reklama

Jazykový zákon nám môže zachrániť aj život

Cieľ jazykového zákona: Zachráni nielen správny obed na tanieri, ale aj život.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Aj majoritná skupina obyvateľstva na Slovensku by si chcela vybrať obed z jedálneho lístka písaného v materinskej reči. Toto právo je zaručené ústavou, prislúcha národnostným menšinám, ale aj väčšinovej skupine obyvateľstva. V hraničných oblastiach Slovenska je však toto právo občanom Slovenskej republiky upierané. Problém sa týka predovšetkým nápisov a označení obchodov, rôznych verejných zariadení, jedálnych lístkov, cenníkov a smerových tabúľ písaných nezriedka iba v jazyku národnostnej menšiny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nápisy sú však iba predzvesťou, toho čo sa vám môže v menšinových oblastiach stať. Kultivovanosť občanov národnostných menšín nesiaha ani po snahu verbálne zachrániť túto vzniknutú situáciu, čiže dohovoriť sa s občanmi v slovenskom jazyku.

Toto je jeden z menších problémov ktorý sa jazykový zákon snaží riešiť, keďže výchova akosi zlyháva.

Čo však v prípade zásahu ozbrojených síl, ozbrojených bezpečnostných zborov či, iných ozbrojených zborov a hasičských jednotiek? Ako môže prebiehať komunikácia v prípade koordinovania väčšieho zásahu, pri ktorom pomáhajú jednotky z iných oblastí Slovenska na územiach národnostných menšín?  Môžu nám títo ľudia zachrániť život ak si v prípade zásahu vôbec nerozumejú?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Možno by však štátna pokladnica uniesla financovanie jazykových kurzov jazykov národnostných menšín pre slovenské jednotky. Veď, „koľko rečí vieš, toľko krát si človekom,“ hovorí staré dobré príslovie.

A zodpovedzme si aj na poslednú najkritickejšiu otázku jazykového zákona. Prečo za porušenie tohto zákona musia byť uplatňované sankcie? Odpoveď je jednoduchá, ide o takzvanú vymožiteľnosť práva. Ako inak by sa dalo vymáhať dodržiavanie zákona ak nie hrozbou sankcie. Navyše sankcie nie sú tak tvrdé, ako to prezentujú niektorí politici. Sankcia spočíva najprv v písomnou upozornení, po ktorom nasleduje dostatočný časový horizont na odstránenie a nápravu. Ak náprava nenastane, až vtedy má oprávnený orgán právo udeliť pokutu od 100 do 5 000 €.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bežný občania sa však zákona nemusia obávať, na fyzické osoby daný zákon dosah nemá.

Zuzana Ondrejková

Zuzana Ondrejková

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Snažím sa byť hlavne nad vecou. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu