reklama

Charitatívne operné gala v Redute

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Slovenská filharmónia pripravili v nedeľu večer Operné gala.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Vystúpili členovia Charkivského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka / Opera Východ. Bol to druhý charitatívny koncert v bratislavskej Redute.

Na ten prvý pozvala Slovenská filharmónia na spoluprácu Slovenský Červený kríž (máji t.r.) v súvislosti s jeho práve prebiehajúcou zbierkou pre Ukrajinu. Ešte do konca tohto mesiaca prebieha projekt solidarity (zbierku Slovenského Červeného kríža na humanitárnu pomoc obyvateľom Ukrajiny môžete podporiť príspevkom na číslo účtu: SK65 0200 0000 0000 0066 5555, variabilný symbol 2402. Organizátori prosia uviesť do poznámky SF).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obrázok blogu
(zdroj: archív Slovenská filharmónia)

Na nedeľnom opernom gala koncerte Charkivského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka / Opera Východ vystúpilo 15 sólistov - zaslúžilý umelec Ukrajiny Volodymyr Kozlov, barytón, zaslúžilá umelkyňa Ukrajiny Olena Šyriajeva, soprán, Serhij Kryžnenko, bas, Julija Piskun, soprán, Serhij Zamycký, bas, Olesia Mišarina, soprán, Ihor Bondarenko, tenor, Julija Antonová, soprán, Oleksandr Zolotarenko, tenor, Anna Danič, mezzosoprán, zaslúžilý umelec Ukrajiny Serhij Hontovy, bas, Júlija Forsiuk, soprán Vjačeslav Strelkov, bas, Mykyta Marynčak, barytón, Roman Gordieiev, tenor. Sprevádzali ich členovia symfonického orchestra a speváckeho zboru Charkivského národného akademického divadla opery a baletu M. V. Lysenka / Opera Východ s ich šéfdirigentom, zaslúžilým umelcom Ukrajiny Dmytrom Morozovom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu
(zdroj: archív Slovenská filharmónia)

Z hľadiska politického posolstva bol veľmi úderný úvod - zaznela ukrajinská hymna, dnes, žiaľ, známa na celom svete, ale počuť ju v podaní stovky profesionálov bol zážitok, ktorý prenikal pod kožu.

A potom nasledovali veľmi známe árie Mozarta, Verdiho, Gounoda, Bizeta, Saint-Saënsa, Donizettiho, Bernsteina a predohry k opere Carmen či Barbier zo Sevilly, ale aj pre nás vzácne diela, pretože sa u nás nehrávajú, od ukrajinských tvorcov. Spomeniem Hrdinskú predohru k opere Taras Buľba Mykolu V. Lysenka (podľa ktorého nesie opera a balet v Charkive názov), ale aj ukrajinské ľudové tance zo suity Leva Koloduba a ďalšie skladby.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obrázok blogu
(zdroj: archív Slovenská filharmónia)

Dmytro Morozov je aj organistom, klaviristom a aranžérom. Bola to celkom ojedinelá možnosť stretnúť sa s ukrajinskými umelcami - Charkivským národným akademickým divadlom opery a baletu M. V. Lysenka / Opera Východ, ktorý vznikol v roku 1925. Je jedným z desiatich ukrajinských divadiel, ktoré získalo status národného divadla.

Pod hlavičkou Ukrajina teraz a navždy! sa uskutočnil koncert v Redute v rámci turné Opera Východ: Prekonávanie vzdialenosti. Dobrá správa je, že súbor naďalej funguje napriek neuveriteľne krutej a agresívnej vojne.

Viera Polakovičová

Viera Polakovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  94
  •  | 
  • Páči sa:  111x

Som muzikologička, kritička a diplomatka. 25 rokov som pôsobila na rôznych postoch v kultúrnej diplomacii a predtým na manažérskych postoch v oblasti hudby. Budem sa venovať reflexii umeleckého a kultúrneho diania, aj vývoju kultúrnej politiky a stavu kultúrnej dimenzie diplomacie, a to všetko v kontexte s dianím v zahraničí. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu