reklama

Loto hovorí o slovákoch.

Aké čísla majú slováci radi? Ktoré im naopak nič nehovoria? Je loto férová hra? Môžeme zdvojnásobiť výhry v lote? Loto pod drobnohľadom alebo čo nám o lote povedia metódy, ktoré využívajú úspešní podnikatelia a manažéri.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
lotto balls
lotto balls 

Tento text je voľným a neautorizovaným prepisom diskusie s priateľom, ktorý sa živí hľadaním súvislostí v dátach, ako premeniť súvislosti a informácie na výhodu a pomáha robiť dobré rozhodnutia. Viete o čo ide? Ja som si nevedel predstaviť nič. Tak som ho ukecal, aby mi to predviedol. Kedže nemám údaje z podniku, tak som mu dal údaje z lota (predtym športka). Sú v nich zaznamenané losované čísla, počet víťazov, a výšky výhier a vkladov. Bolo to celkom zaujímavé.

Poznám jednu skratku. Je síce dlhšia, ale o to menej pohodlná.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Loto je vcelku nespravodlivá hra. Nespravodlivá v tom zmysle, že vyzbierané peniaze (vklad) sa iba spolovice vracajú hráčom prostredníctvom výhier. (Druhá polovica je prostredníctvom firmy Tipos transferovaná do športu a na iné bohumilé aktivity: viac oficiálne stránky Tiposu). Mnoho ľudí si uvedomuje, že šanca na výhru je malá. Čo to však v skutočnosti znamená? Napríklad to, že tipujúci vloží 8 korún (cena za jeden ťah), aby v priemere dostal naspäť zlomok z tejto sumy, samozrejme podľa veľkosti jackpotu. Je prirodzené, že 50 miliónov pritiahne viac tipujúcich ako garantované 3 milióny. V tabuľke je to zrátané.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Výška Jacpotu

 Očakávaný dlhodobý zisk z 8 Sk

 3 milióny

 2.76

 30 miliónov

 4.80

 50 miliónov

 6.25


 

Áno, opýtal som sa: Aký musí byť jackpot, aby sa mi to rentovalo? Treba počkať na jackpot vo výške 75 miliónov, pri ktorom je loto férová hra - dlhodobý priemerný zisk je rovný vkladu. Pozor, to však neznamená, že sa oplatí dať všetky kombinácie. Loto má dva ťahy a musíte staviť na oba ťahy (8+8). Takže v realite sa zúčastníte aj tej (ešte) "nespravodlivej" hry.  

Počet tiketov podľa jackpotu
Počet tiketov podľa jackpotu 

Na obrázku vidieť ako sa mení počet tiketov podľa veľkosti jackpotu (zaujímavý je ten väčší z oboch ťahov). Modrá čiara spája losovania ako išli za sebou. Ako sa zvyšoval jackpot, rýchlo sa zvyšoval počet podaných tiketov. Keď bol jackpot cez 60 miliónov niekto uhádol správnu šesticu. V nasledujúcom losovaní bolo v hre ešte mnoho tiketov, ale o dva týždne už následky stávkovej horúčky pominuli. Znamená to, že ľudia, ktorí sa pridali k hre, keď jackpot narástol, nepodávajú tiket na veľa losovaní dopredu (tak 3-4 najviac).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zelená čiara je trocha zaujímavejšia. V tomto období boli oba jackpoty vyššie ako sme zvyknutý. Najprv tradične počet tiketov stúpal, až kým nepadol jackpot. Potom sa počet tiketov dvojkrokovo prepadal na predchádzajúcu (bežnú) úroveň. Žiadne iracionálne chovanie typu: "hralo sa o 80, teraz sa zdá 50 málo". Slováci majú svoju cenu a sú si jej vedomí. Hodnota, ktorá vzruší národ, je niečo nad 50 miliónov. Vtedy sa začína stávková horúčka u vačšiny tipujúcich. A nič ich nevyvedie z konceptu.

PS: Čierne body v pozadí sú dáta z obdobia, keď bola cena tipu (za dva ťahy) 12 korún a teda aj jackpot dosahovat nižšie úrovne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aké číslo milujú slováci?

Ak vás napadla 69, nepoteším vás. Loto neposkytuje pre takéto tvrdenie dosť podkladov. Hrajú iba čísla menšie ako 50. Ako je to teda s obľúbenosťou čísel? Na nasledújúcom obrázku sú údaje obľúbenosti. Teoretická obľúbenosť by mala byť okolo 1.76. Vyššie hodnoty obľúbenosti znamenajú, že tieto čísla podávajú ľudia častejšie ako iné.

Obľúbenosť čísel
Obľúbenosť čísel 

 

Slováci majú najradšej čísla 7, 3 a pre mňa trocha prekvapivo 9. Naopak v nemilosti sú čísla 36, 49, 46 a 48. V tejto súvisloti je zaujímavé, ako moc je populárne číslo 47. Jeden by očakával nižšie hodnoty, podobné 46. Je niečím 47 zaujímavá? Mohli by sme preveriť 47 z čisto technického hľadiska. Vyššia obľuba môže byť spôsobená častým losovaním 47 zároveň s populárnymi číslami.

Obľúbenosť čísel II
Obľúbenosť čísel II 

 

Rovnaká metóda, iné údaje, podobné výsledky. V tomto prípade je teoretická (nulová) obľúbenosť 0.00097.

Zaujalo ma tiež, že ľudia nemenia svoje obľúbené čísla ani keď ide o veľké prachy. Resp. tí čo sa pridajú obľubujú rovnaké čísla ako ostatný (celkovo sa to moc nezmení). Ale na nespochybniteľný záver je dát málo.

Kde sú moje prachy?

No fajn, zábavná hra s číslami. Na čo to je? Nie je to zbytočné snaženie? Zhrňme si to.

Čakať na to, aby sa hrať oplatilo sa jednoducho nedá. Pravdepodobne niekto uhádne šesťčíslie skôr ako jackpot dosiahne potrebnú výšku. V nasledujúcej tabuľke je zhrnuté aký musí byť vyšší jackpot, aby sa loto skutocne rentovalo z hľadiska oboch ťahov. Inými slovami, ak podáme všetky kombinácie, zarobíme.

Menší jackpot (mil) 

Potrebná hodnota vačšieho jackpotu (mil) 

20 

128 

40 

108 

60

88 

 

Nereálne. Tým skôr, že je veľká šanca, že niekto sa trafí s nami.

Dobre, hrať na istotu sa nedá. Môžeme zvýšiť svoje šance? Môžeme podávať tikety, ktoré nám prinesú viac ako priemerne? Odpoveď vás poteší. Áno.

ZÁVER 1) Hrať keď sú šance lepšie = Hrať keď je jackpot dosť vysoký.

Napríklad vtedy keď je súčet jakpotov 70 miliónov (napr. kombinácia jackpotov 1. ťah 20 a 2. ťah 50 miliónov). Vtedy môžete očakávať dlhodobú návratnosť 10.30 Sk za 16 korún vkladu. To podľa mňa už stojí za to, aby som mal šancu na 50 melónov. Samozrejme, ak má človek veľké oči bude podávať málokedy. To sa môže neblaho podpísať pod jeho šance.

ZÁVER 2) Podávať nepopulárne čísla.

Ak človek podáva nepopulárne čísla môže zvýšiť svoje zisky. O koľko?

Výhra podľa obľúbenosti 5. poradie
Výhra podľa obľúbenosti 5. poradie 

 

Znamená to, že ak dávam neobľúbené čísla v priemere zvýšim svoju výhru v piatom poradí o 10 korún oproti stavu, keď dávam neutrálne čísla. Opustenie obľúbených čísel a podávanie neobľúbených môže v extrémnom prípade priniesť zvýšenie až o 20 korún (Ak prestane dávať 7 možno až 25). Priemerne obľúbené číslo (obľuba 1.76) - prináša cca 90 Sk.

Výhra podľa obľúbenosti 4. poradie
Výhra podľa obľúbenosti 4. poradie 

Znamená to, že ak dávam neobľúbené čísla v priemere zvýšim svoju výhru v štvrtom poradí o 50 korún oproti stavu, keď dávam neutrálne čísla. Opustenie obľúbených čísel a podávanie neobľúbených môže priniesť zvýšenie až o 100 korún. Priemerne obľúbené číslo (obľuba 0.00097) - prináša cca 520 Sk.

Ak teda budeme podávať iba ak súčet jackpotov je aspoň 70 miliónov a budeme podávať nepopulárne čísla dostaneme dlhodobú priemernú návratnosť vyššiu ako 10.80 Sk za 16 korún. Čo je číslo aj o viac ako 5 korún vyššie ako pri sústavnom podávaní obľúbených čísel.

Teda môžeme výhry v lote zdvojnásobiť. HURÁ. Naneštastie práve som zabil svoju šancu, lebo ak všetci zmeníte svoje návyky, loto a tipos pôjdu ku dnu. Keďže tento blog mnoho ľudí nečíta, to nie je až taká katastrofa a aj tak som loto až tak nemusel.

Namiesto záveru.

Pýtal som sa ako to je v realite s podnikovými dátami. Mnohé podniky vynaložili veľké investície na zozbieranie kvalitných dát. Mnohým manažérom stačia jednoduché prehľady. Majú pravdu, mnohé sa o podniku dá pochopiť i z jednoduchých tabuliek. Potreba ísť hlbšie do dát a do súvislostí sa objaví až keď sa zostrí konkurencia. Podľa všetkého sa konkurencia zostruje. Dnes si totiž čoraz viac podnikateľov uvedomuje, že vo svojich dátach májú skrytý kapitál. A nielen to. Chcú ten kapitál aj využiť.

V dátach je často omnoho viac ako si majiteľ dát uvedomuje a potom je milo prekvapený. Často sa nakoniec získajú úspory už pri objednávke softwéru, lebo sa napríklad programuje menší počet reportov a zostáv. A tie sú naozaj užitočné. A nakoniec i SW firma je rada, lebo má dobré zadanie a nenesie riziko dodatočných analýz a nepochopenia = ďaľšie úspory, o ktoré sa dá cena stlačiť.

Za tú prácu, čo kamarát odviedol poviem aspoň toto: Keď chce niekto vedieť viac, za otázku nič nedá. Nakontaktujem ho.

Richard Adamov

Richard Adamov

Bloger 
  • Počet článkov:  33
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Človek postihnutý syndrómom dômyselného rytiera Dona Quijota de la Mancha.People think that I am right wing but I am just right.Feedjit live traffic feed Zoznam autorových rubrík:  Riša_mládenca_príhody_a_skúsenŘeči z patraK(v)eciPolitika, ekonomika a podobne.

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu