reklama

TOP 3 hoaxy za júl 2021

Úmrtie Milana Lasicu kvôli vakcíne, falošný odkaz pre Gretu Thunberg a vymyslený požiar v Paríži? Poďte sa s nami pozrieť na to "naj", čo nám dezinfoscéna ponúkla v prvom prázdninovom mesiaci.

TOP 3 hoaxy za júl 2021
(Zdroj: Nikola Vlčková)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Konšpiračné teórie a hoaxy nedovolenkujú a žiadnu uhorkovú sezónu nepoznajú. Prinášame vám preto opäť pravidelnú dávku TOP 3 dezinformačných príspevkov zo slovenských sociálnych sietí. Želáme "príjemné” čítanie.

(už po stýkrát) VAKCÍNA SMRTI

Azda väčšinu z nás zasiahla správa o úmrtí Milana Lasicu. Hoci slovenská verejnosť dlhé roky veľmi dobre vedela o zdravotných problémoch tohto obľúbeného umelca, nezabránilo to tvorcom dezinformácií v tom, aby jeho náhle úmrtie okamžite začali spájať s tým, že bol vo februári zaočkovaný proti vírusu COVID-19. Dezinfoweby už doslova do pár minút od smutnej správy dokázali vyprodukovať niekoľko verzií toho, čo sa stalo, no väčšinu spájalo jediné - téma vakcinácie. Na počiatku všetkých týchto príspevov bol ten od jeho bývalej hereckej kolegyne Silvie Šuvadovej.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Silvia Šuvadová o úmrtí Milana Lasicu
Silvia Šuvadová o úmrtí Milana Lasicu 

Uznávame, že Šuvadová smrť Milana Lasicu priamo s očkovaním nespojila, na skutočnosť je taká, že mnohé dezinformácie stoja práve na takomto "nevinnom" kladení otázok a jemných náznakoch súvislostí, ktorých sa už môže ďalej chytiť ktokoľvek. Zvlášť nepríjemné je, keď sa terčom dezinformátorov stane niekto, kto ich pochybné praktiky počas svojho života viackrát odsudzoval a nepravdivé výroky spájané s jeho osobou dementoval. Priali by sme si len, aby bol rovnaký a rýchly záujem o vakcíny, ako rýchle sú reakcie antivaxerských skupín na hádam už každé úmrtie na svete. Žiaľ, zneužívanie smrti a spájanie s očkovaním je stále témou na sociálnych sieťach a vyvoláva dávku rozhorčenia. Ani citlivosť informácií nezastavuje šírenie rôznych nepodložených fám. Buďme preto opatrní a vychádzajme iba z overených zdrojov a vyjadrení.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

BOJ ZA KLÍMU

Na obrazovú manipuláciu upozorňujeme často. Tentokrát však šlo o úpravu fotografie, ktorá mala poukázať na popieračov klimatickej krízy. Júlové výkyvy počasia zasiahli mnohé európske krajiny a napríklad Nemecko postihli rozsiahle ničivé povodne. Na internete koloval obrázok zaplaveného auta, na ktorom bola nálepka, ktorá odkazovala na environmentálnu aktivistku Gretu Thunberg, “F**K YOU GRETA”.

Virálny obrázok potopeného auta s vulgárnou nálepkou
Virálny obrázok potopeného auta s vulgárnou nálepkou 

Snímka naozaj pochádza zo zasiahnutých oblastí a nálepky na autá s týmto znením (ako i tričká a iné predmety) sa v skutočnosti dajú na internete kúpiť, no v tomto prípade bola nálepka pridaná k fotografii neskôr pomocou fotoeditora. Dezinformáciu vyvrátili mnohé weby, krem iných i známy fact-checkingový portál Snopes. Aj na Slovensku mnoho používateľov zdieľalo tento obrázok v domnienke, že ide o reálnu snímku. Je dôležité poukázať na aktuálnu klimatickú situáciu a problémy s ňou spojené. Zapamätajme si však, že na to nemusíme využívať zbrane konšpirátorov a nepodložené, zmanipulované informácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

POŽIAR V PARÍŽI

Mnoho prisluhovačov slovenskej dezinformačnej scény sa posledné mesiace zaraďuje do kategórie odborníkov na koronavírus a vakcináciu. Netreba zabúdať, že časť z nich sa pokladá aj za expertov a informátorov zahraničnej situácie a medzinárodných vzťahov. Čo sa stane, keď sa tieto dve kategórie spoja? Pred pár dňami na facebookovom osobnom profile koloval slovenský príspevok s videom, na ktorom údajne horelo sídlo francúzskeho premiéra. Požiar mal byť spôsobený po protestoch, ktoré boli mierené proti politike francúzskej vlády, ktorá chce zvýhodniť zaočkovaných ľudí. Príspevok si pozrelo viac ako 36 000 ľudí a viac ako 2 300 ľudí ho zdieľalo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Požiar v Paríži
Požiar v Paríži 

Šlo o pravdivú informáciu? Áno, skutočne horelo. Nešlo však o sídlo premiéra, ale len o budovu v jeho blízkosti a ako upozornila na svojom FB i Polícia SR, neexistujú dôkazy o prepojení protestov a požiaru. To znova len aktívni dezinformátori hľadajú niečo, čím by vyvolali negatívne emócie v spoločnosti.

za tím ZSI spracovali Nikola Vlčková a Kristína Blažeková

ZAPAMÄTAJTE SI, to, čo sa píše na internete, nie je vždy pravda. Overujte fakty, voľte si info.

Sledovať nás môžete tu: https://www.facebook.com/zvolsiinfoSR

 https://zvolsi.info/sk/

Zvol si info - Slovensko

Zvol si info - Slovensko

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  62x

Zvol si info je občianske združenie, ktoré vzniklo ako slovenská sekcia pôvodného českého študentského spolku na Masarykovej univerzite. Snažíme sa o zlepšovanie mediálnej gramotnosti na Slovensku, venujeme sa prednáškam, workshopom a webinárom o sociálnych médiách, dezinformáciách a ich rozpoznávaní pre školy, pedagógov, ale i pre verejnosť. Rozumom proti fake news.https://www.facebook.com/zvolsiinfoSRhttps://zvolsi.info/sk/fantomas/tim@zvolsi.info Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu