reklama

Kultúrne a inkluzívne

Spišská Nová Ves je kultúrnym mestom. Nachádzajú sa tu kluby, divadlá, konajú sa tu rôzne besedy a iné podujatia. Nie každý sa nich ale môže zúčastniť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Spišská Nová Ves je kultúrnym mestom. Nachádzajú sa tu kluby, divadlá, konajú sa tu rôzne besedy. Mesto má tak bohatý kultúrny život, čo ma veľmi teší Človek so zdravotným znevýhodnením sa však na mnoho z týchto podujatí nedostane. Povedzme si prečo je tomu tak.

Spomeniem napríklad prebiehajúci festival Človek alebo príroda, ktorý by možno zaujal aj starších ľudí alebo ľudí s inými zdravotnými problémami. Na tento festival sa však nemôžu dostať, pretože sa nachádza v podkroví. Príležitosť spoznať nových ľudí, dozvedieť sa nové informácie sa tak míňa.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobne je to aj s Klubom mladých. Tanec, spoločenské hry a rôzne workshopy, ktoré by zaujali mladého človeka sa k nemu vôbec nedostanú. Aj tieto spomenuté, skupiny aktivít by chcel robiť človek, ktorý bohužiaľ má istý druh imobility.

V Spišskej Novej Vsi pôsobí oceňované divadlo Kontra. To však hrá svoje predstavenie prevažne v pivničných priestoroch, kde vedú kamenné schody. Zniesť ma tam je problematické. Starší človek má taktiež problém zísť dolu schodmi.

Svojho času som trávil čas v Čajovni na hornej terase. Dolu v pivničných priestoroch sa usporadúvali koncerrty, besedy a mladí ľudia hrali rôzne spoločenské hry. Dolu som bol len raz a schádzanie po schodoch bolo pre mňa obtiažne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ďalšou kultúrnou inštitúciou je mestské divadlo, tu však vidieť snahu jeho vedenia o rekonštrukciu budovy a sprístupnenie pre imobilných občanov mesta.

Týmto článkom by som chcel upozorniť mesto a kultúrnych našincov, aby mysleli aj na iné skupiny obyvateľov a mesto sa stalo inkluzívnejším.

Viktor Pamula

Viktor Pamula

Bloger 
  • Počet článkov:  190
  •  | 
  • Páči sa:  977x

Som mladý človek a aktivista. Vo svojom živote mám však od narodenia niečo s čím sa nezaobídem. Som na invalidnom vozíku. V tomto blogu by som rád poukázal na problémy, s ktorými sa stretávam. Sú to problémy s bariérami ľudskými ale aj materiálnymi. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu