reklama

Kam miznú kolesá z Námestovského mosta?

Orava, Orava, čos taká boľavá ... sa spieva v známej oravskej balade. Orava bola v minulosti a aj dnes stále je, krutá rieka. Neradno ju podceňovať. Nikdy sa nám ľuďom nepodarí úplne skrotiť prírodné sily.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Vybudovaná priehrada síce ochraňuje ľudí pred povodňami ale zato priniesla svojou veľkosťou a hĺbkou nové nebezpečenstvá. Žiaľ sme toho svedkami rok čo rok.

 Preto si všímam záchranné kolesá umiestnené na moste zo Slanickej Osady do Námestova. Boli tam umiestnené 4 kolesá a pomaly miznú. Snažím sa pochopiť, aký človek to musí byť, snažím sa predstaviť si tú ľudskú hyenu, ktorá to koleso vezme. Veru nedarí sa mi nájsť pochopenie. To, že na našej krásnej Orave vozíme smeti do potokov, že vypúšťame záchody do Oravskej priehrady ma pohoršuje ale .... . Vziať poslednú slamku (koleso) topiacemu, to presahuje všetky medze. Jeden môj známy hovorí, že to určite nevezme niekto domáci, že to musí byť turista, ktorý nechápe súvislosti. Snažím sa uveriť, že je to pravda. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Pri tých súvislostiach ma začala zaujímať aj samotná história tých záchranných kolies. Kto tam dal prvé koleso? Kto tam dáva nové, keď niektoré zmiznú? Počul som už dávnejšie, že pri tom bol p. Martin Rusnák. Oslovil som ho a povedal mi, že to skutočne bol jeho nápad a prvé dve kolesá tam dali s jedným známym. Martina Rusnáka, väčšina ľudí pozná ako majiteľa obchodu „Maľovaný svet“ a keramickej dielne v Námestove. Okrem toho však maľuje, píše básne, vyrába výrobky z hliny a ku všetkému sa ešte venuje extrémnym športom a usporadúva adrenalínové eventy pre firmy. A čo nesmieme zabudnúť robí si vlastné múzeum Oravy, má neuveriteľnú zbierku rôznych artefaktov a fotografií z Oravy. Má toho toľko, že je to na samostatný článok. Vráťme sa ale teraz ku záchranným kolesám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Tu je Martinov príbeh: Bol som v zahraničí a vrátil som sa deň po tragickej udalosti. Celé Námestovo tým žilo. Rozoberali sme to s jedným kamarátom. Napadlo mi, že ako málo niekedy stačí na záchranu života. Drevo, alebo kus polystyrénu. Keby niečo také bolo po ruke, mnoho nešťastí by mohlo dopadnúť inak. A potom si hovorím prečo niečo provizórne, veď najlepšie je originál záchranné koleso. Slovo dalo slovo a kúpili sme dve kolesá. Jedno ja a jedno pán F.J. (nechce byť menovaný). Doma som vymyslel špeciálne konzoly a uchytenie kolesa na suchý zips. Začal som zháňať jednotlivé diely uchytenia a bol som veľmi milo prekvapený z reakcie ľudí. Hneď ako som povedal na čo to chcem, tak ľudia ochotne pomáhali. Firma Kovot dala zadarmo oceľové pásy, Bortex zadarmo suchý zips a p. Pisarčíková Zdenka to zadarmo ušila. Keď treba Oravci majú veľké srdcia a vedia sa postaviť za dobrú vec. Netrvalo dlho a mohol som osadiť prvé dve kolesá na moste. Kolesá si potom všimli novinári a napísali o tom krátky článok. Neskôr ma oslovil Igor Janckulík z Orava Rescue System, že sa mu môj nápad páči, že by oni a Dobrovoľný hasičský zbor Námestovo kúpili ešte dve kolesá, keďže most je naozaj veľmi dlhý. Igor Janckulík ešte navrhol tabuľky s telefónnymi číslami na záchranné zložky a s návodom na použitie kolesa. Proste viac hláv viac rozumu. Je dobré, že sa vieme spojiť. Od tej doby ako tam tie záchranné kolesá sú, tak som počul o dvoch zachránených životoch. Najlepšie by bolo, ak by ich nikto nemusel použiť, ale keď to bolo potrebné som rád, že pomohli. Žiaľ je pravda, že ich stále niekto kradne. Myslím, že to sú turisti, neverím, že by niekto z Oravy to koleso vzal. Doteraz už dokopy zmizlo 6 kolies. Jedno som ešte kúpil ja. F.J. tiež ešte jedno a posledné p. Marián Grígeľ. Pred dvomi týždňami zmizlo to šieste ako som spomínal. Dnes tam je už iba jedno.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Zaujal vás príbeh jedného mosta a oranžových záchranných kolies na ňom? Ja mám veľmi rád takéto reálne príbehy, keď sa ľudia spoja pre dobrú vec a neľutujú trochu času a trochu peňazí. Aktuálne sa angažujem v iniciatíve „Nová energia pre Oravu“. Vravím si, toto je presne v duchu nášho motta. Tu treba novú energiu. Tu treba pomôcť. Nemôžeme v tom nechať Martina a ostatných čo pomohli samých. Na ostatnom stretnutí „Novej energie pre Oravu“ v pondelok som predstavil svoj nápad. Prijal sa s nadšením. Čo sme teda vymysleli? Urobíme všeľudovú zbierku. Chceli by sme vyzbierať sumu na 4 až 5 kolies. Aby bolo aj do náhrady. Ľahšie je predsa dať po jednom či dvoch eurách veľa ľuďom ako vysoliť pre jedného naraz 69 eur. Toľko teraz koleso stojí. Prvé kolesá stáli až 100 eur/ks. Teraz sa dajú našťastie zohnať lacnejšie. Tak sme oslovili organizátorov Námestovského pivného festivalu Miloša Fosa Kmošeka a Maja Kasa Kasana, že by sme chceli na ich festivale zorganizovať všeľudovú zbierku. Obidvaja sú veľkí oravskí patrioti a tak súhlasili. Takže na Námestovskom pivnom festivale dňa 19.5.2018 od 13 00 do 19 00 budeme zbierať peniaze na nové záchranné kolesá. Každý dá toľko koľko sa mu bude dať ale ako sa hovorí „v jednote je sila“ a tak to určite dáme. Ak prídete na festival, hľadajte hostesky Novej energie pre Oravu so záchranným kolesom a podporte správnu vec.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Verím, že sa zapojí veľa ľudí. Verím, že všetci tí čo prispejú sa budú dívať na záchranné kolesá na námestovskom moste už inak. Verím, že viac očí možno dá väčší pozor na zlodejov ale hlavne verím, že nad Oravskou priehradou bude bdieť oveľa viac očí, aby sa včas mohlo odvrátiť nešťastie. Nech sa viacej spieva "Na Orave dobre" ako "Orava čos taká boľavá ..." .

 Priatelia teším sa na stretnutie na Námestovskom pivnom festivale 19.5. Ahoj.

 Rasťo Žulko

Rastislav Žulko

Rastislav Žulko

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nezávislý mysliteľ závislý na Slovensku. To že niekoho nemáme radi, ešte neznamená, že nemôžeme sňať klobúk pred jeho úspechmi. Vždy nám jeho príklad môže pomôcť vo vlastnom úsilí. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu