reklama

Chcete e-certifikát po očkovaní? Nebuďte naivní, nedostanete nič, časť2.

V mojom blogu nazvanom Chcete e-certifikát po očkovaní? Nebuďte naivní, nedostanete nič, uverejnenom 27.9.2021 som informoval o peripetiách so získaním platného COVID-19 e-cerifikátu. Pozrite si, čo sa stalo za mesiac.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

V mojom blogu uverejnenom dňa 27.9.2021 som informoval o peripetiách so získaním platného COVID-19 e-cerifikátu. Ak máte záujem o detaily, pozrite si môj blog nazvaný: Chcete e-certifikát po očkovaní? Nebuďte naivní, nedostanete nič.

V skratke: Moja príbuzná, relatívne ťažko chorá občianka tohto štátu je po operáciii pre krvácanie do mozgu s trvalými následkami a obmedzenou schopnosťou komunikácie.  Preto nás poprosila o pomoc pri očkovaní proti COVID-19. Stalo sa, bola zaočkovaná a všetko prebehlo bez problémov:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

COVID-19 očkovanie 1: 13.04.2021 10:01 PZS: Hedak s.r.o., Kód PZS: P47657001205

COVID-19 očkovanie 2: 11.05.2021 10:48 PZS: Hedak s.r.o., Kód PZS: P47657001205

 

V auguste 2021 ma požiadala o získanie a vytlačenie e-certifikátov o očkovaní. Nemá smartfón ani počítač, takže potrebuje tlačené verzie e-certifikátov. Skúsil som to cez stránky MZSR aj NCZI -  nezískal som nič. Cez stránku jej zdravotnej poisťovne som získal informáciu, že certifikáty neexistujú a že mám kontaktovať NCZI. Skontroloval som všetky dostupné dokumenty a zistil som, že v doklade o prvom očkovaní je chybne zadané rodné číslo – niekto zamenil v r.č. jedno číslo. Napriek tomu systém NCZI dovolil zadať pre jednu osobu dve, nie identické rodné čísla. To prvé r.č. je evidentne chybné a nevyhovuje ani bazálnej kontrole na platnosť rodného čísla (deliteľnosť bezo zbytku číslom 11). Pokus o komunikáciu cez Call centrum NCZI ukončila operátorka arogantným položením telefónu. Pokus o opravu cez vakcinačné centrum bol úspešnejší, chybné rodné číslo opravili a na druhý deň som získal platný e-certifikát o prvom očkovaní. E-certifikát o druhom očkovaní som nezískal a neexistuje dodnes (26.10.2021 – 18:00). To všetko  napriek komunikácii cez stránku NCZI určenú na opravu chýb v zadaní a podaniu spolu troch sťažnosti na MZSR. Na prvú sťažnosť (21.8.2021) som od MZSR dostal slušnú odpoveď s prísľubom nápravy a náprava skutočne prišla – získal som už vtedy neplatný starý typ certifikátu o druhom očkovaní – v skutočnosti som teda nezískal nič. Na ďalšie sťažnosti som dodnes (26.10.2021) od MZSR ani NCZI  nedostal žiadnu odpoveď. Slušná organizácia, ktorá dostane  sťažnosť ju prijme, pridelí jej číslo a listom/e-mailom informuje autora sťažnosti o tom, že sťažnosť prijali, pridelili na riešenie príslušným orgánom pod číslom xxxxx/2021 a o výsledku riešenia budú sťažovateľa informovať v zákonnej lehote, ktorá je zvyčajne do 30 dní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Asi MZSR a inštitúcie pod jeho gesciou, konkrétne NCZI slušnými organizáciami nie sú  pretože za viac ako 5 mesiacov od očkovania proti COVID-19  nie sú schopné preukázateľne plne zaočkovanej pacientke, ktorá predložila kópie platných dokladov o očkovaní (prvé 13.4.21 a druhé 11.5.21) zabezpečiť vydanie platných COVID-19 e-certifikátov, ktoré potrebuje na cestu za synom, ktorý žije vo Francúzsku.

Vie niekto poradiť čo spraviť, aby táto primitívna, zato veľmi arogantná mašinéria ten certifikát konečne vydala? Prečo v tomto štáte slovenský úradník, platený z našich daní rozmýšľa iba jedným spôsobom – ako sa to nedá spraviť – a to aj vtedy, ak je riešenie jednoduché. Musel by mať aspoň trochu empatie a musel by používať mozog, rozmýšľať a to týchto ľudí asi bolí. Približne 15 rokov som žil v neďalekom zahraničí a tam som sa opakovane stretol s iným prístupom úradníkov – ako sa to spraviť dá. Predstavte si, fungovalo to, a veľa vecí sa bez problémov vyriešilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mám napísať do Strassbourgu a sťažovať sa na porušenie základných ľudských práv mojej príbuznej? Možno potom, za 5 – 10 rokov, keď sa to konečne právne a najmä byrokraticky vyrieši sa svojich práv konečne dočká – ak bude ešte žiť. Navyše, nie som na to kvalifikovaný ani oprávnený. Alebo mám niekoho podplatiť?  To by v tejto spoločnosti určite fungovalo, ale vie mi niekto poradiť koho, za koľko a garantovať, že to bude bez rizika obvinenia z podplácania?

Nakoniec, je ešte jedna alternatívna možnosť – nájsť niekoho rozumného, ústretového, nie byrokrata, ktorý si pozrie dokumenty, má prístup do systému NCZI , vie chybu bez byrokracie iba tak jednoducho opraviť a nie je hacker ani kyberzločinec. Proste spraviť iba to, čo bežní programátori a úradníci v NCZI už dávno mali spraviť, ale sa im nechcelo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na čo táto v podstate bezvýznamná peripetia jedného chorého občana tohto štátu ukazuje? Spomeňte si, čo sme si sľubovali v roku 1989. Dnes tu už máme vymodlenú demokraciu – alebo je to iba jej karikatúra v podaní mocných? Občania údajne voľbami poverili politikov aby v ich mene v tomto štáte riadili veci verejné (riadili a zveľaďovali, nie kradli alebo ničili). Politici v mene občanov riadia, alebo vyberajú a poverujú úradníkov štátnej a verejnej správy aby v mene občanov organizovali správu tohto štátu. Platí to od predsedu vlády až po poslednú upratovačku na miestnom úrade. Za to sú z daní občanov slušne platení. Úrady tohto štátu majú slúžiť občanom, ktorý ich platia a ktorí musia mať právo ich kontrolovať, odvolávať a cestou súdnej moci aj trestať. Bohužiaľ, skoro nič z toho, čo som v tomto odstavci napísal nie je v tomto štáte pravda. Neustále počúvame iba sľuby, prežívame konflikty, amatérske hry na takzvané reformy, ale reálnu dlhoročnú koncepciu s víziou budúcnosti akceptovanú celou spoločnosťou - svetlo na konci tunela stále nevidíme.  

Dušan Vršanský

Dušan Vršanský

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  233x

Som 73 ročný lekár, kardiochirurg na dôchodku. Už neoperujem, kontrolujem DRG kódovanie na kardiochirurgickom odd. Mám 3 atestácie, vedeckú hodnosť CSc, certifikát FECTS. Uviedol som do chodu prvé mimobratislavské kardiochirurgické pracovisko v Banskej Bystrici, bol som tam primárom a vedúcim lekárom Kardiocentra, neskôr vedúcim lekárom oddelenia v CKTCH v Brne. Pracoval som vo výboroch viacerých odborných spoločností. Bol som členom komisie MZ ČR pre "kultiváciu" chirurgických výkonov. Publikoval som, mám niekoľko priorít v zavádzaní nových výkonov v slovenskej kardiochirurgii (operácie aortokoronárneho bypasu bez ECC). Celý život som sa zaujímal o elektroniku a výpočtovú techniku najmä v zdravotníctve. Spálil som veľa tranzistorov, viem programovať a komunikovať s programátormi, tieto znalosti chcem aplikovať v blogoch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu