reklama

Dobro národa je najvyšším zákonom

Najťažšou a najzodpovednejšou vecou čestného politika je nedať sa ovládať inými.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Pani prezidentka, Zuzana Čapútová, ale i naši politici, sa radi hlásia k demokracii. Založili stranu „ Demokratov “.

Pozrime sa na ich presvedčenie z pohľadu radových občanov, ktorým v rebríčku ľudských sociálnych práv patria v našej spoločnosti najnižšie priečky.

Tí „ horní “ - dobre sa majúci, sa porovnávajú v ich „ demokracii “ s inými - lepšie než oni /y/ sa majúcimi. Ale tí „ dolní “ - horšie sa majúci - s nižšou životnou úrovňou, sa porovnávajú s tými, ktorí sa majú od nich horšie, ktorí spadli na nižší stupeň životnej úrovne. Povedia si : „ Nie je to so mnou také zlé, ako s Janom či Marou. Nie som ešte na to tak zle, lebo nie som úplne na dne, či bezdomovec... Našinec asi takto chápe demokraciu, či svoje sociálne práva. Tu sú ale pravé korene narastania spoločenského napätia v našej spoločnosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chápem, na druhej strane aj to, že ekonomické závislosti nepustia spodné vrstvy občanov k takému bohatstvu a k takému blahobytu, v akom si žijú naši štátnici a politici v danom modely kapitalistickej spoločnosti. Títo obohacovanie podporujú a pochvaľujú si daný model usporiadania spoločnosti, ktorý prináša blahobyt pre nich a pre ich rodiny. Za tento model budú vždy bojovať proti narušiteľom. Takýto model usporiadania spoločnosti je pre nich demokraciou.

Tu musím pripomenúť svetobežníka M. R. Štefánika, ktorý túžil po tom, aby naša krajina vyzerala a fungovala ako Švajčiarsko. Vždy hovoril, že musíme urobiť všetko preto, aby to vyzeralo „ ako u Helvéta “. Našim ponovembrovým / 1989/ štátnikom, politikom, zbohatlíkom, oligarchom a ich prisluhovačom, ktorí rozkradli socialistické vlastníctvo a zaviedli „ ich model demokracie “ - blahobyt pre nich - sa to podarilo. Žijú si „ ako u Helvéta “. Ale je to na úkor väčšiny radových občanov, ktorých mizerne platia či schvaľujú im mizerné dôchodky, či im mizerne pomáhajú, či skôr nepomáhajú. Od nás títo „ demokrati “ - anarchisti očakávajú, že :

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„ Koho chlieb ješ, toho pieseň spievaj ! “ Musíme im byť vďační, za kus predraženého žvanca, veď nás zamestnávajú, či schvaľujú pre nás najnižšie dôchodky v EÚ.

Štefánik, ktorý pochádzal z chudobných pomerov, chcel „ tú Helvétiu “ pre všetkých Slovákov. Nielen pre „ horných desať tisíc “.

Vždy platilo, že veľkohubý politik, ktorý sa sám tlačí do popredia, nemôže byť pre občanov a zvlášť voličov vzorom. A naši politici, aspoň ich väčšina, sú len veľkohubými. Dobro vlastného národa im môže byť ukradnuté.

Našej pani prezidentke trvalo päť mesiacov, než prišla na to, že jej chránenci vo vláde sú najneschopnejší ľudia. Ale, žiaľ ešte stále nepochopila, že to nie sú demokrati, že sú to anarchisti, ktorí sa len vehementne hlásia k demokracii. Nehanbili sa ale morálne rozvrátiť celú spoločnosť a priviesť ju ku krachu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Očakávam od nej a ňou vymenovanej vlády odborníkov k a t a r z i u, ktorá vyvedie našu spoločnosť z bahna, do ktorého ju dostala Matovičova a Hegerova vláda. Úlohu vymenovanej vlády do jesenných volieb vidím predovšetkým v tom, aby ukázala občanom, že sme schopní vlastnými silami vyviesť tento štát na európsky priemer životnej úrovne.

Dobro vlastného národa musí byť najvyšším zákonom každého štátnika i politika. Tak ako som to konštatoval v úvode môjho blogu, je jeho najzodpovednejšou vecou nedať sa ovládať inými / partajnými záujmami/, ale pracovať pre blaho národa.

Mali by byť „ Rytiermi bez bázne a hany ! “

SkryťVypnúť reklamu
reklama

29.mája 2023 Víťazoslav Würschner, zaslúžilý pracovník kultúry

Víťazoslav Würschner

Víťazoslav Würschner

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  115x

Ako spisovateľovi, publicistovi a vydavateľovi mi nedalo aby som sa nepokúsil napísať pravdu o živote mojej generácie. Túto knihu spolu s ďalšími je možné nájsť v niektorých internetových kníhkupectvách. Sú publikované pod mojím pseudonymom Slávo Nitranský. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu