reklama

Kritériá dobrej knihy

Marec - mesias kníh pomaly za sebou zatvára vrátka. Pripomíname si ho už od roku 1955. Podľa jednej verzie sa stal mesiacom knihy z komerčných dôvodov. Zaslúžili sa oň sami predavači kníh. K tomuto prívlastku prispelo i marcové narodenie ale aj smrť Mateja Hrabendu, významného buditeľa, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry. Vládla mienka, že čítanie kníh je určené vzdelancom. Hrebenda proti tomu bojoval, zbieral knihy, a tak sa pričinil o vybudovanie knižníc.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Okrem toho, žiaci všetkých typov škôl si po absolvovaní školských kôl v umeleckom prednese prózy a poézie práve v marci merajú svoje schopnosti na obvodových kolách Hviezdoslavovho Kubína.
Od rozšírenia internetu je marec nielen mesiacom knihy, ale aj mesiacom internetu.

Pedagóg, filozof, jazykovedec, spisovateľ a istý čas aj kazateľ J.A. Komenský povedal: „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom."

Existuje dobrá kniha? A ľudstvo je dobré? Jestvuje na to jednotná odpoveď? Nie. 
Niektorým by sa zdalo dokonca skvelé, úžasné Božie stvorenie, no nájde sa aj ďalšia miska váh, ktorá ho vníma inak. Možno ako tikajúcu bombu, ktorej výbuch hrozí v každej sekunde.

Hovoriť o dobrej knihe je ťažké. Všetci, hoci by ich názory boli antagonistické, by mali pravdu. Možno im vytknúť, že hovoria lož? Jeden azda hovorí pravdu a druhý nepravdu? Takto to nie je.

Pred každým sa správame úplne inak. Tak je to aj s knihou. Slová, ktoré sú v nej napísané, každý chápe rozlične. Autor nám prostredníctvom knihy chce veľa povedať, no či dokážeme počúvať, závisí od veľa činiteľov. Ak sa nedokážem sústrediť, tak ťažkú knihu od Nietzscheho môžem niekam hodiť, hoci je to pre iných dobrá kniha. No o pár dní, ak zaprieme samy seba a vrátim sa ku knihe od tohto filozofa s chuťou pochopiť a počúvať, nebude to tá istá kniha spred dvoch dní.

Dobrý autor je ten, ktorý píšec čo ľudia chcú počuť? Beat Generation, ktorí provokovali malomestský svet, odsudzovali konzervatívnu spoločnosť, písali, čo ľudia chceli počuť? My ľudia sme divní. Raz máme chuť na čokoládu a zrazu na tyčinky. Tak je to aj s knihami. Radi si prečítam o láske, hlavne keď lietame v oblakoch, no keď sme pri zemi, je to zrazu rokmi, či skôr stáročiami otrepaná téma, na ktorú sa už nič normálne nedá vymyslieť. Inokedy sú chvíle, keď máme chuť na niečo ťažšie, no sú dni, keď siahnem po tom, nad čím nemusíme premýšľať, čím len tak preletíme a pousmejem sa.

Ak by existovali kritériá na dobrú knihu, literatúra by nebola bohatá, neexistovalo by toľko prúdov a smerov. Klobúk dole, ak niekto napíše kritériá dobrej knihy.

Zuzana Kozáková

Zuzana Kozáková

Bloger 
  • Počet článkov:  4
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Moje motto:"Ak chceš, aby ťa ľudia mali radi, dávaj sa im spoznať." - pekné a zároveň veľmi ťažké. Kto som? Hádam raz spoznáte samy :) Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu