reklama

Kódex blogera na blog.sme.sk

Všetci blogeri sa pri registrácii zaväzujú dodržiavať tento Kódex blogera.

Písmo: A- | A+

Definícia pojmov:

Autorský zákon znamená zákon č. 185/2015 Z.z. v znení neskorších predpisov.

Blog SME znamená blogovaciu platformu dostupnú na podstránke Webu SME pod doménou blog.sme.sk, ktorá je prevádzkovaná Prevádzkovateľom.

Bloger znamená autor textov zaregistrovaný v systéme Blogu SME.

Článok znamená text Blogera zverejnený na jeho Osobnom blogu a/alebo Firemnom blogu, ktorý môže obsahovať doplnok.

Doplnok znamená autorské dielo (napr. obrázky, fotografie, audiovizuálne diela a iné), zvukový záznam, zvukovoobrazový záznam alebo ich časti, ktoré dopĺňajú Text.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Firemný blog znamená súbor článkov Blogera, ktorý vystupuje v rámci podnikateľskej alebo obdobnej činnosti; Firemné blogy sa primárne riadia osobitnými pravidlami.

Kódex znamená kódex blogera vypracovaný Prevádzkovateľom v platnom znení.

Osobný blog znamená súbor článkov jedného Blogera zverejnených na Blogu SME.

Prevádzkovateľ znamená vydavateľstvo Petit Press, a. s., so sídlom Lazaretská 12, Bratislava 1 811 08, IČO: 35 790 253, spoločnosť zapísaná v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, Oddiel: Sa, Vložka č. 2471/B.

Text znamená autorský text Blogera zverejnený v systéme Blogu SME na svojom Osobnom blogu a/alebo Firemnom blogu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Titulná stránka blogu SME znamená titulnú stránka Blogu SME, na ktorej je dostupný Výber SME

Web SME znamená spravodajský webový portál www.sme.sk prevádzkovaný Prevádzkovateľom, vrátane jeho podstránky, na ktorej je dostupný Blog SME, ako aj ďalšie podstránky.

Výber SME znamená výber Článkov zverejnených Blogermi podľa uváženia Prevádzkovateľa, ktoré sa zobrazia na Titulnej stránke blogu SME

Čl. 1. Nezávislosť Blogera a obsah Osobného blogu

1. Bloger má právo slobodne vyjadrovať svoje názory a myšlienky. Nesmie však pri tom porušovať práva a právom chránené záujmy iných osôb, neoprávnene zasahovať do práva na ochranu osobnosti iných osôb, alebo neoprávnene zasahovať do dobrej povesti právnických osôb.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Konanie Blogera alebo obsah jeho Osobného blogu nesmie odporovať všeobecným požiadavkám na slušnosť, čestnosť, dodržiavanie etických princípov, rešpekt k právam iných, konať, podnecovať alebo schvaľovať konanie priečiace sa hodnotám slobody, pluralizmu alebo demokracie a rešpektu k ľudským právam.

3. Kritika obsiahnutá v článkoch je povolená, avšak nesmie prekročiť hranicu objektívnej a prijateľnej kritiky. Bloger berie na vedomie, že jeho postavenie nie je totožné s postavením novinára.

4. Bloger je povinný rešpektovať požiadavku slobodnej výmeny názorov a voľného toku informácií.

5. Bloger nesmie zverejňovať informácie nepravdivé, polopravdivé, neúplné alebo také, ktorých pravdivosť si nemohol dostatočne overiť alebo tak z vlastného uváženia neurobil, najmä pokiaľ by mohli poškodiť iné osoby alebo skupiny osôb. V prípade konfliktných tém musí Bloger poskytnúť primeraný priestor všetkým stranám a ich argumentom. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

6. Ak Bloger uverejní informáciu v zmysle bodu 5 tohto článku Kódexu, je povinný ihneď ako sa o tejto skutočnosti dozvie, resp. ihneď ako je na uvedené upozornený uviesť informáciu na pravú mieru doplnením pôvodného článku alebo uverejnením nového článku. V prípade, ak tak Bloger neurobí, Prevádzkovateľ si vyhradzuje právo, ak sa sám o takejto skutočnosti dozvie, na zamedzenie prístupu k Článku, prípadne k odstráneniu Článku, a to aj bez upovedomenia Blogera.

7.  Bloger nesie v celom rozsahu zodpovednosť za to, že obsah jeho Osobného blogu nebude v rozpore s relevantnými právnymi predpismi. V prípade zistenia takéhoto rozporu je Prevádzkovateľ oprávnený okamžite zamedziť k takému obsahu prístup, prípadne ho podľa vlastného uváženia odstrániť, a to bez nutnosti upovedomenia Blogera.

8. Prevádzkovateľ si vyhradzuje právo okamžite zamedziť prístup k Článku, prípadne ho odstrániť aj v prípade závažného podozrenia o rozpore Článku s relevantnými právnymi predpismi, a to až do okamihu, kým Prevádzkovateľ dostatočne nepreverí vzniknuté podozrenie, prípadne kým Bloger takéto podozrenie Prevádzkovateľovi spoľahlivo nevyvráti a / alebo neposkytne Prevádzkovateľovi dostatočné garancie pre opätovné povolenie Článku.

9. Bloger nesmie propagovať, šíriť, zľahčovať ani ospravedlňovať útočné vojny, násilie, agresivitu, vandalizmus alebo vulgárnosť (platí to aj pre naznačené vulgarizmy, kde je časť slova doplnená hviezdičkou a pod.) a navádzať na protiprávne konanie alebo vyjadrovať s ním súhlas.

10. Bloger preukazuje primeranú úctu iným národom, štátom, národnostným menšinám,  tradíciám, kultúre a morálke. Články nesmú obsahovať čokoľvek, čo znevažuje ľudskú dôstojnosť, a/alebo akýmkoľvek spôsobom podnecuje politickú, občiansku, rasovú, národnostnú, náboženskú, sexuálnu, sociálnu a inú neznášanlivosť, netoleranciu a diskrimináciu.

11. Bloger nesmie svojimi článkami ohrozovať fyzické zdravie ani psychické zdravie fyzických osôb, ani podnecovať na správanie, ktoré môže ohroziť ich zdravie, psychický vývin alebo morálny vývin.

12. Bloger nesmie zneužiť udalosti a výpovede, ktorých bol svedkom, pri zbieraní informácií nepoužíva nátlak a nezamlčiava informátorovi svoj autorský zámer. Nezverejní bez súhlasu autora časti osobnej korešpondencie. Bloger sa nesmie odvolávať na vyhlásenia iných osôb bez ich predchádzajúceho súhlasu, s výnimkou prípadov, kedy tieto vyhlásenia iných osôb boli urobené verejne (napr. politikmi, verejne činnými osobami a pod.) alebo boli verejne publikované.

13. Ak Bloger mení už uverejnené Články, vždy musí v texte ponechať pôvodnú verziu a k nej doplniť opravu. Nesmie meniť Texty tak, aby čitateľa uviedol do omylu o ich pôvodnom znení. Výnimkou sú opravy, ktoré nemajú vplyv na zmysel Textu (napr. oprava zrejmých chýb v písaní a počítaní),  ktoré je možné vykonať aj bez zachovania pôvodnej verzie.

14. Bloger nesmie po publikovaní Článku upravovať dátum a/alebo čas jeho uverejnenia, a to ani v prípade, ak neskôr v texte vykonáva zmeny alebo opravy v zmysle bodu 13 tohto článku Kódexu (dátum/čas uverejnenia musí vždy ponechať pôvodný). Zakázaná je najmä zmena dátumu/času už zverejneného Článku s cieľom zobraziť ho znova na lepšej pozícii na Titulnej stránke Blogu SME. Administrátori Prevádzkovateľa majú v takom prípade právo stiahnuť Článok s manipulovaným dátumom a/alebo časom z Titulnej stránky Blogu SME, prípadne Blogera vyradiť z Výberu SME na Titulnej stránku blogu SME, v prípade opakovania tohto prehrešku. Bloger nesmie už zverejnený Článok vymazať a publikovať Článok nanovo.  Administrátori Prevádzkovateľa majú v takom prípade právo stiahnuť Článok z Titulnej stránky Blogu SME, prípadne Blogera vyradiť z Výberu SME na Titulnej stránku blogu SME, v prípade opakovania tohto prehrešku.

Čl. 2. Autorské práva a citovanie zdrojov

1. Publikovaním Článkov v systéme Blogu SME udeľuje Bloger ako autor Prevádzkovateľovi súhlas na všestranné použitie Článkov Blogera (ďalej len „licencia“), a to najmä, nie však výlučne, licenciu na zverejnenie a šírenie svojich článkov alebo ich častí na Webe SME, licenciu na šírenie svojich článkov alebo ich častí prostredníctvom elektronických komunikačných sietí (najmä prostredníctvom internetu) ako aj licenciu na šírenie svojich článkov ich zverejnením v publikáciách (periodických a/alebo neperiodických) vydávaných Prevádzkovateľom.

2. Bloger ako autor poskytuje Prevádzkovateľovi nevýhradnú, časovo, teritoriálne a vecne neobmedzenú licenciu na použitie svojich Článkov. Osobitne Bloger poskytuje Prevádzkovateľovi nevýhradnú, časovo, teritoriálne a vecne neobmedzenú licenciu na skrátenie a spracovanie jeho textov, ktoré majú byť zverejnené na Webe SME, a/alebo zverejnené v publikáciách (periodických a/alebo neperiodických) vydávaných Prevádzkovateľom, na vyhotovenie rozmnoženiny Článkov akýmkoľvek spôsobom v akejkoľvek forme, na verejné rozširovanie a sprístupňovanie Článkov Blogera verejnosti., na spojenie článkov  s inými dielami alebo inými predmetmi  ochrany duševného vlastníctva, na zaradenie Článkov do súborného diela a/alebo databázy, na použitie článkov v inom diele a/alebo v súvislosti s iným dielom akýmkoľvek spôsobom nepriečiacim sa právnym predpisom, na verejné vykonanie a na vydanie Článkov. Pokiaľ si Bloger neželá zverejnenie svojich Článkov na webe SME alebo v publikáciách prevádzkovaných/vydávaných Prevádzkovateľom, svoj Článok neumiestni na Blog SME.

3. Bloger poskytuje licenciu Prevádzkovateľovi vo vyššie uvedenom rozsahu bezodplatne, pokiaľ Prevádzkovateľ v konkrétnom prípade nerozhodne inak. Vyplatenie odmeny (honorára) je v takom prípade podmienené poskytnutím osobných údajov potrebných na zúčtovanie odmeny (honoráru) v zmysle platných právnych predpisov. Výšku odmeny (honorára) ako aj ďalšie podmienky vyplatenia odmeny určí Prevádzkovateľ.

4. Pokiaľ Prevádzkovateľ písomne nepovolí výnimku z tohto pravidla, Bloger nesmie do systému Blogu SME vkladať Články, ktoré už predtým zverejnilo iné médium (vrátane iných internetových stránok), alebo ktoré už ponúkol na zverejnenie inému médiu. Výnimku z tohto pravidla majú vlastné Články Blogera, ktoré už zverejnil na inej svojej súkromnej webovej stránke (pre vylúčenie pochybností, pod súkromnou stránkou sa nemyslia blogy na idnes.cz, lidovky.cz, blog.pravda.sk a pod.).

5. Články zverejnené na Titulnej stránke blogu SME nesmie Bloger následne zverejňovať na iných webových stránkach s výnimkou svojej súkromnej webovej stránky. V prípade porušenia predchádzajúcej vety Bloger automaticky stráca akýkoľvek nárok na to, aby bol jeho článok zobrazený na Titulnej stránke blogu SME – v takom prípade bude dotknutý Článok Blogera stiahnutý z Titulnej stránky blogu SME na Osobný blog Blogera.

6. Bloger nesmie uverejniť pod vlastným menom cudzí text alebo jeho časť, platí to aj pre prípady, kedy text prevzal a preložil zo zahraničného zdroja. Zákaz platí aj pre texty, pri ktorých autor nie je známy - napríklad tie, ktoré dostal anonymne e-mailom.

7. Bloger je povinný riadne uvádzať zdroje svojich informácií.

8. V prípade, ak Bloger používa bez súhlasu autora, resp. iného nositeľa autorských práv dielo (prípadne jeho časť) chránené Autorským zákonom formou citácie, takéto použitie musí byť v súlade so zvyklosťami a jeho rozsah nesmie presiahnuť rámec odôvodnený účelom citácie.

9. Bloger nesmie používať vo svojich článkoch autorské diela tretích osôb (napr. obrázky, fotografie, audiovizuálne diela a iné), zvukové záznamy, zvukovoobrazové záznamy alebo ich časti, pokiaľ mu autor, prípadne iný nositeľ autorských práv, práv súvisiacich s autorským právom alebo držiteľ obdobných práv neposkytol súhlas na ich použitie (či už osobne alebo sprostredkovane). Uvedené neplatí výlučne v prípadoch, ak sa na použitie vyššie uvedených predmetov práv tretích osôb súhlas nevyžaduje (napr. citácia) , v prípade ak dielo možno voľne použiť alebo ak Bloger použite autorské dielo iným povoleným spôsobom (embedovanie).

10. Bloger je povinný v súvislosti s použitím autorského diela tretej osoby uviesť meno, prípadne pseudonym autora a/alebo výkonného umelca. V prípade ak uvedené údaje o autorovi a/alebo výkonnom umelcovi nie je možné uviesť,  v takých prípadoch je Bloger povinný uviesť názov pôvodného zdroja, odkiaľ predmet práv tretích osôb pochádza (uviesť ako zdroj slovo internet, Google, Youtube, Facebook a iné nestačí). Bloger zodpovedá za to, že neporuší práva a právom chránené záujmy tretích osôb.

11. Pokiaľ je zdrojom informácie obsiahnutej v texte internetové médium, súčasťou uvedenia zdroja informácie musí byť aj webový odkaz na článok, z ktorého Bloger čerpal. Odkaz na hlavnú stránku média je prípustný, ak nie je možné odkázať priamo na konkrétny článok.

Čl. 3. Osobné blogy a Titulná stránka blogu SME

1. Prevádzkovateľ poskytuje blogerovi priestor na publikovanie článkov na jeho vlastnom osobnom blogu (blog.sme.sk/priezvisko) a technickú podporu.

2. Úspešnou registráciou blogerovi do systému blogu SME nevzniká automaticky právo na publikovanie jeho článkov na Titulnej stránke blogu SME.

3. Hoci je zvyčajne na Titulnú stránku blogu SME zaraďovaná veľká časť zverejnených článkov, Prevádzkovateľ si vyhradzuje právo kedykoľvek rozhodnúť o tom, že konkrétny článok na Titulnej stránke blogu SME nebude zverejnený, a to aj bez uvedenia dôvodov. Takisto môže Prevádzkovateľ rozhodnúť o tom, že žiaden z Článkov  konkrétneho Blogera sa na Titulnej stránke  blogu SME nebude zobrazovať.

4. Článkami, ktorých zaradenie na Titulnú stránku blogu SME je ZAKÁZANÉ, sú najmä:

a) Články porušujúce pravidlá stanovené v tomto Kódexe.
b) veľmi krátke Články s malou informačnou hodnotou.
c) Články bez perexu (s rozsahom minimálne 120 znakov opisujúceho obsah článku).
d) Články s grafickými prvkami, ktorých cieľom je neprimerane pritiahnuť pozornosť na článok (napr. slová napísané kurzívoutučným písmom, titulok, perex alebo ich časť VEĽKÝMI PÍSMENAMI, špeciálne >>znaky<< v titulku, texty inou farbou a podobne).
e) Články propagujúce peňažnú zbierku, s výnimkou odkazov na oficiálne zbierky zaregistrovaných nadácií a charitatívnych organizácií.
f) Články s titulkami, ktorých cieľom je podvodom prilákať pozornosť čitateľov (titulky, ktoré priamo nesúvisia s textom).
g) Články, ktoré nie sú (správne) zaradené do spoločnej rubriky. Spoločnou rubrikou sa rozumie kategória/ téma článku, pod ktorú Bloger zaradí svoj Článok pred jeho uverejnením na Blogu SME (napr. politika, zdravotníctvo, kultúra alebo iné).

5. Článkami, ktoré NEODPORÚČAME zaraďovať na Blog SME, sú najmä:

a) Články, ktorých hlavnou témou je blog (Váš vlastný alebo cudzí) či diskusie k nemu (výnimkou je argumentačná polemika s témou článku iného blogera). Na titulku teda nepatria napríklad vaše úvahy o iných blogeroch a úrovni ich textov, sťažnosti na diskutujúcich, oznámenia o tom, že končíte s písaním, úvahy o karme a podobne.
b) odkazy jednotlivým osobám, či už svojim známym, diskutujúcim, iným blogerom alebo administrátorom.
c) opravy, doplnenia a vysvetlenia ku svojim predchádzajúcim článkom, pokiaľ zjavne neprinášajú nové užitočné informácie.
d) "experimenty", "žarty" a "prieskumy" typu "chcel som vyskúšať, koľko ľudí klikne na takýto titulok" alebo "chcel som vedieť, koľko ľudí naletí/uverí..." Ak napriek odporúčaniu takýto text na Titulnú stránku blogu SME vložíte, administrátori rozhodnú o jeho zobrazení len na Vašom Osobnom blogu aj v prípade, že nebude porušovať iný bod Kódexu.

6. Bloger môže na Blogu SME zverejniť najviac 3 Články za 24 hodín, medzi nimi musí byť interval minimálne 1 hodina.  V prípade opakovaného nedodržania tohto pravidla majú administrátori právo vyradiť Blogera z Výberu SME a stiahnuť Článok z Titulnej stránky blogu SME aj bez upozornenia.

7. Bloger nesmie zakázať diskusiu k Článku, ak do nej už pribudol aspoň jeden príspevok, resp. k Článku na Titulnej stránke blogu SME.
K preventívnemu zákazu diskusie ešte pred zverejnením Článku môže Bloger vo prikročiť len výnimočne, ak o to vopred požiada administrátorov, ktorí oprávnenosť takejto požiadavky Blogera individuálne posúdia. Ak Bloger diskusiu zakáže bez súhlasu administrátorov, administrátori môžu rozhodnúť o vyradení takého Článku alebo celého Osobného blogu z Titulnej stránky blogu SME.

8. Ak Bloger zaradí na Titulnú stránku blogu SME článok, ktorý je v rozpore s pravidlami v predchádzajúcom bode, administrátori nastavia zobrazenie článku len na Osobnom blogu a autorovi dôvody vysvetlia. V prípade opakovaného pokusu Blogera o zaradenie toho istého Článku alebo ďalšieho článku porušujúceho Kódex rovnakým spôsobom na Titulnú stránku blogu SME môžu administrátori zakázať blogerovi ďalšie publikovanie akýchkoľvek článkov na Titulnej stránke blogu SME na stanovenú dobu alebo neobmedzene.

Čl. 4. Bloger a komerčné informácie

1. Bloger nesmie na Osobnom blogu propagovať vlastné alebo cudzie komerčné aktivity spôsobom, ktorý by mohol byť považovaný za skrytú reklamu. Za skrytú reklamu sa vo všeobecnosti nepovažuje zmienka o vlastných aktivitách či aktivitách vlastnej alebo cudzej firmy v Článku, pokiaľ je relevantná k téme článku, alebo uvedená v profile Blogera. V prípade, ak bloger informuje o aktivitách spoločnosti, na ktorej činnosti je priamo alebo nepriamo zainteresovaný, musí však na to výslovne upozorniť v každom takomto článku. Reklama nie je skrytou, ak Bloger v Článku o charitatívnom, humanitárnom alebo filantropickom projekte pomenuje alebo označí subjekt, ktorý tento projekt realizuje, a to jeho názvom, obchodným menom, ochrannou známkou alebo obchodnou značkou, kontaktnými údajmi a podobne. 

2. Bloger nesmie prijať hmotný alebo finančný dar alebo inú výhodu ako protihodnotu za pozitívnu alebo negatívnu zmienku o produkte, službe alebo inej fyzickej a právnickej osobe na svojom Osobnom blogu. Výnimkou sú testy výrobkov, ktoré Bloger dostane za účelom recenzie. V takom prípade musí byť v článku jasne a zrozumiteľne uvedené, že Bloger dostal výrobok na testovanie zdarma za účelom recenzie. Z Článku musí pre čitateľa vyplývať jasná informácia, kto a za akých podmienok mu výrobok poskytol. Neuvedenie tejto informácie má za následok okamžité stiahnutie Článku Blogera z Titulnej stránky blogu SME. Bloger zároveň za test nesmie prijímať žiadnu finančnú ani inú odmenu (s výnimkou dočasného zapožičania výrobku na samotný test). Osoba, ktorá Blogerovi výrobok poskytla tiež žiadnym spôsobom nesmie podmieňovať obsah článku či ovplyvňovať Blogera, aby bola recenzia pozitívna. Prevádzkovateľ Blogu SME má právo v prípade podozrenia Článok presunúť na Osobný blog, resp. ho úplne zmazať bez ďalšieho zdôvodnenia. Prevádzkovateľ má tiež právo kedykoľvek zakázať podobné články v prípade, že blogeri zahltia priestor Blogu SME množstvom recenzií na rovnaký výrobok (napr. v prípade, že firma osloví väčšie množstvo blogerov, resp. ak ich jedna firma bude oslovovať opakovane alebo dlhodobo). Platí tiež, že Bloger nesmie recenzovať výrobok alebo službu, ak v danej firme pracuje, resp. ak je s ňou v akomkoľvek pracovnoprávnom vzťahu.

3. Bloger nesmie predávať na svojom Osobnom blogu reklamu bez výslovného písomného povolenia Prevádzkovateľa. Tento zákaz platí aj pre výmennú reklamu, kontextovú reklamu (AdSense, eTarget), resp. reklamné bannery (aj bannery vyzývajúce napr. k darovaniu 2 percent daní). Tieto pravidlá sa primerane vzťahujú aj na Firemné blogy, ktoré sa primárne riadia osobitnými pravidlami. Podmienkou je, že autor firemného blogu musí vopred s Prevádzkovateľom uzavrieť písomnú dohodu o pravidlách blogu.


Čl. 5. Vzťah Blogera a Prevádzkovateľa blogu SME

1. Bloger vystupuje pod svojím vlastným menom a priezviskom a na Osobnom blogu zverejňuje svoju aktuálnu vlastnú fotografiu, na ktorej je jasne rozoznateľná jeho tvár (položka „Aktuálna fotografia blogu") a aspoň krátku pravdivú informáciu o sebe (položka „O blogu"), pokiaľ mu Prevádzkovateľ výslovne nepovolí výnimku z tohto pravidla pred vznikom jeho Osobného blogu.

2. Pri registrácii musí Bloger uviesť pravdivé údaje o svojej osobe. Bloger je najmä povinný poskytnúť Prevádzkovateľovi aktuálne kontaktné údaje, na ktorých je ľahko a bezodkladne dosiahnuteľný (vrátane aktuálnej emailovej adresy, telefónneho čísla a adresy trvalého pobytu). V prípade vážneho podozrenia na falošnú identitu má Prevádzkovateľ právo Osobný blog deaktivovať, až kým Bloger hodnoverným spôsobom nepreukáže, že údaje uvádzané v registrácii Blogera na blogu SME sú pravdivé. Prevádzkovateľ vyzve Blogera pred zrušením Osobného blogu na hodnoverné preukázanie jeho identity. Prevádzkovateľ môže rozhodnúť o zrušení Osobného blogu v prípade, ak Bloger v primeranej časovej lehote nezareaguje na výzvu Prevádzkovateľa podľa predchádzajúcej vety.

3. V prípade preukázania falošnej identity (napr. nepravdivé údaje v registrácii, neexistujúce, neplatné alebo nesprávne kontaktné údaje, falošná fotografia a pod.) môže byť Osobný blog zrušený aj bez oznámenia Blogerovi.

4. Medzi Prevádzkovateľom a Blogerom nevzniká pracovnoprávny vzťah. Názory vyjadrené v Osobnom blogu nemusia byť v súlade s postojom Prevádzkovateľa či redakcie denníka SME a nemožno ich považovať za názory Prevádzkovateľa. Prevádzkovateľ nevykonáva redakčnú kontrolu obsahu Článku. Zodpovednosť za zverejňovaný obsah na Osobnom blogu Blogera nesie výlučne Bloger.

5. Bloger nemá právo vydávať sa za redaktora denníka SME a/alebo zamestnanca Prevádzkovateľa, pokiaľ mu toto právo výslovne neudelí Prevádzkovateľ.

6. V prípade, ak by boli aktivity Blogera dlhodobo v rozpore so záujmami Prevádzkovateľa, má Prevádzkovateľ právo upozorniť na túto skutočnosť Blogera a v prípade opakovaného výskytu nežiaducich Čánkov jeho príspevky vymazať alebo mu zakázať i ďalšie publikovanie na Blogu SME. Týmto nie je dotknuté právo blogera na slobodné vyjadrovanie názorov a Prevádzkovateľ pristúpi k tomuto kroku len vo výnimočnom prípade. Za konflikt so záujmami Prevádzkovateľa nebudú považované napríklad príspevky kritizujúce činnosť Prevádzkovateľa, jeho zamestnancov alebo obsah médií patriacich Prevádzkovateľovi, pokiaľ takáto kritika nebude tvoriť podstatnú časť obsahu konkrétneho Osobného blogu.

7. Ak chce Bloger ukončiť svoju aktivitu na Blogu SME, má možnosť požiadať Prevádzkovateľa o vypnutie Osobného blogu; v takom prípade môže požiadať Prevádzkovateľa o opätovnú aktiváciu Osobného blogu v lehote do 9 mesiacov od jeho vypnutia. V prípade ak Bloger chce zrušiť svoj Osobný blog natrvalo, požiada Prevádzkovateľa o jeho úplné zrušenie; v takom prípade opätovná aktivácia Osobného blogu nie je možná.

8. Bloger je povinný poskytnúť Prevádzkovateľovi všetku potrebnú súčinnosť v prípade ak budú v súvislosti s Osobným blogom Blogera (jeho obsahom) uplatnené voči Prevádzkovateľovi akékoľvek oprávnené nároky autorov, resp. nositeľov práv a iných osôb, najmä je povinný poskytnúť dôkazy na preukázanie pravdivosti tvrdení uvedených v Osobnom blogu alebo preukázania oprávnenia použiť predmet práv tretích osôb (napr. autorské dielo, zvukový a/alebo zvukovoobrazový záznam). V prípade porušenia povinnosti podľa predchádzajúcej vety zodpovedá Bloger Prevádzkovateľovi za prípadné škody, ktoré mu svojím konaním (ako aj nekonaním) spôsobil, najmä za škodu spôsobené v dôsledku prehratého súdneho sporu a iné. Bloger berie na vedomie, že v prípade ak tak stanovia právne predpisy, Prevádzkovateľ môže sprístupniť osobné údaje Blogera oprávnenej osobe za účelom priameho vymáhania jej nároku voči Blogerovi.  

9. Prevádzkovateľ si vyhradzuje právo zablokovať konto Blogera v systéme Blogu SME a a zamedziť prístup čitateľom k jeho Článkom, prípadne Články odstrániť v prípade, ak je konanie Blogera alebo obsah jeho blogov v rozpore so záujmami Prevádzkovateľa a/alebo v rozpore s jeho internými normami, najmä nie však výlučne ak odporuje všeobecným požiadavkám na slušnosť, čestnosť, dodržiavanie etických princípov, rešpekt k právam iných, koná, podnecuje alebo schvaľuje konanie priečiace sa hodnotám slobody, pluralizmu alebo demokracie a rešpektu k ľudským právam.

10. Bloger berie na vedomie, že Prevádzkovateľ nie je povinný sledovať informácie ani oprávnený vyhľadávať informácie, ktoré sa prenášajú alebo ukladajú na blogu SME. Ak sa však dozvie o protiprávnosti takých informácií, je povinný odstrániť ich alebo aspoň zamedziť k nim prístup, a to bez nutnosti upovedomiť o tom Blogera.

Čl. 6. Politici a Osobné blogy

Pre politikov, verejne činné osoby a kandidátov na verejné funkcie na blogu SME platia aj tieto štyri rámcové pravidlá:

1. Je to Váš Osobný blog. Nepatria naň oficiálne vyhlásenia, logo politickej strany, volebné slogany ani tlačové správy. Patria naň Vaše osobné názory, komentáre, postrehy.

2. Poskytujeme Vám priestor na Vašom osobnom blogu. Za normálnych okolností bude väčšina Vašich článkov uverejňovaná aj na Titulnej stránke blogu SME, príp.  na ďalších podstránkach webu SME, ale tu už uverejňovanie nie je nárokovateľné – závisí výhradne od toho, aké zaujímavé budú vaše články.

3. Ak ste verejne činný, musíte pod svojimi článkami povoliť diskusiu. V nej musíte strpieť aj kritiku, nie však osobné urážky. Urobíme všetko preto, aby sme Vás od nich ochránili, ale konečné rozhodnutie, či daný príspevok už prekročil hranicu slušnosti, zostane na nás.

4. Vo svojom profile môžete uviesť svoju príslušnosť k politickej strane, odkaz na jej webovú stránku a prípadne informáciu, na aký post kandidujete. Uvedenie týchto informácií je vyslovene povinné v prípade, ak píšete o témach týkajúcich sa politiky alebo Vášho volebného programu (svoju politickú príslušnosť môžete zatajiť len ak píšete napríklad výhradne o svojej rodine).

Čl. 7. Sankcie za porušenie Kódexu

V prípade porušenia Kódexu má Prevádzkovateľ v závislosti od miery a závažnosti previnenia Blogera právo:

1. Upozorniť Blogera na to, že porušil Kódex, a vyzvať ho k náprave a neopakovaniu previnenia.

2. Stiahnuť Článok, ktorým Bloger porušil Kódex, z Titulnej stránky blogu SME.

3. Stiahnuť všetky Články konkrétneho Blogera z Titulnej stránky blogu SME, a to na stanovenú skúšobnú dobu, alebo natrvalo.

4. Zamedziť prístup k Článku, prípadne ho podľa svojho odstrániť, a to bez nutnosti upovedomenia blogera.

5. Zablokovať konto Blogera v systéme Blogu SME a zamedziť prístup čitateľom k jeho článkom, prípadne články odstrániť.

Za normálnych okolností Prevádzkovateľ uplatňuje sankcie v tomto poradí, s výnimkou vážneho alebo opakovaného porušenia Kódexu.

 

Záver

Tento Kódex nadobúda platnosť a účinnosť dňom ich sprístupnenia Prevádzkovateľom na Blogu SME v celom rozsahu nahrádza predchádzajúce kódexy.

Prevádzkovateľ si vyhradzuje právo podľa vlastného uváženia Kódex meniť, upravovať alebo nahrádzať novými verziami, a to i bez predchádzajúceho upozornenia Blogera.

 

Kódex bol aktualizovaný ku dňu 12.9.2023

Informácie o blog.sme.sk

Informácie o blog.sme.sk

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  28
  •  | 
  • Páči sa:  58x

Správcami blogov sú Peter Nagy a Matúš Paculík. Ak máte nejakú otázku, alebo by ste sa chceli stať prémiovým blogerom, pošlite mail na adresu blog(at)sme.sk. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradenáblog.sme.sk

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Iveta Rall

Iveta Rall

86 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu