reklama

Mal by absolvent strednej školy hľadať vyhľadávačom aj svoju vysnívanú prácu?

Zrejme nemusíme zložitým spôsobom overovať, či vyše dve tisícky prihlásených mobilných zariadení na študentský portál patrili maturantom. Pravda, možno nie všetky, no chcel by som vidieť tých starostlivých rodičov, ktorí hneď po oznámení tém slohu začnú o ňom aj zháňať materiály. Prípadne si nájdu čas a napíšu si ho doma za počítačom nanečisto.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Priznám sa, že som nepochopil úmysel študenta, ktorý si vezme dva mobily, jeden odovzdá a druhý použije ako pomôcku práve pri písaní slohu! Ku písomkám a skúškam podvádzanie možno patrilo odjakživa, ale riskovať opravný termín maturity kvôli slohu? Veď ten v rámci hodnotenia zaváži snáď najmenej (hoci je to možno aj škoda). Ráno by som si na telefóne aspoň našiel ten internetovo preslávený "súc", alebo koho to ten Hamlet poslal do kláštora.

Čo tak dôležité môžem však na študentských portáloch hľadať v súvislosti s témou Moje vysnívané zamestnanie? Zbierku prevažne primitívnej slovnej zásoby, z ktorej pre potreby takto vymedzeného zadania využijem zo päť slovíčok? Aj tak by po chvíľke premýšľania maturant našiel synonymum, alebo inú vetnú konštrukciu, aby sa vyhol používaniu neznámych výrazov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ani nehovorím o výhodách a nevýhodách, či obvyklom pracovnom dni konkrétneho povolania, na takej stránke ťažko budú tisícky povolaní charakterizované aj s kladmi a zápormi. Alebo snáď potreboval na internete zistiť, ako človek získa prácu, prípadne prečo ju hľadá? Ak maturant na úrovni B2 z cudzieho jazyka musí hľadať podobné informácie na internete, takmer mu prajem, nech mu telefón nájdu a opakuje maturitnú skúšku.

V súvislosti s podvádzaním na maturite mi ešte nejde do hlavy, ako si to mohlo také veľké množstvo učiteľov nevšimnúť. Keďže žiadne správy nehovorili o masovom vylučovaní maturantov za používanie telefónov, môžeme predpokladať, že len mizivé percento týchto "expertov" bolo prichytených. Videl som, ako pedagóg prichytil na skúške študenta aj v oveľa väčšej miestnosti, než bývajú triedy s dvadsiatimi maturantmi. A aj keď chápem, že študenti dokážu podvádzať aj naozaj nenápadne a vynaliezavo, smartfón na maturite je niečo iné, ako keď žiak pozrie na displej pár krát cez vyučovaciu hodinu. Myslím, že ak aj niektorý žiak bol prichytený, obišiel sa s výstrahou, prípadne inou formou penalizácie. Opakovať maturitu by predsa len bolo trochu pritvrdé. Obzvlášť keď rodičia žiaka obvinia pedagóga z neobjektívnosti a zaujatosti.

Adam Máčaj

Adam Máčaj

Bloger 
  • Počet článkov:  6
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Mladý študent so záujmom o audiovizuálnu tvorbu, zástanca metalovej a rockovej hudby, v prvom rade však vášnivý čitateľ fantastiky a amatérsky spisovateľ. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu