reklama

Moje vyznanie viery

Niekedy treba aj vážne bez náznaku senzácie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

 

Podľa Jána 1:1-18 na počiatku bolo slovo, to slovo bolo u Boha a to slovo bolo Boh. Slovo,  podľa mojej predstavy informácia, poznanie, všetky vedomosti, podľa mojej predstavy  nehmotné absolútne duchovno. Hmoty niet. Hmotu a v nej obsiahnutú energiu stvoril Boh a ten Boh podľa svojho ohromujúceho plánu hmote venoval časopriestor a uvoľnil jej energiu. Ako? To vie len sám Boh. Od okamžiku Veľkého tresku veda pomaly ten proces spoznáva a opisuje. Ale na tú základnú otázku stvorenia „hmotného nehmotným“ je stále prikrátka. No a preto ja som človek veriaci.

 

Podľa svätého písma, kniha Genezis,  bol človek stvorený na obraz Boha. Aj on má hmotu,  energiu, dočasne pretrvávajúcu v svojom časopriestore. Isto má aj svoju individuálnu dušu, svoje „malé“ duchovno. Čo sa udeje po smrti s hmotným je nám známe, no kto popíše ďalšiu cestu duše? Náznaky sú všelijaké, ale istota je iba vo viere. A preto som veriacim človekom.

 

Skúsenosť nás učí, že je veľa vecí medzi „nebom a zemou“. Je duša iba prirodzenou vlastnosťou vysoko organizovanej hmoty, ktorá sa dlhou evolučnou cestou vyvinula do našej podoby alebo ide o cielený zámer, plán, projekt? Aký je to spoľahlivý mechanizmus ten nekonečný vesmír dokonale fungujúci v čase a priestore so svojimi premenami a kreáciami? Mnohí vedci sa, nemálo krát  až na sklonku života, priklonili práve k tejto alternatíve dokonalého plánu a odišli z pozemského sveta vo viere v Boha.

 

Náboženstvo je vraj ópiom ľudstva. Keď chcete, tak dobre, no s tými barličkami sa určite ľahšie žije. Môžete mať mnoho výhrad k inštitucionálnemu náboženstvu prezentovanému mnohými cirkvami, no je len na vás, ako si úprimný vzťah s Bohom vo vašej duši usporiadate vy, ako sa stotožníte s morálnymi hodnotami a akou cestou budete životom kráčať. Ja som si vybral cestu pokory a obdivu k Všemohúcemu, som veriaci človek.

 

Štefan Vidlár

Štefan Vidlár

Štefan Vidlár

Bloger 
  • Počet článkov:  1 099
  •  | 
  • Páči sa:  2 426x

Emeritňí Doc. Ing. Štefan Vidlár, CSc. alias dedo Pejo, rodák z Holíča ze severňího Záhorá (70, 176, 120, 630 – vjěk, výška, váha, dúchodek v euro), odejdúc na penziju z Prešporku žit na Záhorí tentokrát s ozajstnýma zvírencama, aby mu čekáňí na pravdu Boží lachší ubíhalo, insitňe píše a veršuje vážňe aj ze srandú s chybama v zmuchlanej Záhoráčťině a ňekedy aj po slovensky. Politická satira mu neňi cuzí. (Sem tam pridá aj fotku.) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu