reklama

Rebríčky DSS - povrchnosť profesionálov.

Nebudem vymenovávať stránky, ktoré zverejňujú informácie o DSS. Ostatne ľahko ich nájdete vyhľadávačom. Mnohokrát upozornia na seba samé, lebo sú súčasťou budovania image poradcov a poradenských firiem. Nuž, verte stránke, portálu, poradcovi, ktorý je taký povrchný. Čo ma štve?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Bežná slovenská prax zverejňovania údajov je, že sa usporiadajú fondy dôchodkového sporenia podľa aktuálnej hodnoty dôchodkovej jednotky. Občas sa objavia výkonnosti za nejaké obdobie (napr. posledných 6 mesiacov, posledný rok a pod.)

Čo je cieľom rebríčkov a prehľadov?

Cieľom je poskytnúť čitateľovi rýchly prehľad o vývoji jeho investícií resp. jeho možných minulých rozhodnutí. Našťastie, nikto oficiálne nezverejňuje tieto údaje ako ukazovateľ vhodnosti investovania (iná vec je, čo vám povie poradca osobne). 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napĺňajú rebríčky vytýčený cieľ?

Ani v najmenšom. Postup, ktorý zvolili, je obhájiteľný pre podielové fondy. (Dokonca s istou básnickou licenciou i tie čachre-machre s prepočítavaním na rôzne meny. Ale o tom inokedy.)

Základné vedomosti.

A) Pravidelná investícia je niečo iné ako jednorázová.

Pri pravidelnom investovaní nie je problémom ani pokles jednotky. 

Vývoj hodnoty dôchodkovej jednotky
Vývoj hodnoty dôchodkovej jednotky 

Hodnota dôchodkovej jednotky v dvoch fondoch- modrom a fialovom.

I keď hodnota dôchodkovej jednotky vo fialovom fonde stále nezmazala stratu, hodnota majetku investovaného vo fialovom fonde je vyššia.  

Rozdiel hodnôt majetku vo fondoch.
Rozdiel hodnôt majetku vo fondoch. 

Rozdiel hodnôt majetku vo fondoch. Majetok vo fialovom fonde dobehne modrý cca po roku, v čase, keď hodnota jednotky je ešte ďaleko pozadu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

B) DSS na Slovensku je pravidelná investícia.

Navyše investícia takmer pre každého počas roka rovnaká. Na rozdiel od podielových fondov, v ktorých napriek odporúčaniam, sa realizujú najmä jednorázové investície.

Lenivosť? Neznalosť? Neprofesionalita?

Napriek veľkej podobnosti fondov DSS a podielových fondov, sú tu teda isté dôležité rozdiely. Prečo teda informovanie verejnosti prebieha podľa rovnakej schémy? No jednoducho preto, že 'poradcovia' uprednostnili lacnú recykláciu SW pred vašimi potrebami. Sú skutočne alternatívy informovania také náročné na pochopenie či realizáciu? Nie. Je ich množstvo . A sú pochopiteľné a bližšie realite.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Áno, budú sa brániť, že podľa zákona je to v poriadku. Áno, je to v poriadku. Ale zákon určuje iba informačné minimum. Je pre dôveryhodného poradcu minimum viac než dosť?

Podľa mňa títo poradcovia rezignovali na niektoré svoje hlavné úlohy, napr. vzdelávanie klientov, či nevybrať si ľahšiu cetu.

Veríte takýmto ľuďom, že 'neprehliadnu' podstatu i pri analýze vašich možností a potrieb a finančná rada bude plne zodpovedať vašim záujmom?

Ja nie.

PS: Iné jemnôstky, ako napr. priame porovnávanie podielových fondov a fondov DSS bez prepočtu nákladov, hry s menami, nezohľadnenie podstúpeného rizika, potenciálu rizika podľa štatútu fondu, atď nechávam bokom.

Richard Adamov

Richard Adamov

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek postihnutý syndrómom dômyselného rytiera Dona Quijota de la Mancha.People think that I am right wing but I am just right.Feedjit live traffic feed Zoznam autorových rubrík:  Riša_mládenca_príhody_a_skúsenŘeči z patraK(v)eciPolitika, ekonomika a podobne.

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu