reklama

Budeme sa mať lepšie?

Po novembri 1989 naše očakávania boli veľké. Ale prešlých 32 rokov ich nenaplnilo. Nemáme sa čím chváliť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Žiaden čitateľ mojich príspevkov, ktorý ma vyhlásil za boľševika, či nomenklatúrny káder, ma neodradí od tvrdenia, že to, ako žijeme dnes je horšie, ako pred rokom 1989. Väčšina skúsených a rozumných ľudí neverí, že to ešte môže spieť k lepšiemu.

Tridsaťdva rokov je dostatočne dlhá doba na to, aby nastali pozitívne zmeny v materiálnej základni  / bytí/, ale aj v spoločenskej / duchovnej / nadstavbe spoločnosti. No zatiaľ , žiaľ , nenastali, až na ojedinelé výnimky.

V roku 2017 som publikoval  svoje úvahy o tom  „Čo sme nechceli a čo máme - čo dal ľuďom socializmus a čo terajší kapitalizmus.“ V elektronickej podobe sú k dispozícií pod pseudonymom Slávo Nitranský „ MOJA CESTA “ v  Martinus sk, Martinus cz, KNÍHCENTRUM cz, UNI KNIHY, ARTFÓRUM sk a  ABZ cz. Štatisticky i argumentačne som zdokumentoval životnú úroveň v SR pred rokom 1989  v porovnaní s porevolučným jej prepadom aj v prvých príspevkoch na BLOGU SME.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O socializme bolo napísaných toľko neprávd ako o kapitalizme „právd“. Ale v oboch systémoch nie je nič také, aby to človek nedokázal zneužiť, či pokaziť. Ak si porovnáme, čo dokázali vybudovať naši starí rodičia, naši rodičia i moja generácia vo vojnou zničenej krajine a za tzv. „železnou oponou“ , po roku 1948, tak to bol zázrak. Keď píšem za „železnou oponou“  tak doslovne. Bolo to maximálne sťažené ekonomickým embargom a dôsledkami „studenej vojny“ medzi západom a východom. Bol to diktát Moskvy, ktorej na základe dohody víťazných mocností pripadli územia štátov , ktoré oslobodila  ČA.

Napriek bipolárnemu svetu občania republiky dokázali s bratmi Čechmi postaviť na nohy naše národné hospodárstvo a zabezpečiť relatívny blahobyt. O tom aké výhody tu boli pre rodiny i jednotlivcov môže pochybovať len ten, ktorý vtedy nežil, či indivídum, ktoré nenávidí socializmus ako spoločenský systém. Ospravedlňujem však tých občanov, ktorí trpeli po znárodnení ich súkromného vlastníctva, či majetku, ale aj perzekúciami prenasledovaných občanov neľudským politickým systémom, ktorý ihneď po roku 1948 aplikoval u nás Stalinsko-Gottwaldovske metódy vládnutia. Bezprávie, teror, zatváranie, mučenie, vraždenie nevinných i diskriminovanie  tých, ktorí nesúhlasili s metódami vládnutia v čase normalizácie po roku 1968, ktoré boli uplatňované v dôsledku neobmedzenej moci jednej strany a diktatúry jej vládnucich špičiek. Radový občan, ktorý sa neprotivil moci, ktorý poctivo pracoval, nič nevlastnil, len svoju pracovnú silu, ktorú ponúkal na trhu práce však nepociťoval tieto negatívne tendencie vládnucej mašinérie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Adresne a výstižne to konštatovala za nás „posledná bosorka“ a jedna z najvyťaženejších herečiek u nás 86 ročná Oľga Zöllnerová, ktorá povedala „mnohí dôchodcovia, keď si kúpia jedlo, už si nemôžu kúpiť lieky .  My sme boli počas druhej svetovej vojny chudáci, ale to čo žijeme dnes sa mi zdá ešte horšie. Neviem kam to speje, radšej na to ani nemyslím. Každý večer pred spaním si hovorím len jedno :  vydržať  !“ / Koniec citátu /.

Realita v roku 2022: Neschopná vláda, covid 19, vysoké ceny energií, neustále zdražovanie, priznaná inflácia 6 percent / nepriznaná podstatne vyššia / a hanobné zvýšenie starobného dôchodku o 1,3 percenta mesačnej sumy dôchodku. Starobný dôchodok v roku 2022 sa zvýšil o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Pri nákupe zistíte, že to čo ste nedávno naložili do nákupného vozíka za 50 eur, dnes Vás bude stáť 100 eur.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Multiotec nám sľuboval, že od 1. januára 2022 bude mať starobný, predčasný a invalidný dôchodca možnosť vyhnúť sa doplatkom za lieky. Skutočnosť je taká, že jeho dôchodok nesmie byť vyšší ako 60 percent priemernej mzdy v predminulom roku. Musíte mať dôchodok nižší ako 350 eur. Sľubované zrušenie doplatku za lieky pre ZŤP je len vo hviezdach.

Tak si vážia dnešní politici tých, ktorí sa im postarali o ich blahobyt, lebo len z mozoľov našich starých rodičov i našich, vybudované spoločné vlastníctvo rozkradli a užívajú si život v bohatstve ako vládnuca buržoázna trieda.

Len na základe „ iných“ žalúdkov si však bez hanby schválili koncoročné odmeny a to aj napriek tomu, že sa mnohí ministri sťažovali, že nebudú mať na zvýšenie platov. Napríklad:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tajomníci na ministerstve kultúry 5940 eur, niektorí zamestnanci od 250 až 6100 eur. Ministerstvo dopravy 834 eur. Úrad predsedu vlády v priemere 641 eur. Ministerstvo investícií v priemere 896 eur, dopravy priemerne 450 eur, vnútra, priemerne 814 eur, pôdohospodárstva priemerne 450 eur, spravodlivosti priemerne 450 eur, školstva priemerne 450 eur, zdravotníctva priemerne 450 eur, životného prostredia 65 percent priemer platu;  práce, niektorí 939 eur, iní 350 eur.  Ministerstvá Sulíka, Korčoka, Národná rada SR bez odmien. Ale tí i všetci si polepšujú aj bokovkami. Ministri bez hanby uplatnili metódu: sebe mäsko a psovi len obžratú kosť.

A už len na záver, prečo tak píšem: nie, že by som sa díval na 40 rokov prežitých v socializme ružovými okuliarmi, či z nostalgie. / Vo svojich prvých príspevkoch na blogu som rozobral aj chyby a omyly /, ale v tej dobe, to bol paradox. Na jednej strane pretláčanie slobody a na strane druhej spoločnosť umožnila napriek objektívne danej sťaženej situácií vyššiu životnú úroveň väčšine občanov. Na rozdiel od terajšej spoločnosti, ktorá za tri desaťročia nedokázala väčšine občanov zabezpečiť sľubovaný blahobyt. Ale tí, čo kradli, tolerovali vznik slovenskej mafie nevedia slušne zaplatiť pracujúcich ľudí, okrádajú penzistov a vzájomne sa korumpujú, žijú ako menšina v blahobyte - v druhom, Mečiarom sľubovanom Švajčiarsku.

Občania vydržať , veď raz sa budeme mať lepšie ! ... Ale, kedy ? ...

Víťazoslav Würschner

Víťazoslav Würschner

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  115x

Ako spisovateľovi, publicistovi a vydavateľovi mi nedalo aby som sa nepokúsil napísať pravdu o živote mojej generácie. Túto knihu spolu s ďalšími je možné nájsť v niektorých internetových kníhkupectvách. Sú publikované pod mojím pseudonymom Slávo Nitranský. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu