reklama

Ohňostroj v hlave - epilepsia

Predstavte si, že si nechtiac resetujete hlavu ako s počítačom, alebo zažijete Black out. Môžete mať epilepsiu

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Môže sa reťazovito opakovať – status epilepticus a môže byť aj životu nebezpečný. Je to ochorenie tisícov tvárí. U každého sa prejavuje inak. Niektorí zažívajú tkz. auru. Príčina vzniku je rôznorodá a na vzniku ochorenia sa môžu podieľať iné základné ochorenia ako napr. zápal mozgu, porážka, úrazová anamnéza a iné. Antileptiká pomáhajú liečiť symptómy. V ťažších prípadoch sa operuje, alebo sa využívajú implantáty na stimuláciu mozgu. Petit mol, Grand mol sú druhy záchvatov, kedy postihnutý stráca vedomie na rozlične dlhú dobu. Dokonca môže odpadnúť, preto odtiaľ vzniklo pomenovanie: padúcnica.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ochorenie poznali už v starom Egypte a v Ríme. Považovali ho za chorobu a pomstu bohov. Rimania ho nazývali Morbus insputatus. Zo známych osobností trpeli epilepsiou Alexander Veľký, Cézar, Napoleon, Vincent van Gogh, či Dostojevskij. Posledne menovaný opisuje túto diagnozu vo svojich dielach Idiot, alebo Bratia Karamazovi. Hitler v rámci očisty rasy eliminoval epileptikov. Zo začiatku využíval sterilizácie, od roku 1939 boli pacienti systematicky usmrcovaní. Po vojne vzniklo v Nemecku múzeum epilepsie.

Čo človek nepozná, toho sa bojí. Platí to dvojnásobne pre menej známe ochorenia. S epilepsiou sa už asi každý stretol, priamo či nepriamo. Dokonca trpia ňou aj zvieratá. V inom mojom článku sa dozviete ako tu v prípade potreby poskytujeme prvú pomoc.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spracované podľa podcast: Feuerwerk im Kopf od Daphne Hruby, odvysielane 2.12.2021 v Ö1 rádio.

Lubomir Zahora

Lubomir Zahora

Bloger 
  • Počet článkov:  46
  •  | 
  • Páči sa:  270x

Pracujem v Rakúsku v medzinárodnom kolektíve. Angažujem sa v tuzemských a zahraničných projektoch v oblasti športu a charity. Som športovec a rád cestujem Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu