reklama

Slovenské internety si pomýlili demokraciu s anarchiou

Sociálne siete sú každým dňom čoraz väčším bojiskom rôznych ideológii a písmenkových vojen. Na prvý pohľad sa to môže zdať zanedbateľné. V skutočnosti ide o novú éru boja. Z písmenkových vojen môže vzísť tá reálna.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Anarchia a nacizmus na Facebooku

Každý, kto aspoň trochu sleduje politické dianie na Slovensku, si musel všimnúť, že na internete vládne anarchia a nie demokracia. Demokracia dáva ľuďom slobodu, ale aj sloboda má svoje mantinely. Hodnota slobody je pre mňa veľmi dôležitá, ale jej hranice sú v rámci právnych noriem. Internetovým názorom a rôznym pochybným ideológiám by sme mali venovať väčšiu pozornosť. Hlavne orgány činné v trestnom konaní.

Neonacizmus, rasizmus a agresivita na slovenskom internete je každodenná realita. A tam to všetko začína. Ani Židov v Nemecku hneď nevraždili. Najskôr to boli výsmechy na uliciach, protižidovské nápisy. Postupne sa agresia zväčšovala.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ukážme si príklad ako si mýlime demokraciu s nacizmom: stránka na sociálnej sieti „Život v koncentračných táboroch na fotografiách SK/CZuverejňuje fotky z koncentračných táborov a prezentuje ich ako miesto, kde sa žilo veľmi pekným a dokonca kultúrnym životom. Po sťažnostiach ľudí a nahlásených upozorneniach sa admini stránky vyjadrili nasledovne:

Argumentácia adminov na Facebooku.
Argumentácia adminov na Facebooku. (zdroj: Facebook)

O tom či klamú alebo nie by sa dalo polemizovať. Ide však o veľmi nenápadné zneužívanie slobody slova. Každý príčetný človek, ktorý si pozrie tú stránku ihneď vidí, že sa stránka snaží zľahčovať holokaust, vysmievam sa mu a popiera ho.

A čo polícia a prokuratúra? Nič. Iba sa každý prizerá, aj keď je každému jasné, že ide i porušenie zákona a hanobenie rasy a národa. To som ešte samozrejme nevybral perly slovenských internetov, lebo tých by bolo skutočne veľmi veľa. Je to len názorná ukážka, ako sa zneužíva sloboda slova.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Takto sa zabávajú admini na holokauste.
Takto sa zabávajú admini na holokauste. (zdroj: Facebook)

Čo na to polícia? Nič

Agresia a šírenie rasizmu s nacizmom musí na internete skončiť. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, tak sociálne siete sú silnou zbraňou. Organizujú sa nimi protesty, niekedy aj revolúcie v iných krajinách. Nerobme si z demokraciu naivnú predstavu o beztrestnosti.

Najskôr však musí byť ochota tam z hora. Už sa začalo niečo robiť. Česi zriaďujú orgán na boj proti propagande na internete. Na Slovensku sú prvé pokusy o vyšetrovanie internetových trollov. Ak to budeme ignorovať, tak sa násilie prenesie z klávesníc do ulíc a následne do parlamentu.

Otázkou ostáva či nie je neskoro. V parlamente podobnú nacistickú lúzu už máme. Po hroznom teroristickom útoku vo Francúzskom v Nice takto reagujú ich poslušní voliči na ich stránkach. Ak si teda neprestaneme mýliť pojem demokracia a anarchia, tak budeme o chvíľu veľmi smutní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa niekde ohradíte, tak dostanete dlhý komentár o tom, ako je demokracia a však si môžeme hovoriť čo chceme. Áno, môžeme. Ale dokedy. 

Facebook
Facebook (zdroj: fb)
Adam Sipos

Adam Sipos

Bloger 
  • Počet článkov:  65
  •  | 
  • Páči sa:  60x

Pracujem pre organizáciu GLOBSEC, študoval som v Bratislave a v Kodani. V minulosti som pôsobil vo viacerých slovenských médiách, ako aj v mládežníckej politike. Kontakt: adam.sipos@outlook.sk Zoznam autorových rubrík:  Politika

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu