reklama

COVID: u ľudí rastie vôľa žiť rovnako ako SMERu rastie vôľa vrátiť sa k moci

Nastal čas naučiť sa žiť s Covidom. Mačkopes je prvým krokom k normalizácii takého života.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ak manažér nepozná príčinu problému, hasí len jeho následky.

Pri víruse Covid nepoznáme okolnosti a príčinu jeho vzniku, tak liečime jeho následky. Robíme to tak u nás a tak to robia v každom štáte bez ohľadu na jeho štátne zriadenie.

Prevenciu proti tejto svetovej mrche máme: očkovanie.

N prístup k vakcíne máme, teda aspoň ľudia vo vyspelých štátoch. Pretože v Afrike je zaočkovaných 6% obyvateľov a ak je niekto chorý, nedávny nemecký TV dokument ukázal, ako chorých na Covid liečia oreganom. Bylinkou, ktorá tvorí aj základ Provensalskeho korenia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vďaka vede je vírus ohľaduplnejší k tým, ktorí sa dali zaočkovať a zdanlivo nespravodlivý k tým, ktorí tak nečinili alebo tak činiť nechcú. Teda až na tých, ktorým lekárska veda očkovanie neodporúča.

My, ľudia v demokracii, sme slobodní, ale zároveň na sebe navzájom závisí. My sami a predsa len spoločne, rozhodujeme o sile či stabilite štátu, v ktorom žijeme. Ak nerešpektujeme „dohodu“, celospoločensky uzatvorenú pre dosiahnutie spoločného cieľa, dehonestujeme samých seba a zároveň destabilizujeme náš štát, našu demokraciu. Pretože v totalitnom štáte či na čele s totalitným vodcom je slobodné rozhodovanie obmedzené.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nebuďme naivní a sami sebou istí, že sa nepotrebujeme chrániť, a to aj v rámci prevenčných opatrení, ako je očkovanie proti Covidu. Pretože naše zdravie nie závislé len na našej vôli, od správnej životosprávy, ale aj od všetkého živého i neživého, čo nás obklopuje.

Nepodliehajme ilúzii o „správnejšom a lepšom“ riešení Corona krízy. Chýba nám k tomu množstvo potrebných informácií, ktoré zatiaľ nepoznáme. Staviame na predpokladoch, ktorých správnosť sa preverí neskôr. Nevieme na 100%, prečo Japonsko nezažíva spolu s nami ďalšiu ničivú vlnu. Rovnako ochránené zostalo aj Švédsko. Ale doposiaľ úspešné Portugalsko začína rátať svoje obete. Zatiaľ spokojné Španielsko odporúča všetkým ich cestu k úspechu: „Nič iné len očkovanie a rúška!“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je to ochrana, aby sme sa nestali závislí na nešťastí toho druhého.

Boj s Covidom je“ svätá vec“. Týka sa všetkých ľudí na celom svete. Každý jeden z nás – kresťan, či nekresťan, prispievame k úspechu či neúspechu tohto boja. K úspechu tí, ktorí sa do boja zapojili a rešpektujú potrebu prevencie. K neúspechu tí, ktorí – neuvedomujúc si, že sa všetci nachádzame na tom istom bojisku, sa na boj proti Covidu z diaľky pozerajú a chovajú sa, ako keby sa ich tento boj netýkal.

Smrť je bodka za životom. Je smutná pre každého, kto na tomto svete zostáva. Ale zároveň práve táto smrť dodáva tým, ktorí si uvedomujú význam boja, vôľu a chuť žiť. Hoci aj s Koronou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Minister zdravotníctva Lengvarský už nejaký čas upozorňoval na blízkosť humanitárnej krízy. Zapríčinenej najmä tými, ktorí si mysleli, že bez prevencie sa dá prežiť. Nezaočkovanosť – to nie je len problém Slovenska, ale aj iných krajín. Na vlastné uši v čase pred uvedením vakcín proti Covid-19 som zachytila v nemeckých médiách diskusiu lekárov o tom, ktorého pacienta ležiaceho v nemocnici pre chorobu Covid-19 by mali zachrániť, a komu pre nedostatok prístrojov nedať šancu prežiť. Pre nemocničný personál, ktorý je prítomný pri tele umierajúceho, je každé takéto rozhodnutie veľkou traumou. Tí, ktorí sa nerešpektujú dobrovoľne zásady prevencie (tak, ako hygieny), im nechcú tieto traumy ušetriť.

Na tomto mieste by som rada odporučila nezaočkovaným zamyslieť sa nad paliatívnou medicínou. Vopred sa rozhodnúť o odmietnutí predlžovať vlastný život umelým spôsobom a umrieť tak, ako ľudia kedysi umierali. Vrátane bojiska.

Ďalšou radou je: nezvaľujte vinu na vládu. Buďme objektívni. Očkovanie proti Covidu bolo a stále je dobrovoľné, založené na vôli každého z nás, pri súčasnom rešpektovaní potrieb  zdravotníkov, do rúk ktorých môžeme kedykoľvek padnúť.

Korona kríza skončí poslednou vlnou. Len nevieme, či posledná nebude až o 2 alebo viac rokov. Dovtedy, ak budeme mať ohľady na svojvôľu nezaočkovaných, môže naša ekonomika padnúť. Spolu s ňou všetko, čo má položky na výdavkovej strane štátneho rozpočtu s veľkým rizikom, že príjmy sa nenaplnia.

 Mačkopes by teda mal byť prvým krokom k riešeniu, ako žiť s Koronou. Aj preto, že všetkých ľudí do tvrdého lockdownu už nikto nenaženie. Tí zodpovední sú zaočkovaní, pretože chcú konečne po dlhom čase žiť a nie živoriť.

Poznámka na koniec: minister zdravotníctva Lengvarský je najdôveryhodnejším ministrom vlády premiéra Hegera. Percentá jeho obľúbenosti kopírujú podiel dobrovoľne zaočkovaných. Z piatkového rozhovoru (26.11.2021)uverejnenom v online mediu dennikn.sk ukázal, že sa do svojho odboru rozumie. Ba dokonca sa môže stať aj hlavným nositeľom reformy, ktorej prvým cieľom je stabilizácia zdravotníctva s následným zlepšením kvality poskytovaných zdravotných služieb pre obyvateľstvo. Požadujme, aby financovanie bolo prehľadné ako celok - vrátane finančných tokov od zdravotných poisťovní smerom k nám, potenciálnym pacientom. Ináč rozsah a kvalitu zdravotných služieb nikdy kontrolovať nedokážeme.

Rudolfa Vallová

Rudolfa Vallová

Bloger 
  • Počet článkov:  190
  •  | 
  • Páči sa:  271x

Dlhoročná odborníčka v oblasti cestovného ruchu otvára diskusiu o "Cestovnom ruchu v 21.storočí" a vyzýva k založeniu iniciatívy - clustra pre podporu kvalifikovaného spracovania Plánu obnovy pre cestovný ruch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenácestovanie.smeekonomika.smesúkromnépolitika.sme

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu