reklama

Nezmýlil sa pán Fico?

...o deštrukcii sociálneho a právneho štátu...hovorili predstavitelia strany SMER SD počas nedeľného protestu (17.10.2021)... Nemýlia sa?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Také vyhlásenia vyžadujú teoretický rozbor. Charakter štátov vychádza z ich historického vývinu. Nie je možné – pokiaľ chceme byť verní myšlienke, ktorú vyslovíme, miešať pojmy s dojmami, ale držať sa overených pojmov a nie populistických fráz. Bola by škoda, keby si to ľudia na Slovensku neuvedomovali. Predišlo by sa tým mnohým sklamaniam z realizácie programu politických strán.

Nadväzujem na blog „Globsec, globalizácia, glokalizácia“ a na slová diplomata, v súčasnosti ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, ktorý vyzdvihuje význam právneho štátu a jeho liberálnej demokracie pre hospodársky rozvoj spoločnosti (len liberalizmus výrazne podporuje invencie, ktoré sú nevyhnutné pre hospodársky rast spoločnosti) pričom upozorňuje, že je nesprávne zamieňať liberálnu demokraciu s liberálnymi politickými stranami.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pre lepšie pochopenie sa bez teórie nezaobídeme. Podľa realizácie hospodárskej politiky sa historicky vyvinuli základné štyri typy štátov:

1/ Vrchnostenský štát – začal sa vyvíjať v stredoveku podľa spôsobu „otcovskej moci“ a reguloval všetko (v súčasnosti viď Afganistan). Tento štát v hospodárstve podporuje a podnecuje súkromné iniciatívy.

2/ Právny štát – podlieha individualistickej a prirodzene (logicky) právnej ideológii a hlása politickú, náboženskú a hospodársku slobodu.  Tento typ štátu je typický pre anglosaské krajiny. Ich hospodárska politika je liberálna a štát stavia na hodnotách liberálnej demokracie. Štát podporuje voľné rozvinutie ľudskej osobnosti na hospodárskom poli a má garantovať také právo a používať také prostriedky, ktoré podnecujú hospodársku spoluprácu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3/ Blahobytný sociálny štát – zasahuje do hospodárstva a rieši sociálne problémy, ktoré väčšina jednotlivcov nedokáže alebo nevie samo rozriešiť. Štát stavia na sociálnej demokracii, robí sociálnu politiku s cieľom vyrovnať úroveň obyvateľstva, starať sa o sociálnu spravodlivosť a ručí za sociálnu bezpečnosť (aby nikto neumrel od hladu). Tento štát je typický pre kontinentálnu Európu (VB je ostrov).

4/ Totalitný štát – nárokuje si na úpravu politiky, kultúry a všetkých prejavov verejného a často aj súkromného života jednotlivcov. Medzi totalitné štáty sa priraďuje fašistický štát, národnosocialistický i socialistický. Tieto štáty sú nedemokratické (vlády jednej politickej strany), pričm jednotlivec je ovládaný „doktrínou“, t.j. v národnosocialistickom štáte národnosocialistickým svetovým názorom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ivan Korčok v diskusii na Tatra Summit-e správne poukázal, že ideológiu, ktorá sa používa pri realizovaní hospodárskej politiky nie je možné stotožňovať s politickými stranami. Napríklad politická strana SaS je liberálna, ale vo svojom programe má viacero sociálne zameraných programov, z ktorých napríklad solidarita prvého dôchodkového piliera a až v druhom pilieri zásluhovosť ma taký veľký sociálny rozmer, ktorý nedosahuje ani politická strana SMERu SD, ktorá vo svojom programe chce podporovať (vyspelý) sociálny štát.  

Pre občanov je preto dôležité správne načúvať to, o čo politickej strane skutočne ide, pretože programy politických strán môžu smerovať prevažne k podpore buď liberálnej demokracie (právny štát, o ktorý ide hlavne politickej strane SaS) alebo k podpore sociálnej demokracie (blahobytný sociálny štát, o ktorý ide podľa všetkého politickej strane SMER SD či Hlasu alebo Sme rodina či OLANO). V demokratických štátoch, ako to potvrdzuje aj realita, sa môžu dokonca k slovu dostávať aj pravicoví či ľavicoví extrémisti cez svoje politické strany. Pritom netreba zabúdať, že posledne menovaným ide o totalitný štát a demokraciu účelovo využívajú na presadenie svojich ideí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Správne vnímať hodnoty demokracie a právneho systému, ktorý demokracie podporuje (pozor, tu nie je reč o právnom štáte, ale o systéme riadenia cez právne normy), je pre väčšinu z nás ťažké. V našej novodobej histórii sme sa stretli s takými štátmi ako je Nemecká demokratická republika (NDR) či Československá socialistická republika (ČSSR), v ktorých nešlo o demokraciu v pravom slova zmysle, ale o socializmus. Ten patrí do skupín pojmov ako je kapitalizmus, protekcionizmus, kleptománia...

Kedysi sme sa v škole o tom neučili - teda ročníky ako je môj, teda neviem, ako sme na tom dnes. Je však zrejmé, že reálny život obyvateľstva potrebuje jednoduchšie pochopiteľné normy, aby sa udržal vo svojich koľajach, t.j. aby sa náš život stabilizoval v pozitívnom smere. Preto v blogu „Globsec, globalizácia, glokalizácia“ upozorňujem na možnosť jednoduchšej komunikácie (ktorej potrebu zdôrazňuje premiér Edmund Heger), a to na linke občan – štát – samospráva – občan. Ide o posilňovanie pojmov „JA“ (typický pre právny štát) a „MY“ (typický pre sociálny štát).

Pohľad na nový spôsob komunikácie tak lepšie rieši problematiku, ako je napríklad Korona pandémia. V tom prípade ide o celosvetovú ochranu „kolektívneho zdravia“ zároveň s rešpektovaním ústavy, ktorá zaručuje ochranu zdravia jednotlivca. Skúsenosti z pandémie potvrdzujú, že napriek celosvetovému ohrozeniu zdravia jednotlivcov sa ochrana zdravia najúspešnejšie riadi na lokálnej úrovni, t.j. na úrovni samosprávy. Tam je potrebné posilňovať pocity „MY“, t.j. pocit zodpovednosti jednotlivcov voči verejnosti na celom území danej samosprávy. Štát v tomto prípade veľa nezmôže (napriek tomu, že v týchto prípadoch je hlavným organizátorom). Potvrdzuje sa totiž, že riešenia vyžadujú pružné konanie, ktoré je domietané konzervatívne zmýšľajúcim ľuďom a najmä obyvateľstvu žijúcom v hospodársky zaostávajúcich regiónoch. Očkovanie je základná prevencia ako ochrániť zdravie iným osobám. Za účelom ochrany zdravia osôb, ktoré z rôznych príčin nemôžu byť zaočkované, mali byť do protiepidemického konania zaangažovaní obvodní lekári. Priamo alebo cez systém, do ktorého by mohli obvodní lekári priamo vstupovať.

Na záver: Pánovi Ficovi a politickej strane SMER SD zrejme nejde o právny štát, ale o právny systém (vyspelého) sociálneho štátu. Čo sa toho týka, pani Beňová tvrdí, že Fico sa zmenil. Zrejme zhodnotil, prečo a z akého dôvodu sme podľa hodnotení OECD na najnižších priečkach európskeho rebríčka blahobytu.

Rudolfa Vallová

Rudolfa Vallová

Bloger 
  • Počet článkov:  190
  •  | 
  • Páči sa:  271x

Dlhoročná odborníčka v oblasti cestovného ruchu otvára diskusiu o "Cestovnom ruchu v 21.storočí" a vyzýva k založeniu iniciatívy - clustra pre podporu kvalifikovaného spracovania Plánu obnovy pre cestovný ruch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenácestovanie.smeekonomika.smesúkromnépolitika.sme

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu