reklama

Kresťania dnešnej doby...

Kto je kresťan? Prečo niektorí ľudia škatuľkujú kresťanov ako zakomplexovaných ľudí, ktorí nemajú v hlave všetko v poriadku? Čím sa od nich líšia? A vlastne, čím by sa mali líšiť?!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (72)

Kresťania... Pojem natoľko obšírny, že každý si pod ním predstaví niekoho iného. To je ten, kto chodí do kostola... Ten, kto sa modlí... Kto pomáha iným... Kto verí v existenciu Boha... Áno, kresťan by toto všetko mal spĺňať. Lenže do kostola môže ísť každý, modliť sa môže tiež každý, iným pomáha veľa ľudí. Veľa ľudí tiež verí v existenciu niečoho alebo niekoho nad nami. To z nich kresťanov automaticky nerobí. Čo im chýba?
To zistíme, keď sa zamyslíme nad slovom "veriť". Čo znamená veriť? Nadobudnúť určité znalosti, vedomosti o niečom? Ak niečo vnímam základnými zmyslami, je to poznanie. Viera je čosi iné. Predstavme si naše myslenie ako obal rôznych sfér. Najvrchnejšou z nich sú zmysly. Vidíme, počujeme, cítime... A na základe toho si utvárame predstavu o svete. Lenže ak chceme pochopiť Boha, priblížiť sa k Jeho tajomstvu, musíme ísť hlbšie. Nestačia zmysly. Veriť v Boha neznamená mať v rukách štatistické údaje o Jeho existencii. Viera je hlboké presvedčenie o existencii niečoho (niekoho), bez použitia základných zmyslov. Lenže kresťan nie je človek, ktorý si povie "Áno Bože, verím v Tvoju existenciu." Viera musí mať oveľa hlbší zmysel. Musí znamenať prijatie Boha do života, jeho učenia.
Veľa ľudí má takýto alebo podobný názor: "Prečo byť kresťanom? Veď toľko ľudí je oveľa lepších ako sú kresťania, toľko ľudí sa správa desaťkrát lepšie. Kontrujem otázkou: "Sú títo ľudia ozajstnými kresťanmi, ak vyhlasujú vieru v Boha, no vôbec podľa nej nežijú?" Sotva. Do kostola môže ísť každý. Povedať, "ja som kresťan," môže každý.
Často sú kresťanmi ľudia z najbližšieho okolia, o ktorých by sme to možno nikdy nepovedali. Navonok sa správajú normálne, ako všetci ostatní. Veď prečo aj nie, predsa sú normálni ako všetci ostatní. Len niektorí ich berú ako "nekompletných". Prečo? Pôsobia na nich príliš zvláštne. Čudujú sa nad tým, ako môžu hovoriť o slobode, keď im viera zakazuje toľko vecí. Opäť otázka: čo je vlastne sloboda? Znamená to povedať si "toto môžem," alebo skôr "toto nemusím". Práve v tomto by mala byť podstata kresťanov. Nebrať náboženstvo ako súbor normatívnych nariadení, ktoré zväzujú život. Kresťan je ten, kto sa riadi slobodne, no v láske k tomu, čo verí. Preto si nepovie, toto nemôžem, ale skôr toto nemusím.

Michal Zeliska

Michal Zeliska

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študent, bežec (niekedy osamelý:o)). Človek, ktorý vie, komu patrí. God`s creation... :o) Zoznam autorových rubrík:  Viem, komu som uveril...MédiáFotosvetNa zamyslenie...SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu