolskými vpádmi a nasledujúcimi dynastiami, pretože tie formovali v istej miere dnešný nacionalizmus. Viac sa pristavím pri tragickom 19. storočí a prvých dekádach 20. storočia, epochou príšerných nešťastí, poníženia a katastrofálnych genocíd.

Samozrejme, najväčším koreňom dnešnej politiky Pekingu a Si Ťin-Pchinga je Mao Ce-Tung a jeho monštrózne vedenie komunistickej strany, od predvojnového obdobia až do neskorých sedemdesiatych rokov. Každý rok jeho vlády bol vykúpený miliónmi mŕtvych, a tieto obete vydláždili cestu až k dnešnému prezidentovi. Skúsim zaprorokovať a na základe aktuálnych čínskych trendov predvídať nasledujúce roky, ktoré podľa mňa budú pre Čínu kľúčové – a asi nie až také optimistické, ako by Si chcel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na záver poukážem na Čínu ako zlého suseda; hoci by to mala byť skôr geografická téma, ja som sa rozhodol pridať ju do historicko-politickej kapitoly.

Ak sa chcete stať mocnárom, musíte mať svoje úsilie podložené ekonomikou. Preto tretí blog bude venovaný hospodárstvu od druhej svetovej vojny až dodnes. Znova si na záver zatipujem a skúsim predpovedať koniec tejto dekády, teda dekády Si Ťin-Pchinga. Ani tu mi nevyjde pozitívny výsledok, aj keď sa Čína snaží budiť opačný dojem.

Štvrtý blog bude o armáde. Ak chcete byť vojenskou veľmocou, musíte mať početnú a silnú armádu. V poslednej časti cyklu ukážem, že Čína podobne ako Putinovo Rusko spĺňa len jeden z faktorov a nemyslím si, že sa stane do konca vlády Siho skutočne armádou číslo jeden. Dokonca si trúfam tvrdiť, že pre chronické vzťahové problémy krajiny s prakticky každým susedom, vrátane stomiliónových štátov, Peking svoju vojenskú moc nerozšíri, a to dokonca ani o územie odpadlíckeho Tajvanu alebo sporných pohraničných oblastí.

Ako si moji čitatelia za tie mesiace vojny asi všimli, v mojich blogoch nepoužívam citácie. Je to pre mňa oštara si každý link alebo video zapisovať. Vo veľkej miere používam Youtube, napríklad Joe´s Blog, ktorý veľmi jednoducho a uchopiteľne dokáže operovať s neraz mimoriadne aktuálnymi faktami. Hlavne čo sa týka histórie, veľmi by som odporúčal knihu Superveľmoc, ktorú som si kúpil dva roky dozadu na Vianoce ako podklad k pripravovanému politickému thrilleru (ktorý možno ani nedopíšem). Je dosť zrozumiteľná, prehľadná a hlavne miestami mi vysvetlila tie otázky, ktoré som si nevedel dohľadať ja sám. Obrovské množstvo historických udalostí, postáv, organizácií pokrýva Wikipédia a jej zdroje. Počty prečítaných článkov z nej sa blíži k stovkám.

Všetko ostatné samozrejme je môj názor. Hlavne pri predikovaní budúcnosti som to vyslovene stavil na pocit, rovnako ako keď tipujete výsledok vo futbale alebo volebný výsledok. Nemusíte s mojimi predpokladmi súhlasiť a rád privítam každú konštruktívnu kritiku alebo postreh, prípadne poukázanie na omyl.

 

Ján Valchár

Ján Valchár

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  228
  •  | 
  • Páči sa:  26 995x

Jedna veta: chcem písať blogy o vede, technike, prírode a ekonomike. Druhá veta: máte to tu príliš komplikované, Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu