reklama

Geek Cooking - Teatrálne kura na piknik

Údajne má byť čoskoro opäť pekne. Ideálny čas na výlety do prírody. Aby ste nemuseli brať suché rožky so salámou, máme pre Vás video a článok, kde sa zoznámite s receptom, vďaka ktorému budete mať na Kolibe zaručene malé publikum. Extrémne šťavnaté, maximálne teatrálne kura, pečené v slanom ceste.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Keď som bol malý, pravidelne sme chodievali s rodičmi na jar do prírody.
Na snežienky, ale to nikomu nehovorte, dnes už sú chránené (nechápem síce prečo, ale oukej). K povinnej výbave patrila fľaša minerálky a niečo pod zub. Rožky, alebo chlieb so šunkou alebo niečo podobné. Po celodennom naháňaní, kto nazbiera viac snežienok alebo fialiek (to bol akože jackpot, ja som fialky nikdy nevidel), sme si vždy spravili malý piknik. Na lúčke, pekne v pohodičke.
Doba však pokročila a dnes chodíme skôr grilovať na Kolibu, ale pre nadšencov výletov do prírody (alebo aj na Kolibu) je tu celkom zaujímavá alternatíva k rožkom. Funguje to aj pri stole, keď máte pár známych po ruke. Je to ohromne teatrálne, keď vytiahnete takto pripravené kura z kuchyne a nikto okrem vás netuší, čo sa skrýva pod krásne hnedou kôrkou. Plus, dá sa upiecť kľudne hodinku - dve pred podávaním, pričom zostane teplé a šťavnaté. Vy sa zatiaľ môžete venovať užitočnejším činnostiam, ako napríklad nalievať hosťom, nech nie sú smädní.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Teatrálnosť pri podávaní pokrmov zaviedol vo svojich reštauráciách Auguste Escoffier. Kopu jedál z jeho menu finišovali pri stole. Robili sa omáčky, flambovalo sa, poprípade dopekalo. Teatrálnosť z dnešných lepších reštaurácií dodnes nevymizla, skôr naopak, vďaka novým možnostiam ešte narástla. Týmto receptom si viete jednoducho a lacno vyčarovat trocha divadla doma alebo v prírode.


Cesto

kilo soli
kilo hladkej múky
najemno nasekané bylinky (rozmarín, tymián, alebo hocičo iné)
0,3l - 0.5l vody (orientačne)

Začnime s poznámkou, ktorá vám zachráni jedného dňa život: Toto cesto NIE JE jedlé. Je hovadsky slané a už malý kúsok z neho spôsobuje grcanie intenzitou vodopádu. Takže nech vás po piatom štamprlíku nenapadne organizovať súťaže, kto si dá cesto (pokiaľ nechcete zrovna maľovať, tepovať koberce, alebo sa rozvádzať).

Takže potom, čo sme si vyjasnili, že cesto sa neje, poďme si vysvetliť, že na čo nám slúži. Cesto vytvorí okolo kuraťa hermeticky uzavretú nádobu, v ktorej sa bude kura piecť vo vlastnej šťave. Pekne pomaly. Ako bonus, cesto ma skvelú vlastnosť, že udrží kura hodiny teplé. Soľ vie skvelo akumulovať teplo a kedže ideme do prírody, táto vlastnosť sa nám hodí. Kura netreba ani soliť, lebo všetku potrebnú soľ si zoberie z cesta. Cesto kura dosolí, ale nepresolí. Neviem ako je to presne možné, ale funguje to dokonalo. Bylinky kura krásne naparfémujú, super to vecičky.

Takže cesto je jednoduché. Všetko to hodíme do mixéru a mixujeme. Vodu pridávame postupne, kým cesto nebude držať pokope a nebude dostatočne vlhké na to, aby sa s ním dalo pracovať. Že ako to zistite? Jednoducho, vytiahnite z neho kúsok a hrajte sa s ním. Keď sa vám nebude drobiť a rozpadávať v rukách, ste hotoví. Keď áno, pridajte viac vody a mixujte ďalej. Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke na 15 minút, nech si odpočinie.
Po 15 minútach cesto vyberieme, rozdelíme na dve polky a vyvaľkáme. Nemusí byť extra tenké, len použite dosť múky a buďte opatrní, lebo je dosť krehké a vie sa ľahko trhať a všeobecne, práca s ním vie človeka vytočiť do nepríčetnosti. Susedia sa môžu sťažovať (u mňa nie, mám hrubé steny).
Takže rozvaľkáme najprv spodok, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a do stredu položíme kura.

Kura

2 lyžice medu
mleté čierne korenie
2 badiány
1lyžica červenej papriky
kura (hahaaa, to ste nečakali!)

Čiže, aby sme dali kuraťu troška viacej farby a chute, spravíme si glazúru, ktorou kura potrieme. Všetko, čo je vyššie (okrem kuraťa samozrejme) hodíme do kastróla a privedieme k varu (áno, med vrie). Pár sekúnd povaríme, nech paprika stratí svoju surovú chuť.
Dáme dole z plynu, zoberieme štetec a kura krásne potrieme všetkou tou sladkastou nádherou.

Potom vyvaľkáme druhú polovicu cesta a opatrne ho pretransportujeme na kura. Toto chce trocha mágie a božskú dávku trpezlivosti. Cesto sa rado trhá, obzvlášť na konci stehien, takže je možné, že ho budete vaľkať a namotávať aspoň 10x, kým ho dostanete neporušené na kura. Potom je tu problém s tým, že kura treba v tom ceste hermeticky uzavrieť, čiže postláčať to cesto všade kde sa len dá. Je absolútne vitálne, aby kura bolo poriadne uzavreté v ceste a neunikala z neho para. Môžete použiť zvyšky cesta a vytvárať náplaste, ale ideál je, keď sa vám to podarí bez nich.
V tomto momente už máte trpezlivosť vytrénovanú ako shaolinský mních, kura potrite rozšlahaným vajcom a dajte od trúby vyhriatej na 200C na hodinu a dvadsať minút. Môže vám pripadať, že je to privysoká teplota a kura dopadne katastrofálne, ale pamätajte, kura je chránené cestom, vďaka ktorému sa kura bude variť pekne pomaličky.
Po hodine a 20 min. kura vyberieme z trúby a necháme ešte 20 minút na pokoji. Kura je ešte surové v tomto štádiu, ale za tých 20 minút sa dejú zázraky v ceste. Vďaka soli je vo vnútri balíčka naakumulované teplo, ktoré vykuruje peklo, takže sa nám kura pekne krásne dopečie. Keď ideme na piknik, hodíme to celé iba do košíka a utekáme, kým dorazíme, bude to dokonalé bez tak.

Variácia

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Kura môžeme aj naplniť a tým pádom nakŕmiť viacero hladošov alebo suplovať prílohu. Mäsová plnka z mleteého bravčového mäsa a kuracích pečienok funguje zaručene. V podstate len zomeliete bôčik a(lebo) pliecko, soľ, korenie, cesnak, majorán, kuracie pečienky a naplníte vnútro kuraťa a máte 4 porcie jedla navyše.
Alebo spravíte klasickú žemľovú plnku a máte ku kuraťu hneď aj prílohu.
V oboch prípadoch je ale kritické, aby ste kura po vytiahnutí z trúby nechali na pokoji 40 minút. Plnka sa za tú dobu stihne dovariť.


Dobrú chuť! ;)

Adam Suchon

Adam Suchon

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

ITckar, fanantik do varenia, metalu a faktickych poznamok Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu