reklama

O čom je Hegerova komunikácia

Sobotné dialógy na RTVS, Rádio Slovensko dňa 23.10.2021 na tému „Pandemická situácia v SR“ zaujali viacerých poslucháčov práve pre nový spôsob Hegerovej komunikácie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Sobotňajšie dialógy potvrdili, že redaktorka RTVS Jančkárová vie viesť diskusie skutočne priamo na telo. S diskutujúcimi ide buď „po srsti“ alebo „proti srsti“. Tentokrát Jančkárovej ostré útoky odrážal pán Heger a robil to s rozvahou a kľudom, ktorý by mu mohol závidieť nejeden politik.

Hegerova komunikácia založená na úcte a zodpovednosti, je osviežujúcim vánkom pripomínajúcim, že západná kultúra stavia na hodnotách kresťanstva, rímskeho práva a gréckej antickej filozofie. Môžeme dúfať, že doba „búchania po stole“, ktorá do našich dejín vstúpila minimálne v čase, keď ruský premiér Nikita Chručšov na zasadnutí OSN v USA (1960) búchal po stole dokonca svojou topánkou, sa na Slovensku konečne skončí (jedna z otázok znela, kedy buchne premiér konečne po stole).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Téma pandémie v súvislosti s Koronou krízou je zložitá, komplikovaná a v jednotlivých krajinách manažovaná s chybami, ktoré každej opozícii na v Európe stále nalievajú vodu do ich mlyna. Vďaka vede a jej výskumu svet získal v očkovacích látkach prostriedok boja proti tejto pandémii. Mnohí slovenskí politici si akoby nevšimli, že sa zavedením očkovania boj proti pandémii prenáša v zásadných otázkach z vlády/samosprávy  priamo na občana. Verejná správa sa tým mení na distribútora očkovacích látok do distribučnej siete. V tejto sieti rozhoduje pomer dopytu a ponuky (pokiaľ sa nesiahlo po iných nástrojoch typických pre totalitnú vládu a trhu sa ponecháva jeho sloboda).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

S poslednou pandémiou sa naši predkovia stretli pred 100 rokmi. Nie je na tom nič zvláštne, že jej priebeh ohromil štátnu správu, tak samosprávu – vrátane všetkých politických predstaviteľov koalície či opozície. V podstate tragickým sa stala nielen neochota opozície, ale aj neschopnosť odborníkov zjednotiť svoju mienku a pri svojom rozhodovaní sa nadniesť nad problém tak, aby spoločnosť a udržanie jej životaschopnosti nebola vážne narušená.

Po boji je každý víťazom, pričom víťaz si chce zobrať všetko. V tom prípade politické strany. Jedna hľadá chyby druhej, aby získali z radov občanov čo najviac prívržencov. Kritizuje sa „zostavenie ponuky“, t.j. zabezpečenie očkovacích látok, rozmiestnenie „distribučnej siete“, t.j. siete očkovacích stredísk, ba dokonca aj nutné zásahy v prvej fáze pandémie pre zabezpečenie ochrany obyvateľstva pred šírením ochorenia testovaním. Spochybňuje sa všetko – dokonca sa aj zabúda, napr. na vysoké výdavky štátu na udržanie zamestnanosti...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Niet sa čo čudovať, že obyvateľstvo v oblastiach, kde sa informácie šíria iným spôsobom, ako v hlavnom meste, začalo veriť „krčmovým rečiam“ a svoju vieru vo výsledky vedy postavilo na hlavu. Žiaľ, mnohé samosprávy, ktoré sú občanovi najbližšie, tiež nezasiahli v pravý čas a nezačali na tému očkovania urýchlene komunikovať so všetkými občianskymi spolkami (vrátane cirkvi) a profesijnými združeniami v regiónoch (v článku Globsec, globalizácia a glokalizácia sa zmieňujem o význame regionálneho „My“ pocitu).

Správny Public Relation samosprávu by nemalo stáť veľa peňazí. Skôr ide o to, či samospráva chce ísť do tohto procesu, nadniesť sa nad špecifickými cieľmi jednotlivých politických strán a urobiť niečo pre život občanov žijúcich na jej správnom území. Teda nielen pre tých, ktorí vede neveria a nechcú sa nechať zaočkovať (hoci im to zdravotný stav dovoľuje), ale aj pre tých, ktorí vede veria a vďaka nej prispievajú k stabilizovaniu zdravotnej situácie v regióne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Byť očkovaným je sloboda. Ak to platí, potom by nezaočkovaní nemali limitovať slobodu očkovaným, nemajú etické právo namietať proti deleniu spoločnosti na dve skupiny. Spoločnosť je si vedomá,  že žiadna očkovacia látka nie je je 100% ochranou pred ochorením Covid 19, čo potvrdzuje aj cca 20% podiel zaočkovaných ležiacich na nemocničných lôžkach. Pritom 80% vďaka očkovaniu môže pri ďalšom dodržiavaní hygienických opatrení slobodne žiť...

Aj preto, viac ako inokedy, by sme si mali, my – občania, uvedomiť slová súčasného slovenského premiéra o úcte a zodpovednosti. Voči sebe samým, rovnako aj voči druhým. Štát, ba ani samospráva to za nás nevyrieši. Verejná správa nás môže v súčasnosti len usmerniť a zachraňovať negatívne následky nezodpovednosti niektorých z nás. Paradoxom je, že čím dlhšie bude trvať uvedomenie si vlastnej zodpovednosti voči spoločnosti, tým viac to bude verejnú správu stáť. Tým viac dlhov budú musieť naši potomkovia zo svojich daní splácať.

Rudolfa Vallová

Rudolfa Vallová

Bloger 
  • Počet článkov:  190
  •  | 
  • Páči sa:  271x

Dlhoročná odborníčka v oblasti cestovného ruchu otvára diskusiu o "Cestovnom ruchu v 21.storočí" a vyzýva k založeniu iniciatívy - clustra pre podporu kvalifikovaného spracovania Plánu obnovy pre cestovný ruch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenácestovanie.smeekonomika.smesúkromnépolitika.sme

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu