reklama

Ako Valné zhromaždenie OSN poprelo kresťanské a židovské väzby na Chrámovú horu

Prekrúcať históriu je ohavné, alebo Wikipedia v prípade Chrámovej hory nehovorí pravdu?

Ako Valné zhromaždenie OSN poprelo kresťanské a židovské väzby na Chrámovú horu
Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Keďže pre naše masovokomunikačné prostriedky je v týchto dňoch hlavnou témou osud 500- eurových očkovacích poukážok pre seniorov, na informovanie o iných záležitostiach, nie je priestor. O dianí sa v zahraničí sa dozviete oveľa viac z médií našich českých susedov. Na stránke www. novinky.cz sa dočítate aj o hlasovaní, ktoré prebehlo v stredu 1. decembra na pôde Valného zhromaždenia OSN.

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/osn-schvalila-rezoluci-popirajici-zidovskou-historii-chramove-hory-cesko-bylo-proti-40380084

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľkou väčšinou hlasov bola prijatá Jeruzalemská rezolúcia, podľa ktorej je jediným platným pomenovaním Chrámovej hory v Jeruzaleme jej moslimský názov al-Haram aš-Šaríf (arabsky - Vznešená svätyňa). Valné zhromaždenie tak poprelo kresťanské a židovské väzby na Chrámovú horu. Za návrh bolo 129 krajín, proti hlasovalo 11 krajín, vrátane Česka a Maďarska. Slovensko sa zaradilo medzi 31 krajín, ktoré sa zdržali hlasovania. Prečo?

Vôbec nie som na našich zástupcov v OSN hrdý, naozaj majú až tak veľké medzery v histórii? Alebo dôvody straty „chrbtovej kosti“ má Slovensko iné? Veľmi stručne pripomeniem históriu, pomôžem si českou Wikipediou, slovenská je stručnejšia:

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • „V roce 996 př. n. l. zbudoval izraelský král Šalamoun na vrcholu hory Moria, kde měl Abraham obětovat Izáka, Chrám.“ (Wikipedia.org).

Babylončanmi zničili prvý (Šalamúnov) chrám a neskôr bol Rimanmi zničený aj druhý židovský chrám na Chrámovej hore.

Kresťania veria, že na Chrámovej hore, nechal v období Byzantskej ríše Konštantín Veľký postaviť malý kostol, nazvaný Chrám svätého Cyrila a svätého Jána, neskôr zväčšený a premenovaný na Chrám Svätej múdrosti.

  • "Počátky islámu jsou spojeny s působením arabského proroka Mohameda († 632) na Arabském poloostrově." (Wikipedia.org).

Až v rokoch 685 - 691 nášho letopočtu Kalif Abd el Malik postavil na chrámovom návrší islamský Skalný dom a Mešitu al-Aksa.

Počas križiackeho obdobia, v roku 1104, Skalný dom bol zverený Augustiánom, ktorí ho zmenili na kostol a Mešita al-Aksá sa stala kráľovským palácom Baldwina I.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Po dobytí Jeruzalema Saladinom, v roku 1187, sa Skalný dom a al-Aksá stali opäť moslimskými svätyňami.

Kladiem si otázku: „Ako môže byť jediným platným pomenovaním chrámového návršia s tak bohatou históriou iba jej moslimský názov, keď časový rozdiel medzi vznikom šalamúnovho chrámu a vznikom moslimského islamu je 1600 rokov? Ako môže byť jediným platným pomenovaním chrámového návršia iba jej moslimský názov, keď stavba moslimskej svätyne sa oneskorila za židovským chrámom až o 1687 rokov? Kde zostali väzby kresťanstva na Chrámovú horu“.

Nie je prijatie Jeruzalemskej rezolúcie ďalším krôčikom na ceste islamizácie Európy a dokonca celého sveta ? Slovensko rezignovalo?

Vladimír Benčík

Vladimír Benčík

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  651x

Každý človek má nejaké túžby a snaží sa, aby niečo dosiahol. Túži po mnohých veciach, pritom sa mu môžu splniť len máloktoré. Mojimi celoživotnými snami bolo slušné fotografovanie, archeológia a cestovanie. Fotoaparát som dostal takmer do kolísky, archeológom som sa nestal, sen o cestovaní si plním po 60-tke. Vitajte na mojom blogu. Rád sa s vami podelím o cestovateľské skúsenosti a zážitky. Dúfam, že vás nimi inšpirujem, motivujem a možno aj pomôžem. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu