reklama

Mám sa báť?

Otázka, koho voliť, príde v septembri. Mám pocit, akoby som čakal na správu o nevyhnutnej smrti svojho príbuzného.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Od niektorých politológov, či komentátorov pri miešaní kávy som počul, že Fico a B. Kollár sú dobrí politici. Akoby hlavným kritériom kvality politika bola schopnosť efektívne manipulovať masy a organizovať ľudí okolo seba. Je pravda, že vždy dodajú, že 'nie v pozitívnom zmysle', ale to pozitívne hodnotenie, reprezentované slovom 'dobrý', je už vyslovené.

Vízia

Vízia prvého z menovaných 'dobrých politikov' je zachrániť sám seba a umožniť zbohatnúť ľuďom okolo neho a víziou toho druhého z menovaných je umožniť zbohatnúť samému sebe a ochrániť ľudí okolo neho. Skutočnú víziu o tvorbe kvalitných pravidiel a upevňovania systému ich dodržiavania som počul iba od jediného politika. Od prezidentky Čaputovej. Chaos, ktorý tu už tretí rok je, vychádza z nedodržiavania pravidiel. Príživnícky systém, ktorý tu bol predchádzajúcich tridsať rokov vychádza zo znásilňovania pravidiel v prospech skupiny ľudí. Nainfikovali nám chápanie moci ako vojnovej trofeje, namiesto moci ako prostriedku na realizovanie potrebných reforiem v prospech krajiny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Demokrat

Dokonca publicista, ktorého si inak vážim, tvrdí, že je potrebné mladým povedať, že je ich 'povinnosťou' voliť demokraciu. Doteraz som si myslel, že demokrat sa vyznačuje schopnosťou chápať, diskutovať, nesúhlasiť a meniť názor, ak sa zmenia podmienky. Prikazovať mi k tomu slovu veľmi nesedí. Málo sa hovorí o vzdelávaní v oblasti spoločenských vied. A túto úlohu nemajú len školy, ale aj umenie a, prekvapenie, aj médiá, či ich profesionálni tvorcovia – novinári.

Efekt bieleho psa

Novinári sú všeobecne svojský živočíšny druh. Ako politik môžete robiť čo sa vám zachce, ale ak sa pri vás zhromaždí skupina zvedavých novinárov, stačí im pohodiť kosť a oni sa na ňu ochotne vrhnú a kŕmia sa, kým ju úplne neohlodajú. A tých pár jednotlivcov, ktorí vám na tento lacný trik neskočia, tých zvalcuje hlavná téma pohodenej kosti. Klamstvo je jednoduché. No pravda, tá je poväčšine tak zložitá, že ak by ju nejaký novinár aj chcel svojim čitateľom vysvetliť, tak by ho nikto nepochopil. Lebo čitateľ má svoj život, problémy a priority a noviny číta iba vo voľnom čase a pre zábavu. Hlboká analýza zložitých podvodných schém zbytočne odoberá pozornosť od večere a mrzutých detí.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Služobník či vládca

Nech sa snažím ako sa snažím, nájsť politika zo súčasnej plejády politikov, ktorý by bol dobrý, cieľavedomý, rozumný a dokonca múdry, ktorý by namiesto obchodníckej prefíkanosti vynikal vysokou inteligenciou a múdrosťou, takého politika neviem nájsť dokonca ani v mimoparlamentných stranách. Politika, ktorý by jednoduchým jazykom vysvetľoval svoje reálne splniteľné plány a návrhy na reformy. Vidím tam len testosterón, závody o priazeň práve len tých svojich voličov, sedliacku chytrosť pri vymýšľaní neúprimných volebných sloganov, dešpekt voči svojim súperom a rešpekt voči sebe samému. A hlavne: Každý chce byť predseda. Čo veľa hovorí o ich skromnosti a túžbe slúžiť všeobecnému blahu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chaos

Je tu jeden politický manipulátor, za iných okolností nehodný pozornosti, ktorý sľubuje, že odstráni chaos. Poznáte ho podľa hranatej hlavy a červenej tváre. Tento manipulátor otvorene hovorí, že chaos odstráni tým, že bude podplácať a ak sa niekto vzprieči, tak ho eliminuje. Presne tak, ako sa to deje na východ od našich a poľských hraníc, za frontovou líniou. A s hrôzou pozorujeme, že jeho popularita rastie, pretože vidíme jeho bezobsažné tlačovky každý týždeň vo všetkých správach.

PR

Dospeli sme do stavu, kedy donekonečna rozoberáme pohnútky fašistov alebo vidieckych gaunerov sediacich v parlamente len preto, lebo na schválenie dobrého zákona chýba práve ich hlas. Ešte aj dnes, po rozpade vládnej koalície rozoberáme, akú vlastnou chybou nezavinenú hanbu cítime za zobchodovaný hlas nejakého hochštaplera, ktorú nám urobila naša vláda jeho výberom do najvyšších orgánov EÚ. A týchto megadôležitých komentárov sú plné noviny a sociálne siete. Kopy kostí, za ktorými sa skrývajú skutočné riešenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Otázka, koho voliť, ešte len príde. Neteším sa na tú chvíľu. Cítim takú bezvýchodiskovosť, akoby som čakal na správu o nevyhnutnej smrti svojho príbuzného.

Čo sme si zvolili a to aj máme. S tým, čo sme si zvolili sme nespokojní, nadávame nie na seba, ale na tých, ktorých sme si zvolili a sme na najlepšej ceste urobiť rovnakú chybu opäť v septembri.

Pomýliť sa raz je ospravedlniteľné zlyhanie, pomýliť sa dvakrát je … (píp), ale mýliť sa stále, to je predsa už len … (píp, píp, píp).



Vladimír Zervan

Vladimír Zervan

Bloger 
  • Počet článkov:  66
  •  | 
  • Páči sa:  627x

Vydavateľ, bankár, ekonóm, poradca, programátor, štátny úradník, podnikateľ, Bratislavčan - ale nie nevyhnutne v tomto poradí. Zoznam autorových rubrík:  BratislavaPod čiarouSúkromnéNezaradenéČítanie do vlaku

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu