reklama

Informatizácia v slovenskom vydaní

Kde vlastne sme v zavádzaní informačných technológií? Pozrite si jednu skúsenosť so stránkou Slovensko.sk.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

callcentrum@minv.sk - toto je odpoveď na vašu reakciu na sťažnosť na inštalačný program na zavedenie eID klienta cez stránku Slovensko.sk.

Cieľom mojej sťažnosti nebola žiadosť o pomoc pri inštalácii a uvedení do chodu programových súborov potrebných pre funkčnosť čipového občianskeho preukazu (EID) v mojom počítači. Cieľom bolo upozorniť vás na katastrofálnu funkčnosť programu, ktorý ako dokonalý ponúkate na inštaláciu na stránke Slovensko.sk a na stránke elektronických služieb MV SR – teda tohto štátu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Konkrétne ide o program: instalatoraplikacii.exe určený pre operačný systém Windows.

Predpokladám, že tento program je určený aj pre Win 10, ktorý mám v mojom počítači:

                Windows 10 Home, Verzia 22H2, Procesor AMD Phenom(tm) II X4 840, 3.20 GHz, RAM 12,0 GB (použitelné: 11,7 GB), 64bitový operační systém, procesor pro platformu x64

Nejde o nový počítač, ale vyhovuje systémovým požiadavkám uvedeným na stránke Slovensko.sk.

 Moja manželka v marci získala nový čipový občiansky preukaz s aktivovaným KEP a v rámci získavania certifikátov bol vtedy celý programový súbor pre EID v počítači preinštalovaný a plne funkčný. Ja mám starší OP s čipom, samozrejme s neplatnými certifikátmi pre KEP. Čakám, kedy sa ukľudní chaos v Klientskych centrách, aby som si tento preukaz vymenil za nový a aktivoval dnes už nefunkčný KEP. Prístup do schránky na  Slovensko.sk mi funguje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Sme 75 roční dôchodcovia, máme dve riadne pracujúce, dnes cca 45 ročné deti. Do dnešného dňa nám neprišiel žiadny tzv. rodičovský dôchodok. Keďže máme čipový občiansky preukaz a platné certifikáty, tak som sa podľa doporučenia Sociálnej poisťovne, pokúsil získať kópiu rodného listu jedného syna elektronickou cestou. Na stránke MV SR, aj Slovensko.sk tento postup prezentujete ako najefektívnejší spôsob získania tohto dokladu.
Keďže som už mal skúsenosti s kvalitou štátnych elektronických služieb, prečítal som si doporučenia uvedené na stránke Slovensko.sk. Pre istotu som sa rozhodol programové vybavenie aktualizovať. Stiahol a spustil som program  instalatoraplikacii.exe. Počas inštalácie som sa snažil dodržať postupy doporučené stránkou Slovensko.sk. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Potom som sa prihlásil na stránku MV SR - elektronické služby (na stránke Slovensko.sk sa mi napriek snahe elektronické služby MVSR nájsť nepodarilo) a po nejakom hľadaní v úradnom jazyku hovoriacich stránkach sa mi konečne podarilo nájsť to, čo som potreboval - Matriku, vydanie kópie rodného listu. Pochopil a zadal som cez klávesnicu všetko, čo odo mňa stránka jazykom byrokrata požadovala a potom som relatívne dlho čakal na výsledok. Dočkal som sa - "elektronické podpísanie dokumentu sa nepodarilo, skúste to neskôr" viď Obr1.

 

Obr1 - Screenshot obrazovky stránky MV SR
Obr1 - Screenshot obrazovky stránky MV SR (zdroj: Vršanský)

Tak sme rezignovali, išli na matriku Bratislava 1 a potrebný rodný list sme po "veľmi efektívne" strávenom čakaní získali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podal som podnet na callcentrum@minv.sk a dostal som relatívne rýchlu odpoveď. Odpovedali mi približne týmto textom:“Pravdepodobne nemáte v osobnom počítači nainštalovanú najnovšiu verziu aplikácie pre kvalifikovaný elektronický podpis D.Suite/…DAS, verzia 1.1.5. Je potrebné si túto aplikáciu aktualizovať - stiahnuť aktuálnu verziu z URL https://www.slovensko.sk/…tie. Pred samotnou inštaláciou je potrebné odinštalovať aktuálne nainštalovanú verziu aplikácie D.Suite/…DAS. Po skončení procesu odinštalácie je potrebné preveriť, či sa po odinštalácii vymazal aj súbor: "C:\ProgramData\Ditec\DSigner .NET\signaturepolicies.xml". Ak sa nevymazal, je potrebné ho vymazať. Nakoniec je potrebné vykonať inštaláciu aplikácie pre kvalifikovaný elektronický podpis D.Suite/…DAS, verzia 1.1.5.“
Prvý pokus o aktualizáciu skončil informáciou: „Inštalácia zlyhala, treba odinštalovať D.Suite...

 Pochopil som, že pojmy aktualizácia a inštalácia v reči (Slovensko.sk) znamenajú to isté. Cez Control Panel Win 10 (Obr2) som odinštaloval D.Suite a opäť som spustil program instalatoraplikacii.exe.

Obr2 Screenshot z Control Panel
Obr2 Screenshot z Control Panel (zdroj: Vršanský)

1. Inštalácia software pre čítačku Gemalto zlyhala (pritom PC identifikuje moju čítačku ako Gemalto).

2. Inštalácia software pre čítačku Bit4ld prebehla korektne, ale podľa počítača ju nemám.

3. EID klient – zobrazila sa informácia o nutnosti zatvorenia niektorých aplikácií Obr3. Keďže som nechcel skončiť, tak som stlačil Ignorovať.

Obr3 Screenshot inštalačného programu Slovensko.sk
Obr3 Screenshot inštalačného programu Slovensko.sk (zdroj: Vršanský)

4. Proces inštalácie zdanlivo bežal ďalej, z obrazovky monitoru zmizla ikona EID Klienta Obr4.

Obr4 - Screenshot obrazovky monitoru. Vľavo bola ikona programu eID Klient, ktorá zmizla
Obr4 - Screenshot obrazovky monitoru. Vľavo bola ikona programu eID Klient, ktorá zmizla (zdroj: Vršanský)

5. Objavila sa informácia o inštalácii D.Suite Obr5.

Obr5 Screenshot inštal. programu Slovensko.sk
Obr5 Screenshot inštal. programu Slovensko.sk (zdroj: Vršanský)

6. Informácia o tom, že inštalácia prebehla a generujú sa certifikáty Obr6. Ako sa neskôr ukázalo, nič sa nenainštalovalo.

Obr6 Screenshot inštalačného programu Slovensko.sk
Obr6 Screenshot inštalačného programu Slovensko.sk (zdroj: Vršanský)

7. Spustenie Edge a neskôr Firefoxu Obr7 – opakovane to isté pre každý prehliadač samostatne.

Obr7 Screenshot inštalačného programu Slovensko.sk
Obr7 Screenshot inštalačného programu Slovensko.sk (zdroj: Vršanský)

8. Nakoniec informácia o úspešnej inštalácii aplikácie EID - Obr8.

Obr8 Screenshot ukončenia inštalačného programu Slovensko.sk
Obr8 Screenshot ukončenia inštalačného programu Slovensko.sk (zdroj: Vršanský)

Po „úspešnom“ ukončení „inštalácie/aktualizácie“ nebolo nič použiteľného nainštalované, na obrazovke zmizla ikona eID Klienta, program nebolo možné spustiť. Celý proces trval cca ½ hodiny úplne zbytočnej straty času.

 Usúdil som, že zrejme neviem identifikovať všetky programy, ktoré inštalátor požaduje odstrániť a tak som ručne zmazal cez Control Panel všetko, čo bolo identifikované autorstvom Ditec a MVSR a spustil inštaláciu znovu. Tentoraz všetko prebehlo ako malo.

Dovoľte komentovať:

Na stránke Slovensko.Sk doporučujú stiahnuť kompletný inštalačný program instalatoraplikacii.exe, ktorý podľa tam uvedeného textu má aktualizovať a preinštalovať – teda spraviť všetko, čo je potrebné. Ako alternatívu ponúka stiahnutie jednotlivých častí systému, túto možnosť ale v podstate nedoporučujú.
- Ako je možné, že takto „dokonalý“ program štátneho úradu hneď po spustení neskontroluje, čo je v systéme inštalované, čo treba zmazať a nahradiť novou verziou a čo stačí iba aktualizovať?  Pritom v texte „Návod k inštalácii.pdf“ , ale aj v texte „Technické informácie.pdf“ sa v podstate zhodne uvádza, že program automaticky identifikuje duplicity, v prípade potreby ich aktualizuje alebo odstráni, alebo sťahuje z internetu nové verzie, keď to v skutočnosti zrejme nerobí? (Obr9)

Obr9 Text z pomocného súboru: Návod k inštalácii.pdf - Slovensko.sk
Obr9 Text z pomocného súboru: Návod k inštalácii.pdf - Slovensko.sk (zdroj: Vršanský)

- Ako je možné, že tento program, ak už potrebuje pomoc užívateľa, ho neprevedie odinštaláciou nepotrebných programov krok za krokom?  Namiesto toho mu prikazuje proces aktualizácie ukončiť, nejaké programy niekde ukončiť/zmazať, a potom opätovne spustiť instalatoraplikacii.exe, čo okrem iného asi vedie k duplicitnej inštalácii predtým úspešne zavedených programov.  O tom, ako možno programy korektne odinštalovať a ako ich nájsť v počítači nikde ani slovo. Mimochodom, obidva pdf dokumenty boli posledný raz aktualizované v roku 2020 – aspoň to je v nich uvedené - odvtedy sa nič nezmenilo? Ani nová verzia D.Suite...?

Prepáčte, ale priemerný programátor, ktorý uvádza do prevádzky inštalačný program určený pre bežnú populáciu (teda ľudí, ktorí zvládnu spustenie a vypnutie PC + nejaké práce s aplikáciami typu Word, Excel, Power Point... a to sú cieľoví občania pre EID v SR) zabezpečí hneď na začiatok tohto programu minimálne:

1. kontrolu vhodnosti operačného systému,

2. kontrolu pripojenia na internet

3. kontroly existujúcich súborov. ktoré môžu spôsobiť konflikt pri inštalácii.

- Ak kontroly nájdu problém, napr. nekompatibilnú verziu programu, moderný systém upozorní užívateľa na túto skutočnosť.

- So súhlasom  užívateľa potom problémový program aktualizuje, ak sa nedá inak, tak ho zmaže a reinštaluje na novšiu, alebo kompatibilnú verziu. Väčšinu z týchto činností je možné naprogramovať tak, že užívateľ o týchto činnostiach nemusí ani vedieť.

- Ak program predsa len potrebuje spoluprácu užívateľa, tak s ním komunikuje cez informačné okná (volá sa to MessageBox alebo InputBox v primitívnom Visual Basicu). Zmaže starú verziu, stiahne novú verziu súboru do počítača a nainštaluje ju.

- Korektne by program mal informovať užívateľa o stiahnutí a inštalácii alebo aktualizácii konkrétneho programu.

4. Keďže ide o Windows, nakoniec by sa mal systém užívateľa spýtať, či má po ukončení úprav reštartovať počítač hneď, alebo to spraví užívateľ sám neskôr.

5. Také drobnosti, ako dočasne vypnúť antivirus, čítačku čipov alebo iné programy, ktoré môžu interferovať s inštaláciou/aktualizáciou zvládne každý hacker, takže pre profesionála pracujúceho pre MV SR by to nemal byť problém. Ak áno, keďže sú to pracovníci, ktorí pracujú pre MVSR, určite majú nejaké dostupné databázy (etických?) hackerov.

Sme v 21. storočí, v čase zavádzania umelej inteligencie. Štát predsa nemôže dokazovať svoju neschopnosť takými nezmyslami, ako je hodinové "úspešné" prebehnutie celého inštalačného procesu bez dokončenia správnej inštalácie, ako sa to stalo mne.

- Nemôže sa predsa stať, aby správca systému Slovensko.sk doporučoval bežnému užívateľovi, aby skontroloval, prípadne ukončil niektoré programy, o ktorých existencii daný užívateľ nemá ani poňatia. Bežný užívateľ zvyčajne netuší, kde sa tieto programy nachádzajú aj keď mu ich mená povedia. Už vôbec nevie, ako ich vypnúť, najmä ak bežia na pozadí.

- Čo myslíte, koľko majiteľov čipového občianskeho preukazu vie v počítači nájsť a zmazať akýkoľvek program? A čo tak skúsiť zmazať program: "C:\ProgramData\Ditec\DSigner .NET\signaturepolicies.xml" ?, čo mu návod doporučuje.

- Čo myslíte, čo spraví bežný užívateľ s vašou informáciou „pred inštaláciou sa uistite, že ste ukončili všetky aplikácie používajúce D.Suíte“ ? – ktoré programy sú to a kde sú uložené? Keby ste ich aspoň vymenovali a uviedli ich umiestnenie.

Všetko to, o čom tu píšem sa volá „user friendly system“. Ak sa nemýlim, tak týmto smerom sa uberá celá prax výpočtových systémov na celom svete. Máme vynikajúcich IT odborníkov - všetci asi pracujú mimo tohto štátu a nikto sa sem nevracia. Pretože naše, slovenské, štátom spravované elektronické systémy nikdy user friendly neboli a zrejme ani tak skoro nebudú. Tie naše štátne systémy stále žijú obrazne povedané na úrovni starého, dobrého cisára pána Franza Jozefa, teda na úrovni drôtovej telegrafie.
Pokiaľ viem, už dávno zodpovední politici sľubovali inováciu zle fungujúcej stránky Slovensko.sk. Ako sa zdá, tento sľub "zrealizovali" skutočne veľmi rýchle a s veľkým predstihom. Ak sa opierame o informáciu z priložených pdf návodov, tak to bolo už v roku 2020.

Tiež si myslíte, že informatizácia našej spoločnosti pokračuje úspešne? Že tí, ktorí skutočne o postupe informatizácie rozhodujú o nej aj niečo vedia? Podľa úrovne stránky Slovensko.sk, nekonečnom chaose v systéme Zdravie.sk (pod záštitou NCZI), neschopnosti reálne zaviesť funkčný systém DRG kódovania zdravotných výkonov od ktorého je závislý normálny systém financovania zdravotníctva (MZSR), podľa chaosu v Klientskych centrách (chyby čipových občianskych preukazov, niektorých pasov - MVSR), neschopnosť aplikovať vcelku dobre dostupné demografické dáta na vývoj spoločnosti sa nezdá, že by sa akákoľvek štátom garantovaná informatizácia vyvíjala správnym, alebo aspoň normálnym smerom.

Dušan Vršanský

Dušan Vršanský

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  233x

Som 73 ročný lekár, kardiochirurg na dôchodku. Už neoperujem, kontrolujem DRG kódovanie na kardiochirurgickom odd. Mám 3 atestácie, vedeckú hodnosť CSc, certifikát FECTS. Uviedol som do chodu prvé mimobratislavské kardiochirurgické pracovisko v Banskej Bystrici, bol som tam primárom a vedúcim lekárom Kardiocentra, neskôr vedúcim lekárom oddelenia v CKTCH v Brne. Pracoval som vo výboroch viacerých odborných spoločností. Bol som členom komisie MZ ČR pre "kultiváciu" chirurgických výkonov. Publikoval som, mám niekoľko priorít v zavádzaní nových výkonov v slovenskej kardiochirurgii (operácie aortokoronárneho bypasu bez ECC). Celý život som sa zaujímal o elektroniku a výpočtovú techniku najmä v zdravotníctve. Spálil som veľa tranzistorov, viem programovať a komunikovať s programátormi, tieto znalosti chcem aplikovať v blogoch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu