reklama

Bioplynovej stanici pri sídlisku nestojí v ceste žiadna prekážka

Postaviť bioplynovú stanicu pri sídlisku je veľmi zlá správa pre obyvateľov. Ešte väčšou katastrofou je, že primátor mesta o zámere vie viac ako rok a pol a nič proti nemu neurobil. Vitajte v Liptovskom Mikuláši.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Keď o téme začali písať médiá (Týždenník MY Liptovské noviny o tejto téme informoval 12. novembra 2015, neskôr Slovenský rozhlas 25. novembra 2015), radnica vydala tlačovú správu, kde deklarovala, že je proti zriadeniu bioplynovej stanice v meste.

O zámere výstavby bioplynovej stanice pritom primátor Ján Blcháč vedel minimálne od júna 2014, teda viac ako rok a pol predtým, ako verejne prezentoval odmietavý postoj k bioplynovej stanici. Existuje k tomu aj videozáznam, ktorý je paradoxne zverejnený na webovej stránke občianskeho združenia Ľuďom Mikuláša, za ktorým stojí práve Ján Blcháč. Poslanci mestského zastupiteľstva na videozázname z 26. júna 2014 rokovali o memorande medzi mestom Liptovský Mikuláš a spoločnosťou Ekoplazma. Už vtedy v rozprave viackrát zaznela informácia o zámere výstavby bioplynovej stanice. O memorande rokovali poslanci aj v októbri 2014, kedy boli opäť o zámere výstavby informovaní už aj z predloženej správy na mestské zastupiteľstvo.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už 24. júna 2014 v rozprave viackrát zaznela informácia o zámere výstavby bioplynovej stanice.

Prečo nás teda vedenie mesta takto zavádza?

Ak by súčasný primátor bol proti vybudovaniu bioplynovej stanice, podnikli by voči tomuto zámeru aj príslušné kroky. Čo reálne urobil ešte ako opozičný poslanec a od decembra 2014 následne ako primátor? Pripomienkovalo mesto zámer, keď bol zverejnený na Enviroportáli?

Vedenie mesta sa rado chváli každou svojou aktivitou. No žiadnu v takto závažnej oblasti občanom neodprezentovali. Možno preto, lebo z ich strany žiadna aktivita nebola. A to takmer 18 mesiacov!!!

Čo reálne urobil Ján Blcháč ešte ako opozičný poslanec a od decembra 2014 následne ako primátor?

Petícia naoko a narýchlo

Narýchlo sa po medializovaní výstavby pred dvomi mesiacmi spisovala petícia, kde šéfom petičného výboru je pán Ing. Ján Bonko, ktorý kandidoval v komunálnych voľbách za rovnakú koalíciu ako primátor. Text petície bol navyše zbytočne účelovo spolitizovaný s opätovným pre občanov už únavným hádzaním viny na predošlé vedenie mesta. Petíciu podporili občania dotknutej lokality v počte 1 700 hlasov, no z nášho pohľadu ju odovzdali neskoro vzhľadom na stav posudzovania projektu na stavebnom úrade v Liptovskom Mikuláši, ktorý už dnes disponuje všetkými dôležitými súhlasnými stanoviskami na realizáciu projektu. Vrátane súhlasného stanoviska Okresného úradu L. Mikuláš, odbor životného prostredia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Text petície bol navyše zbytočne účelovo spolitizovaný.

Čo urobí mesto s petíciou? Vyhodnotí ju tak, že už nie je možné robiť nič? Že už je celý proces uzatvorený? Alebo začne konečne bojovať za svojich občanov a ich zdravý život v meste?

Poloha plánovanej bioplynovej stanice - za cintorínom, pri panelákoch.
Poloha plánovanej bioplynovej stanice - za cintorínom, pri panelákoch. 

O problém sa aktívne zaujímame a robíme konkrétne kroky

Združenie sa aktívne od začiatku kauzy zaujíma o tento problém. Okrem iného sme podnikli tieto kroky:

1. Informovali sme sa na odbore životného prostredia Okresného úradu L. Mikuláš o stave vybavovania uvedeného projektu.

2. Vykonali sme osobné stretnutie s viceprimátorom mesta na pôde mestského úradu s požiadavkou o stanovenie konkrétnych krokov na riešenie problému s výberom lokality bioplynovej stanice. Následne aj s požiadavkou zrealizovania stretnutia investora s občanmi dotknutej lokality na pôde mestského úradu, aby mal aj investor možnosť odprezentovať svoj zámer.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3. Pomohli sme občanom, ktorí bývajú v blízkosti umiestnenia avizovanej výstavby, podať podania na stavebný úrad. Majú právo byť účastníkmi územného konania a podať námietky voči realizácii projektu, keďže sa ich to bytostne dotýka.

4. Podali sme sťažnosť na rozhodnutie vydané Okresným úradom L. Mikuláš, odbor starostlivosti o životné prostredie, ktoré uvádza, že sa tento projekt nebude posudzovať podľa zákona č. 24/2006 Z.z. o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Inými slovami, úrad vykonal iba zisťovacie konanie, no nie posudzovacie konanie vplyvov na životné prostredie, čo je v prípade projektu s plánovaným spracovaním 20 tisíc ton odpadu ročne z nášho pohľadu absolútne neprijateľné. Preto trváme na spracovaní posudku EIA (Environmental Impact Assessment), ktorý je považovaný za jeden z hlavných nástrojov medzinárodnej environmentálnej politiky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bioplynová stanica postavená v meste je záťaž a nie enviroprojekt

Bioplynka má byť vybudovaná v lokalite, ktorá je v tesnej blízkosti sídliska Nábrežie, rodinných domov na ul. Priemyselnej a Novej a mestského cintorína. Ohľadom dopravného zaťaženia investor vo svojom zámere uvádza, že: „Pre dotknutú priemyselnú oblasť mesta je do budúcnosti uvažované (ÚPN SÚ) skvalitnenie nákladnej dopravnej obslužnosti predĺžením Priemyselnej ulice s novým premostením Váhu, ktoré zabezpečí napojenie územia na plánovanú pretrasovanú cestu I/18, ktorá odľahčí dopravné zaťaženie centra mesta.“

Keďže poslanci zastupiteľstva v L. Mikuláši 25. júna 2015 odhlasovali s vysokou podporou súčasného vedenia mesta výstavbu mosta na ul. Belopotockého z finančných prostriedkov EÚ a mesto zatiaľ nedisponuje finančnými prostriedkami na výstavbu ďalšieho mosta na Priemyslenej ulici, tým celé dopravné zapáchajúce zaťaženie ostáva na obyvateľoch v okolí bioplynovej stanice, t.j. ulice Priemyselná a Nová. Dôležité je upozorniť, že nejde len o dovoz vstupnej suroviny, t.j. odpadu, ale aj o odvoz odpadu z bioplynky, ktorý vznikne po celom procese spracovania, t.j. separátu, ktorého využitie plánuje investor až po dostavbe peletkovacej linky - kedy? To zámer neuvádza!

Navrhovaná výrobná činnosť je spojená s manipuláciou s materiálmi, ktoré sú zdrojom zápachu, kde ide najmä o vstupné suroviny. V zámere sa uvádza, že prebratý pevný odpad bude skladovaný na betónovej ploche s vhodným povrchom, ktorá bude obohnaná stenami do výšky cca 4 m, no s prekrytím skladovacej plochy investor neuvažuje, čo bude mať za následok šírenie zápachu v okolí!

Navrhovaná činnosť bioplynovej stanice je spojená s manipuláciou s materiálmi, ktoré sú zdrojom zápachu. 

Investor sa síce odvoláva na ODVETVOVÚ TECHNICKÚ NORMU MŽP SR 2111:99 (schválená 1. marca 1999) z hľadiska potenciálu navrhovanej činnosti obťažovania obyvateľstva zápachom, ale neuviedol v zámere že norma sa nedotýka len obývaných obytných objektov vzdialených cca 400 metrov, ale aj verejných stavieb, do ktorých podľa nás patrí aj mestský cintorín, ktorý je v tesnej blízkosti stanice.

Občania opäť bez informácií

Okresný úrad L. Mikuláš, odbor starostlivosti o životné prostredie v závere svojho rozhodnutia (rozhodnutie o navrhovanej činnosti „Bioplynová stanica Liptovský Mikuláš”) o posudzovaní vplyvov na životné prostredie uvádza, že prihliadalo na stanoviská doručené k zámeru od zainteresovaných subjektov, vrátane verejnosti. Pýtame sa. Ktorej verejnosti? Keď priamo dotknutí občania podpísali petíciu proti výstavbe bioplynovej stanice v počte 1 700 hlasov? A opakujeme, že radnica uviedla:„Dozvedeli sme sa o výstavbe tohto projektu z médií.“ Ak sa to dozvedel niekto z médií, tak to boli občania mesta.

Je firma stojaca za zámerom bioplynky spoľahlivá?

Citujeme zo zápisu na web stránke www.enviroportal.sk – informačný portál rezortu MŽP SR: Spoločnosti ARCHÍV SB, s.r.o., Liptovský Mikuláš uložili inšpektori pokutu 4 200 eur za neprevádzkovanie dioxínového filtra v spaľovni nebezpečného odpadu, prekročenie ustanovených emisných limitov pre dioxíny a furány a neoznámenie tejto skutočnosti inšpekcii. Naozaj chceme, aby sa takéto niečo opakovalo aj v bezprostrednej blízkosti našich domovov? (Zdroj: www.enviroportal.sk – informačný portál rezortu MŽP SR - rok 2013).

Čo núti štatutára mesta, aby zavádzal svojich obyvateľov?

Primátor tvrdí, že o bioplynke sa ako primátor dozvedel v novembri 2015. Podľa videa o bioplynovej stanici hovoril už v júni 2014. Prečo teda primátor ponúka svojim obyvateľom takéto stanovisko? Video je nesporné.

Andrej Ohraďan,
podpredseda občianskeho združenia
Za čistý a zdravý Liptov

Zdravý Liptov

Zdravý Liptov

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Občianske združenie Za čistý a zdravý Liptov založili aktivisti, ktorým záleží na trvalo udržateľnom rozvoji regiónu Liptov a na zachovávaní jeho prírodných hodnôt. Viac na www.ZdravyLiptov.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu