reklama

Počet hlasov zo zahraničia sa môže zvojnásobiť - Voľby 2023

V predčasných voľbách 2023 budú mnohí voliči voliť poštou zo zahraničia. Tu je odhad na základe trendu minulých volieb.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Volebná účasť zo zahrnaičia a odhad pre rok 2023
Volebná účasť zo zahrnaičia a odhad pre rok 2023 (zdroj: Srdcom doma o.z.)

Odhadujeme, že počet hlasov zo zahraničia sa oproti posledným voľbám zdvojnásobí.

Voľby poštou trhajú rekordy a v každých voľbách počet voličov zo zahraničia narastá s tým, ako sa stále viac voličov dozvedá o tejto možnosti.

Pri priemernej volebnej účasti 60% (za roky 2006-2020) by zdvojnásobenie počtu hlasov zo zahraničia predstavovalo 3,67% všetkých hlasov vo voľbách.

Ak si uvedomíme, že v zahraničí môže byť v čase volieb asi 500.000 všetkých voličov, pôjde o cca 20% volebnú účasť medzi voličmi, ktorí budú v čase volieb v zahraničí.

Prečo budú hlasy zo zahraničia dôležité? Voliči aktívni v zahraničí majú tendenciu voliť inak ako voliči, ktorí necestujú. Bolo to vidieť na volebných výsledkoch okrsku “Zahraničie” v posledných voľbách v roku 2020.

Títo voliči volia racionálnejšie, sú odolní voči populizmu a častejšie volia liberálne strany.

#volby2023 #volbapostou #volbapostou2023 #parlamentnevolby #volby

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Samuel Zubo

Samuel Zubo

Bloger 
  • Počet článkov:  40
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Pochádzam z Rimavskej Soboty, pôsobím v Prahe (ČR). V mladosti skaut a jaskyniar v SR. Mojou najväčšou inšpiráciou je 12 r. dcérka Barborka. V Prahe som vybudoval klubovňu a založil skautský oddiel, mobilizujem občanov SR v zahraničí pre pozitívnu zmenu na Slovensku v spolku Pražská kaviareň z.s. Od roku 2018 som predsedom združenia Srdcom doma o.z. ktoré presadzuje rozšírenie možnosti voliť zo zahraničia na všetky typy volieb. Pred voľbami do NR SR 2020 sa nám online kampaňou Srdcom doma podarilo zvýšiť volebnú účasť zo zahraničia na takmer trojnásobný počet oproti roku 2016. Na hackathone EUvsVirus v apríli 2020, kt. sa zúčastnilo cez 20 000 účastníkov s 2100 projektami sa náš projekt Qesadila pre online hlasovanie s použitím eID umiestnil na 3. mieste v kategórii “Ochrana občanov a demokracie” (Protection of citizens & democracy). Vo voľbách 2023 máme ambíciu zdvojnásobiť počet hlasov zo zahraničia na cca 100.000. Zoznam autorových rubrík:  RegiónySrdcom domaSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu