Geek's Cooking - Vol-au-Vent Blancs de Volaille et Champignons

Klasika, ktorú Ste pravdepodobne ešte neokúsili, ale môžete to zmeniť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Myslím, že sa zhodneme na tom. že francúzska kuchyňa je o elegancii, finese a hlavne o jedle, ktoré dobre chutí.

Dnešné jedlo je skutočná francúzska klasika, ktorá je relatívne jednoduchá na prípravu. Alebo relatívne náročná. V závislosti od toho, koľko času chcete investovať do prezentácie. Skrýva sa tu hneď niekoľko techník, ktoré keď zvládnete, bude z Vás lepší kuchár.

Každý element tohto jedla sa dá pripraviť vopred a jedlo vyskladať až pri podávaní.

 

 

 Indrediencie:

  • 750 g lístkového cesta

  • múka na pomúčnenie

  • 1 vaječné žĺtko zmiešané s dvoma lyžicami mlieka a štipkou soli na glazúru

 Plnka:

  • 3 stredne veľké kuracie prsia

  • polka citrónu

  • 1 mrkva, olúpaná, nakrájaná na kolieska

  • 1 stredne veľká cibuľa, olúpaná a nakrájaná na kolieska

  • 150g šampiňónov

  • 200g údeného mäsa alebo hovädzieho jazyka, uvareného

 Omáčka Allemande:

  • 60g šalotiek, jemne nakrájaných

  • 100ml suchého bieleho vína

  • 10 bobúl bieleho korenia

  • 1 bouquet garni

  • 500ml bieleho kuracieho vyvaru

  • 100g šampiňónov nakrájaných

  • 200ml smotany na šľahanie

  • soľ a čerstvo zomleté čierne korenie

 Liaison:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
  • 100ml šľahačky na šľahanie

  • 3 vaječné žĺtka

  • šťava z jedného citrónu

Obrázok blogu

Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie a vložte ho do chladničky vychladnúť.

Cesto na jemne pomúčnenom povrchu vyvaľkajte do tvaru obdĺžnika 75x24cm a približne 2.5-3 mm hrúbku. 

 

Pomocou malého nožíka, vyrežte 3 kruhy s priemerom 22 cm (použite tanier, alebo si vyrobte formu z kartónového papiera. Modifikované kružidlo by mohlo tiež fungovať).

Obrázok blogu

Nožíkom ich veľmi opatrne premiestnite na vychladený plech na pečenie a nechajte vychladnúť cca 20-30 minút.

 

A teraz ide najťažšia časť.

 

Prvý kruh potrite žĺtkom. 

Zoberte menší tanier cca 16 cm v priemere a vyrežte s jeho pomocou dieru do stredu druhého disku. Stred pomocou nožíka opatrne vyberte a odložte nabok.

SkryťVypnúť reklamu

Okraj, ktorý nám zostal opatrne položíme na prvý disk. 

Potrieme žĺtkom .

A položíme na túto konštrukciu náš tretí disk. 

Dáme do chladničky na 10 minút.

 

Po 10 minútach vyberieme z chladničky a na krajoch spravíme dekoratívne zárezy do hĺbky 1 mm. 

Celý Vol-au-Vent potrieme vajcom. Na vrchu i v strede si pomocou noža nakreslíme kružnicu o priemere 4 cm.

 

Obrázok blogu

 

Okraj, ktorý nám takto vznikol ozdobíme zárezmi.

 

Obrázok blogu

Pečieme v trúbe predohriatej na 180°C 20 minút, potom znížime teplotu na a 170°C a pečieme ďalších 25 minút. 

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pomocou špičky nožíka vyrežeme vrchnák a opatrne vyškriabeme cesto vo vnútri. Necháme vychladnúť na mriežke. Teplotu v trúbe znížime na 130°C .

SkryťVypnúť reklamu

 

Kuracie prsia vložíme do hrnca spolu s citrónom, mrkvou, cibuľou a bouquet garni a štipkou soli. Dolejeme vodu tak aby nám zakryla kuracie prsia.

Obrázok blogu

Zohrejeme na 80°C a pomaly pošírujeme cca 6 minút alebo kým vnútorná teplota nedosiahne 60°C . Necháme vychladnúť v pošírovacej kvapaline. 

 

Šampiňóny dáme do malého hrnca s trochou pošírovacej kvapaliny a varíme približne minútu. Odložíme nabok aj so šťavou. 

 

 

Obrázok blogu

Sauce Allemande

Táto omáčka je skvelá s pošírovanou hydinou alebo k špenátovému ravioli.

 

Šalotky, biele korenie, bouquet garni a víno dáme do kastróla a na strednom ohni privedieme k varu.

Obrázok blogu

Zredukujeme o 2/3 tretiny. Pridáme kurací vývar a šampiňóny a zmes zredukujeme o polovicu. Prilejeme smotanu a necháme bublať 5 minút alebo kým omáčka nie je dostatočne hustá aby jemne pokryla zadok lyžice.

SkryťVypnúť reklamu

 

Obrázok blogu

 

Medzitým si pripravíme liaison. Smotanu vyšľaháme na jemné špice. Jemne vmiešame vaječné žĺtka a citrónovú šťavu. 

Obrázok blogu

Liaison prilejeme do omáčky a šľaháme. Okamžite vypneme plyn, ochutíme soľou a korením a precedíme cez jemné sitko. 

 

  Poskladanie jedla

 

Kuracie prsia nakrájame na kúsky. Scedíme šampiňóny a pridáme ich k omáčke spolu s kuracími prsiami a údeným nakrájaným na kocky alebo pásiky. Na miernom ohni za stáleho miešania prehrejeme. 

Vol-au-Vent dáme do trúby na 5 minút. 

Kuracie mäso s omáčkou lyžicou naberieme do vol-au-ventu. Vrchnák môžeme použiť ako dekoráciu, ale nie je to povinná súčasť tohto jedla 

 

Obrázok blogu
Adam Suchon

Adam Suchon

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

ITckar, fanantik do varenia, metalu a faktickych poznamok Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

104 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu