reklama

Ako som sa sklamala (zas a znova)... Eragon the movie

Neviem, čím to je, ale vždy keď sa na niečo teším, tak to potom dopadne úplne inak. A samozrejme, vychádza to vždy, žiadny obrátený Murphyho zákon...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)

Tak som sa zas a znova tešila. Na Eragona. Celá natešená som čakala na dátum premiéry a potom som už bola úplne vo vytržení, že kedy to už konečne príde ku nám do kín. Dočkala som sa. A potom som ľutovala svoju radosť. Celý ten film by sa dal označiť ako 104 minút utrpenia.

Keď som si počas (anti)kultúrneho zážitku spomenula na dielo Christophera Paoliniho, chcelo sa mi plakať. Možno “The Inheritance Trilogy” nedosahuje úroveň Pána Prsteňov, ale stále je v tom veľký kus akéhosi čara, strhujúci príbeh, naozaj premyslený svet vyfantazírovaný do najmenšieho detailu (aj keď možno príliš podobný jeho mnohým fantasy predchodcom). Ale filmová adaptácia bola prapodivná zmes (zlej) domýšľavosti režiséra a snahy nakrútiť niečo podobne veľkolepé ako bol The Lord Of The Rings.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak ste čítali dve zatiaľ napísané knihy, Eragon a Eldest, iste vám neunikla skutočnosť, že Arya Eragonovi ani v najmenšom nedala najavo, že by mohol mať u nej akú-takú šancu. Je síce ľahko predpokladateľné, že na koniec skončia spolu, ale... Mr. Fangmeier vytvoril dojem, že to medzi nimi iskrí ako v lacnej telenovele.

A keď som už pri Aryi, mám taký nejasný dojem, že v knihe bola opísaná ako elfka s tmavými vlasmi. Sienna Guillory sa nám tu však predstavuje aj pri najlepšej vôli a predstavivosti nanajvýš so svetlo hnedými vlasmi. Ani zafarbiť si ich chúďa nemohla, keď všetky stylingové prípravky minul Edward Speleers. Nevedela som, že vo fantasy príbehoch vystupuje aj pán Melír s pánom Gélom. Stvárnenie ostatných postáv tiež nestálo za veľa. Jediný vierohodne zobrazený bol Brom v podaní Jeremyho Ironsa. Ostatní- jedna veľká katastrofa. Saphira vyzerala, ako to vtipne poznamenal môj kamarát, ako pes skrížený s hadom. Mimochodom, draci nemajú krídla operené ako kuratá, oni majú blany, drahí animátori (alebo ako sa už volajú tí barbari). Durza, tak to bol asi pokus o Gluma vo vlasatom vydaní a s magickými schopnosťami. Ra'zacovia, muchami posiate múmie- že by si pán režisér a pán/ pani kostymér/ka na chvíľočku spomenuli na The Mummy? A tak by som mohla pokračovať až kým by sa neminuli postavy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A pýtate sa, čo taký Zar‘roc? Poviem to polopatisticky. Stará rekvizita (chcela sa tváriť ako meč), ktorú asi ešte niekto našiel v skladoch, natretá červenou farbou, ktorá zostala nejakému členovi štábu po rekonštrukcii bytu. Naozaj, veľmi magicky to vyzeralo.

A gedwëy ignasia? Moja predstava o podobe tohto znaku Dračieho jazdca sa veľmi líšila od toho, ako vyzeral vo filme. Mala som predstavu, hlavne vďaka opisom Christophera Paoliniho, že bude vyzerať ako nejaké veľké znamienko na dlani, sfarbené podľa farby draka. Zase raz som to neodhadla, lebo vo filme to vyzeralo ako tie znaky, čo sa vypaľujú kravám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A mágia? Chudák Durza zase schytal to najhoršie, jeho časť scenára sa asi poplietla s Harrym Potterom, lebo sa premiestňoval len taká radosť. Alebo, že by mi zas v tej knihe niečo ušlo?

Celkovo, ten film bol úbohý. Strašný strih, strašné triky, srašné herecké výkony, srašná réžia, strašné bojové scény,... Našla som dve pozitíva- slovenské exteriéry (Nízke tatry a Slovenský Raj) a asi sekundové mihnutie draka Shruikana úplne na konci filmu. Ten totiž vyzeral ako reálny drak a nie ako Falko z Nekonečného príbehu. Ak ste sa na tento film tešili tak ako ja a ešte ste ho nevideli, nenechajte sa oblafnúť a radšej s napätím očakávajte tretí diel písanej “The Inheritance Trilogy”. A dúfajte, že sa 20th century atď. atď. nebude pokúšať natočiť aj Eldest.

Bibiana Valigurová

Bibiana Valigurová

Bloger 
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študentka prekladateľstva-tlmočníctva, ktorej je písané slovo sympatickejšie ako hovorené. Preto logicky v minulosti pracovala ako sprievodkyňa v Demänovskej jaskyni slobody (a zistila, že ak človek päťstokrát zopakuje to isté, už nemá trému...). Má dva potkany, ktoré jej svojimi výčinmi spôsobujú žalúdočné vredy. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáPostrehyPotkaní životPoviedkyMoje výlevySúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu