reklama

Komu chýbajú sociálne balíčky?

Špeciálna odmena poteší či povzbudí, niekedy zase podporí či pomôže v ťažkých časoch. Je jednorazová. Čo to znamená?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Pre populistov sú sociálne balíčky príťažlivým nástrojom, ktorým môžu okamžite pritiahnuť pozornosť oslovených na svoju vlastnú vôľu a dôležitosť. To, že nie sú opakovateľné, ich smerom do budúcnosti nijako nezaväzuje.

Odborníci ich však vnímajú ako vybočenie z funkčného riadiaceho systému, pričom pre nich nemajú sociálne balíčky výpovednú hodnotu, pretože ich pozornosť je zameraná na prehodnotenie doterajšieho systému riadenia.

Pre politikov, ktorí rozhodujú nie tak o dnešku ako o zajtrajšku, sú sociálne balíčky predmetom konsenzu, ktorým chcú riešiť danú krízovú situáciu tak, aby oživili vzájomnú komunikáciu s občanmi. Z toho vyplýva, že sociálny balík musí byť primeraný vážnosti problému, ktorý treba riešiť a zostavený tak, aby krízovú situáciu aj vyriešil.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sociálne balíčky sú pre štát nástrojom komunikácie s občanmi. Platí, že obsah sociálneho balíka musí uspokojiť cieľovú skupinu, ale zároveň musí s nim súhlasiť väčšina členov spoločnosti! V opačnom prípade dochádza vplyvom nesúhlasu väčšiny k rozkolu v spoločnosti – presne tak, ako v rodine, v ktorej matka chce odmeniť jednotkára, pričom ostatní členovia rodiny, vrátane otca, sú alebo boli priemerní trojkári, t.j. nedostali pomoc ani podporu, a preto dobehávajú na limit.

Správne naprogramovanie sociálnych balíkov je náročné, predovšetkým v ťažkých časoch. Keď na človeka padne pohroma, viní z toho dokonca aj samého Boha – že ho nechal v ťažkostiach na seba samého. Pritom faktom je, že žijeme v organizovanej spoločnosti, ktorá sa nazýva štát. Ten funguje na základe určitého zabehnutého systému, ktorý v dôsledku akejkoľvek krízy, sa musí zmeniť. Bolo by ideálne, keby v ťažkých časoch systém fungoval tak, aby ľudia nevinili vládu z ich útrap.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po boji je každý víťazom. Korona kríza nekončí. Ukazuje sa, že každý štát rieši krízu po svojom a nie je tak ani u nás. Posledný návrh riešenia „Matovičov balík očkovania 60+“ necieli na ľudí, ktorí zažívajú útrapy. Tie totiž nezaočkovaní nezažívajú, t.j. krízová situácia ich netrápi. Balík očkovania je zameraný na tých, ktorých situácia trápi, t.j. na krízou najviac postihnutých podnikateľov, ktorí v zmysle platných usmernení do riešenia krízovej situácie vôbec nemôžu zasiahnuť, ani ju ovplyvniť.

Azda preto Matovič, minister financií, si to uvedomil v rámci hodnotenia návrhu balíka v parlamente a navrhol ďalších 100 Eur ako rozšírenie pomoci namierenej pre lepšie zvládnutie prípadných útrap ľudí 60+ spojených s rastom ceny energií. To potvrdzuje už poznané, že terajší minister financií je politik s vynikajúcou intuíciou, ktorý sa však, na vlastnú škodu, s ňou ešte nenaučil pracovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na rozdiel od ministra financií má minister hospodárstva Sulík široký intelektuálny záber (a musíme si priznať aj šťastie, že rozhodujúcu časť svojho žiackeho života vyrastal v pokrokovej demokracii), čo ho formovalo k dodržiavaniu systémových princípov riadenia. Ako liberála ho prirodzene zaujíma viac komunikácia štátu s podnikateľmi (aby produkovali zisky, z ktorých plynú dane do štátneho rozpočtu), ako priamo s občanmi. Pretože pre občanov má premyslený funkčný sociálny systém, ktorým sa štát o svojich občanov postará. Aj v časoch krízy. Stojí však za úvahu, či takýto prístup je zrozumiteľný občanom, ktorým žiaľ, aj pre historický vývin nášho štátu, často chýba finančná kompetencia spojená s riadením kapitálu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Paradoxom je, že rozdiely v názoroch medzi oboma spomínanými politikmi sa navzájom nevylučujú (podobne ako IQ a EQ), hoci sú zdrojom napätia, ktoré ale vyvíja tlak na skvalitnenie systému riadenia štátu v jej demokratickej podobe. Napriek tomu, že sa doba rozhodovania týmto predlžuje. Dôležité je pritom si uvedomiť, že sa tu nejedná o súperenie dvoch indivíduí, ale o súťaž ekonomických teórií riadenia štátu.

Spoločnosť z tohto rozporu môže len profitovať, hoci sa súčasná vláda zmieta v nezhodách ako sa často zmietajú členovia talianskej rodiny. Dôležité je, aby nezhody viedli k dohode – konsenzu, za čo zodpovedá samotný premiér.

Každý kuchár varí z toho, čo má k dispozícii. Slovensko žiaľ nemá ani zďaleka v štátnej správe toľko kvalitných a na svoju funkciu pripravených ľudí, ako napr. Nemecko. Túto skutočnosť sa musíme naučiť akceptovať a zároveň ju aj riešiť. To nie je proces, ktorý sa dá riešiť zo dňa na deň!

Na rozdiel od koalície, v opozícii sa nachádzajúce politické strany sociálnej demokracie, majú navzájom odpudzujúci sa charakter. Bojujú totiž o jedného a toho istého voliča. Preto spravidla vyhráva tá strana, ktorá sa výraznejšie vyhraňuje. Doposiaľ sa obe politické zoskupenia sociálnej demokracie preto vyhraňovali voči koalícii. Naháňali si tým voličské hlasy a zatvorili si tým dvere preukázať svoje konkrétne predstavy riešenia pri riadení Korona krízy, ba ani riešenia smerujúce do budúcnosti. Zmena postoja(predstieraná alebo skutočná?) strany HLAS k očkovaniu naznačuje negáciu negácie a sľubuje, že sa dočkáme zmeny, s ktorou sa zaháji aj vzájomná súťaž medzi dvoma sociálnymi demokraciami, ktoré historicky stavajú práve na sociálnych balíkoch, o jednom z ktorých sa v súčasnosti v parlamente vedie reč.

Ja osobne, ako expertka na cestovný ruch, ktorá získala už v minulosti prax v krízovom podnikovom manažmente, verím, že sa témy „ riadenie Korona krízy a s tým súvisiacej reformy riadenia verejnej správy“  chytia v širšom rozsahu ako doposiaľ aj politológovia či sociológovia, ale aj novinári a to tak, aby spoločnosť dostala reálnejší obraz o systéme štátneho riadenia.  Pretože krízové situácie prebiehajú a riešia sa ináč ako život v rozprávke.

Rudolfa Vallová

Rudolfa Vallová

Bloger 
  • Počet článkov:  190
  •  | 
  • Páči sa:  271x

Dlhoročná odborníčka v oblasti cestovného ruchu otvára diskusiu o "Cestovnom ruchu v 21.storočí" a vyzýva k založeniu iniciatívy - clustra pre podporu kvalifikovaného spracovania Plánu obnovy pre cestovný ruch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenácestovanie.smeekonomika.smesúkromnépolitika.sme

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu