reklama

Keď je operácia na smiech

Všetky deti sa radi smejú. Ale už ste niekedy videli, aby sa smiali deti pred dverami operačnej sály?

Keď je operácia na smiech
Zdravotní klauni prinášajú smiech deťom pred operáciou (Zdroj: Peter Coch)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Niet sa čo diviť, veď ich na operáciu odprevadia zdravotní klauni. Tí vedia, ako premeniť strach a smútok na radosť a smiech. Poďte sa s nami pozrieť na jedno doobedie na detskej chirurgii v Banskej Bystrici, ktoré bolo úplne iné, ako by ste čakali. Ordinovala totiž doktorka Frčka Strelená.

Je sedem hodín ráno a v nemocničných izbách na operáciu čakajú deti s rodičmi. Nervozita sa dá krájať - práve preto je tu však naša odborníčka s červeným nosom. Doktorka Frčka Strelená postupne navštívi každú izbu s jasným cieľom - aby sa deti, ale aj ich rodičia vďaka humoru a smiechu úplne zabudli báť. Práve o tom je náš program N.O.S. - Na Operačnú Sálu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bublinoterapia je u detí veľmi obľúbená
Bublinoterapia je u detí veľmi obľúbená (zdroj: Peter Coch)

S klaunom až na sálu

Denis rýchlo pochopí, že táto klaunská doktorka ho neprišla vyšetrovať, pichať injekcie alebo brať krv. Nemusí sa báť - jej nástroje sú ukuele a gumená pískacia sliepka, ktorá vždy zapíska v tom najprekvapivejšom momente. O chvíľu sa už Denis usmieva a o ďalšiu chvíľu sa schuti smeje. Rovnako aj jeho mamička. Rodičom veľmi odľahne, keď vidia svoje choré a utrápené dieťa smiať sa a neraz ich to dojme k slzám.

Ide sa na operáciu a Frčka v tom Denisa nenechá samého. Spoločne kráčajú chodbou, vezú sa výťahom a rozlúčia sa až pred dverami operačnej sály. Pozitívne účinky prítomnosti klauna pred operáciou potvrdil aj výskum, ktorý realizovali naši českí kolegovia z organizácie Zdravotní klaun v spolupráci s odborníkmi v pražskej nemocnici FN Motol.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj vo výťahu cestou na operáciu deťom pomôže prítomnosť klauna
Aj vo výťahu cestou na operáciu deťom pomôže prítomnosť klauna (zdroj: Peter Coch)

Prebudenie z anestézie

Na jednej z izieb sa práve prebúdza dievčatko po zákroku. Doktorka Frčka Strelená sa postará o to, aby bolo zobudenie čo najpríjemnejšie. Mnohé deti znášajú anestéziu ťažko, plačú, sú zmätené a ubolené. Jemná pieseň zahraná na ukulele dokáže priniesť tak potrebnú úľavu. Úsmev, ktorý sa mihne tvárou dieťaťa, sa potom javí ako skutočný zázrak. 

Keď v ten deň doktorka Frčka končí svoju službu, nesie si v srdci spomienky na mnohé takéto zázraky. Spomienky na rozosmiate tváre detských pacientov a rodičov jej vždy pripomenú, aký veľký to má zmysel.

Prebudenie po operácii je s doktorkou Frčkou príjemnejšie
Prebudenie po operácii je s doktorkou Frčkou príjemnejšie (zdroj: Peter Coch)

Venujte 2% z dane a prineste deťom v nemocniciach smiech a radosť vo chvíľach, kedy to veľmi potrebujú.

Zdravotní Klauni

Zdravotní Klauni

Bloger 
  • Počet článkov:  55
  •  | 
  • Páči sa:  62x

ČERVENÝ NOS Clowndoctors je nezisková organizácia, ktorá prostredníctvom klaunského umenia už 18 rokov prináša radosť a smiech tým, ktorí to potrebujú. Vyše 60 zdravotných klaunov navštevuje pravidelne hospitalizované deti v nemocniciach po celom Slovensku, ale aj seniorské zariadenia či dospelých pacientov, aby im zlepšili náladu, zmiernili stres a priviedli ich na iné myšlienky. Pridajte sa a tvorte s nami toto poslanie. Prispejte a darujte smiech: https://cervenynos.darujme.sk/chcem-pomoct/ Zoznam autorových rubrík:  PríbehyZo života zdravotných klaunov

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu