reklama

Vymysli appku, ktorá zlepší svet!

Už tretí ročník DITEC OPPORTUNITY AWARD 2021 pre šikovné stredoškoláčky dáva dôraz na príležitosti, ktoré nám svet technológií prináša.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Obrázok blogu

Svet IT je plný príbehov o príležitostiach. Aj keď zďaleka nie všetci z nás majú rovnaké štartovacie podmienky, nasledujúcich pár príbehov je dôkazom toho, ako sa to dá. Pretože vývojármi špičkových technologických riešení, ktoré reálne pomáhajú robiť svet lepším miestom, nie sú len absolventi prestížnych severoamerických univerzít.

Ženská obriezka. Táto téma u mňa výrazne rezonuje. Je pre mňa symbolom neprávosti páchanej na ženách pod zástierkou zvykov, náboženstva, manipulácie a tichého násilia. Malé dievčatká sú nútené podstúpiť niečo nesmierne kruté, krvavé a boľavé. Niečo, čo ich môže stáť život alebo prinesie celoživotné fyzické a psychické utrpenie. Zoberie potešenie tela, ktoré je súčasťou ľudského  systému myseľ, telo a duch a znamená iskru lásky stvorenia či stvoriteľa, dosaďte si podľa toho, či ste alebo nie ste veriaci. Ak chcete pomenovať napriamo a bez okolkov, hovorím o orgazme.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Existujú dary matky Zeme, tvorcu, prírody či života, ktoré vo fyzickom tele máme a pripraviť ženu o ne je v mojich očiach zločin. Stvoriteľ alebo matka príroda oplýva úžasnou múdrosťou a každý kúsok nášho tela je jej zhmotnením.

Dlhé roky som uvažovala nad tým ako pomôcť. Cítila som osobný dlh. A viete čo?

Odpoveďou, ako sa dá pomôcť, sú The Restorers – Reštaurátorky. Je to skupina aktivistiek z Kene, ktoré bojujú proti stále rozšírenej ženskej obriezke. Ich appka i-Cut už od roku 2017 pomáha dievčatám, ktoré si v rizikových situáciách môžu privolať pomoc, ale vie poskytnúť poradenstvo aj obetiam tejto nehumánnej praktiky. Výsledky dievčat z východu Afriky ich dostali až do Silicon Valley.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Alebo toto: Keď jej sesternica v 4. mesiaci tehotenstva prekonala dramatický potrat, Sivareena Sarika aj celá rodina zažila poriadny šok. Mladá indická výskumníčka sa rozhodla život zasvätiť tomu, aby sa takéto situácie v budúcnosti opakovali čo najmenej. Spolu s tímom prepojili cez WhatsApp skupinu niekoľkých stoviek budúcich mamičiek a ich lekárov. Keď po pár mesiacoch počet správ prevýšil státisíce, rozhodla sa Sivareena urobiť appku PregBuddy. Tá je dnes hitom medzi indickými „tehuľkami“. Umelá inteligencia im odpovie na jednoduché otázky a kontaktuje odborníka, keď je situácia vážnejšia. Koľko bábätiek mesačne appka zachráni, samozrejme nie je možné odsledovať. Samotní gynekológovia ju však oceňujú ako efektívny nástroj, ako zostať v kontakte so svojimi pacientkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako to vnímame my na Slovensku? Pripomína nám to nebodaj inú kontroverznú tému, ktorú tu máme na programe dňa? Čo takto sa, milé dievčatá a ženy, zamyslieť a chytiť sa nápadu ako akceptovať realitu a skutočný život a zároveň z toho urobiť to najlepšie možno malými ale realistickými optimistickými krokmi?

Alebo iná téma.

Niger je krajina v strede Sahary, pravidelne obsadzuje popredné miesta v rebríčkoch najchudobnejších krajín. A práve odtiaľto pochádza Salissou Hassane Latifa, ktorá sa rozhodla zmeniť svet k lepšiemu. Počas štúdia farmácie zistila, že chce životy zachraňovať pomocou IT. Jej appka Saro zachraňuje životy obetí dopravných nehôd. Okoloidúcim umožňuje komunikovať s profesionálnymi zdravotníkmi, navyše vysiela GPS signál, a tak záchranári prídu rýchlejšie. Aj za túto appku získala Salissou ocenenie Miss Geek Africa 2018. Dnes sa venuje najmä podpore dievčat so záujmom o technológie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viete čo? Začínam sa hlboko a pravdivo cítiť dobre v koži ITčkarky. Žensky. Tieto “baby” z Kene, Nigeru a Indie mi “dali na frak.” A ja mám z toho obrovskú radosť. Úžasne sa teším! Nielenže ukázali, že sú šikovné a ich práca je výborná, ale pomáhajú ďalším ženám. Keď toto píšem, oči sa mi lesknú. Slzami vďačnosti.

Moderný svet technológií je krásny. Ponúka veľa možností. Okrem talentu, pracovitosti, vyžaduje aj bystrú myseľ a nápad, ktorý môže zlepšiť či dokonca zachrániť svet. Nie je dôležité, koľko máte rokov, ani či sedíte za počítačom v nigerskom Niamey, saudskom Rijáde či slovenskej Rožňave.

 

A čo my, Slovenky? Ako odpovieme svetu technológií? Zmeníme svet k lepšiemu?

Milé študentky slovenských stredných škôl, máte jedinečnú príležitosť ukázať svetu, že ste nielen krásne, ale aj múdre. Zaostanete za nápaditosťou dievčat z Afriky alebo Indie? Alebo idete do toho?

Ak máte chuť zlepšiť svet, pošlite nám svoj nápad na appku, ktorá môže urobiť náš svet lepším miestom. Netreba nič dizajnovať ani „kódiť“, ide nám o zaujímavé nápady. Skúste nám poslať svoje idey a pošlite nám krátky dvojstranový text alebo 12-slidovú prezentáciu alebo 3-minútové video či inú formu do konca októbra na adresu: studentka@ditec.sk. Možno práve vy si z galavečera kongresu Itapa, 10. novembra v Bratislave, odnesiete ocenenie DITEC OPPORTUNITY AWARD 2021 spolu s finančnou odmenou.

Dovidenia na Itape!

 

Anna Záhorčáková

Anna Záhorčáková

Bloger 
  • Počet článkov:  14
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Žena, manažérka, matka. Od roku 2010 pôsobím na rôznych manažérskych pozíciách v spoločnosti DITEC, od roku 2016 ako obchodná riaditeľka. Svet IT je dnes „mužským“ svetom, a práve o príležitostiach žien v tomto odvetví budú aj moje texty na tomto blogu. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu