reklama

Tatra mountain resorts vs. Kôprová, Tichá...

Nuž, večná to téma. Večný to podnet k vlastnému názoru. Ale! Som nenásilná, a viem, že tento názor je smerovaný iba pre určitú skupinu ľudí, ktorá si niečo podobné tiež "pomyslieva". Totiž - ako môžu reklamy typu kúpte si dom pri jazere, alebo apartmán v Tatrách, čoby, hneď aj kúsok Tatier, nezdvihnúť človeka s Č zo stoličky?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Týchto pár riadkov píšem už dlhšiu dobu, prepisujúc ich, škrtajúc, upravujúc. A stále je článok neaktívny. Stále niečo chýba, či naopak, je toho až priveľa. Stále nemá "šmrnc". No tá neustále sa opakujúca reklama, čo počuť azda denodenne, "Tatry sa prebúdzajú do novej éry", ma utvrdila v tom, že ho konečne dopísať musím a chcem. Byť aj opakujúc sa vo svojom názore!

Uvedomujem si, že doba je taká, aká je, a komercionalizácia nášho prostredia je bežná, niekedy i žiadaná, a dokonca i prijateľná! V dnešnej dobe nemožno vystupovať radikálne ekologicky a zeleno, tým pádom odmietajúc všetko, čo sa týka zmeny nášho prostedia. To nie, taká vlastne ani ja niesom. Svet pokročil, a rozširujeme svoje okolie na úkor toho prírodného. Má to svoju logiku. Je nás viac, chceme bývať, chceme sa zabávať, relaxovať, obdivovať krásy prírody z blízka. Všetko v poriadku. Kde však logika už končí, ostáva na posúdenie každého jedného z nás. Mne chýba všetkému tomuto rozširovaniu akýsi punc koordinácie, koncepcie a nakoniec i odbornosti. Smerovanie, kontrola, a jasná hranica, kde sa niečo začína a kde naopak končí. Chýba mi tiež matematika, použiteľná na výpočet únosnosti či nosnosti daného územia k počtu obyvateľov, návštevníkov, turistov, bývajúcich i nebývajúcich. Tzv. proces EIA, či medzinárodné dohovory o ochrane životného prostredia, alebo rôzne integrované programy, zákony o ochrane prírody, vyhlásenia o ochraných a chránených pásmach, parkoch, rezerváciách atď. postrádajú základnu myšlienku a síce - a p l i k o v a t e l n o s ť, skutočnú realizáciu, konkrétnu účinnosť a kontrolu. Slovenská inšpekcia životného prostredia, Slovenská agentúra životného prostredia, ministerstvo, krajské úrady, obvodné úrady...svojou činnosťou resp. nečinnosťou iba podporujú našu, moju, nevôľu a nedôveru, poukazujúc na skutočnú byrokratickú mašinériu v demokracii 21. storočia. 21. storočia!

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jeden by sa na to už aj vykašlal, a nechal to tak, ved tak veľa vecí podobného razenia sa deje vôkol nás. Alebo naopak! Práve preto sa na to ani jeden z nás nesmie vykašlať?

Pred nedávnom som zahliadla niekoľko reportáží v Lampárni - čudujem sa. Nejaký pán (ktorý si azda len sám myslí, že je pán) si dovolí cez chránenú oblasť postaviť asfaltovú cestu k svojej chate. Inšpekcia udelila pokutu. Po roku. Aj malé dieťa predsa vie, že taká cesta sa nevybuduje zo dňa na deň. Na čo čakali!? Kto to kontroloval? Kde bolo oné posúdenie vplyvu na životné prostredie? Kto rozhodol? Peniaze... Arogancia...Neschopnosť (koho?).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tatranský národný park vs. Tatra Mountain Resorts. Som za! Prečo nie! Cestovný ruch je potrebné oživiť. Mladých ľudi a ľudí vôbec je potrebné udržať v regióne a ponúknuť im pracovné priležitosti. Ešteže prišlo TMR, a.s., inak by túto dilemu nikto lepšie nevyriešil! Kto bude však kontrolovať aktivitu investorov? Kde bude začínať a kde končiť Tichá, Kôprová, Suchá či Javorová dolina? Kde ostali všetky tie ochrany druhov, biotopov, biodiverzity, populácí? Alebo rozhodujúcu úlohu hrá len ľudská populácia? Resp. jej menšia časť, zoskupenie, skupina? Lebo, tak sa zdá, že národný prak už nebude pre NÁROD. Nebude národný. Ale pre toho, kto si ho kúpi. Akcionár.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kde skončili všetky tie petície, pripomienky? Iste, zvykli sme si, že naši úradníci majú pocit, že tieto pripomienky, hoci často od neodbornej verejnosti, sú len stratou času. Len mylne si myslia, že ich... No čo keď sa neberú do úvahy už ani pripomienky vedcov, odborníkov či medzinárodne uznávaných organizácií? Slovenská malosť sa aj tu prejaví sebeckým rozhodovaním, často jednotlivca, takpovediac od stola. Slovenská malosť ide ruka v ruke s nenásytnosťou a zrejme s výpočtom, čím viac, tým lepšie. Čím viac stavebnýcjh povolení tým lepšie. Čím viac zjazdoviek a hotelov, tým viac hostí...

Ja som občan tejto krajiny, ja som národ. Nie som zoskupenie. Nie som investor. Kľudne pôjdem na lyže do Tatier, no chcem vidieť Tatry. Symbol mojej krajiny. Nie parkoviská, rúbaniská, hotely, zjazdovky, cesty. Je to aj môj národný park. Nie zlatá baňa. Tatry nie sú nesmrteľné, a necitlivým, megalomanským prístupom sa stanú smrteľnejšími, ako si ani nevieme predstaviť. Toto je môj zákon o vlastnectve. Nepodporovať rozkrádanie a rozpredávanie krajiny, ale jej ochrana a pocit hrdosti na to, čo máme. A nie na to, čo majú iný - napríkad v Alpách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No žiaľ, tak sa zdá, že čochvíľa už ostane len veľmi preveľmi málo toho, na čo budeme môcť byť hrdí...

Už len tá hymna v reproduktore bude niečo vzdialené pripomínať...

A skalnaté vrchy bývalých Tatier (ak aj tie niekto nevytuneluje)...

Zuzana Moravčíková

Zuzana Moravčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pracujem, športujem, čítam a až príliš citlivo vnímam svoje okolie, ktoré pozorujem a stále ma rovnako často prekvapuje, ako je možné, čo sa to deje! Či dobré alebo aj to horšie.... " a niekedy podlieham smútku z toho, čo vidím" Zoznam autorových rubrík:  ŠportSpoločnosťPolitikaMojím foťákomLatinčinaZamýšľam saSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu