reklama

Ak tu chceme niečo zmeniť, musíme vytvoriť občiansku spoločnosť

Mladí ľudia majú obrovský potenciál. Plní nápadov a výziev, odhodlaní vyskúšať akýkoľvek nápad. Aj v občianskej spoločnosti na Slovensku máme šikovných ľudí. Treba však pridať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Potenciál tu je

Ak sa rozprávame o občianskej spoločnosti, je potrebné povedať, že na Slovensku ešte nie je všetko stratené. Domnievam sa, že občianska spoločnosť sa buduje na Slovensku veľmi ťažko a stále nie je vybudovaná dostatočne. Postupne sa to však zlepšuje. Ak tu chceme, my mladí ľudia, niečo zmeniť, musíme sa podielať na budovaní občianskej spoločnosti ako takej. A čo to teda je?

Myslím si, že občiansku spoločnosť si môžeme definovať rôzne. Môžu to byť občianske združenia, spolky a rôzne združenia, ktoré svojou činnosťou upozorňujú na okolie kde žijú a snažia sa ho zlepšiť. Neziskových a mimovládnych organizácii máme na Slovensku veľa. Niektoré robia veľmi dobrú robotu a skutočne prichádzajú s dobrými návrhmi. Občianske združenia však netvoria len oficiálne mimovládne organizácie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Budovanie občianskej spoločnosti tvoria aj rôzne občianske spolky v rámci komunity. Dostávame sa k pojmu, ktorý je na Slovensku taktiež veľmi neznámy. Komunita. Čo to je? Kedy ste si naposledy položili otázku, čo môže trápiť ľudí okolo vás, s ktorými sa stretávate? Poznáte svojho suseda a rozprávali ste sa s ním o vašom meste? Chodíte na spoločné stretnutia v rámci svojich bytov a snažíte sa spolu riešiť chod paneláku alebo okolia v ktorom žijete? Ak ste na všetko odpovedali nie, tak si dovolím tvrdiť, že nepoznáte svoju komunitu, v ktorej žijete.

Tento pojem je v západnej Európe alebo USA známy a ľudia sa v rámci svojej komunity snažia zmeniť svoje prostredie k lepšiemu a riešiť problémy spoločne. Na Slovensku sa to pomaly zlepšuje, ale stále si staviame okolo seba vysoké múry, ploty a nepoznáme ani meno svojho suseda.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Občianska povinnosť?

Neexistuje nič také ako občianska povinnosť. Ani voliť nie je občianska povinnosť. Skôr sa môžeme baviť o morálnych povinnostiach. To však tiež nikoho nenúti participovať na svojom okolí alebo krajine, v ktorej žije. Vychádzajme z toho, že sloboda je základ úspechu a prospechu spolčnosti. Každá komunita vie najlepšie čo ju trápi a s čím má problémy.

Ak chceme v tejto krajine žiť spokojne a dobre, musí sa občianska spoločnosť budovať nie len v Bratislave. Potenciál vidím aj v iných častiach Slovenska, kde je priestor na budovanie kvalitnej občianskej spoločnosti. Nemôžeme však hľadať dôvody, prečo to nejde, ale bolo by dobré, keby sme aspoň skúsili niečo podobné. Stačí nebyť ľahostajný k svojmu okoliu a rozumne povedať svoj názor.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Komu vyhovuje nevedomosť?

Uvedomujem si, že najdôležitejšie je pre ľudí to, aby uživili svoju rodinu, mali stabilnú prácu a čas na oddych. Až potom sa môžu venovať nejakej občianskej spoločnosti. Ak však budovanie občianskej spoločnosti necháme na tých, ktorí sa nesnažia zlepšiť podnikateľské prostredie, nesnažia sa zlepšiť zdravotníctvo a školstvo, tak nikdy nebudeme mať prosperujúce prostredie na kvalitný rozvoj.

Títo ľudia nechcú zmenu, nechcú občiansku spoločnosť, lebo im vyhovuje súčasný stav. Vyhovuje im, že sa nezaujímame. Nevedomosť ľudí začína práve tam, keď nepoznáme meno svojho suseda. Nevieme čo sa tu deje, a potom naletíme na rôzne pekné reči. Občianska spoločnosť je však priestor, kde ľuďom nemusí byť všetko ľahostajné a môžu sa pričiniť k zmene spoločnosti. Verím v občiansku spoločnosť na Slovensku a pozitívne zmeny do budúcna tejto krajiny. Pomaly, ale isto napredujeme. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa Vám článok páčil, môžete zaň zahlasovať na Vybrali.sme

Adam Sipos

Adam Sipos

Bloger 
  • Počet článkov:  65
  •  | 
  • Páči sa:  60x

Pracujem pre organizáciu GLOBSEC, študoval som v Bratislave a v Kodani. V minulosti som pôsobil vo viacerých slovenských médiách, ako aj v mládežníckej politike. Kontakt: adam.sipos@outlook.sk Zoznam autorových rubrík:  Politika

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu