reklama

Agatha Christie: Puknuté zrkadlo

Puknuté zrkadlo je kratšia knižka Agathy Christie, ale aj tak jej nechýbalo to psychologické čaro vlastné kráľovnej anglickej detektívky.

Agatha Christie: Puknuté zrkadlo
Písmo: A- | A+

Keby som tento príbeh iba pozerala ako epizódu seriálu, veľmi by ma nezaujala. Ale keďže strávi pri knihe niekoľko hodín, slová sa mu dostanú pod kožu a vidí hlbšie, než len na bezduchý výraz svetoznámej herečky, okolo ktorej sa príbeh točí.

Agatha nám už v prvej kapitole povedala, kto sa stane obeťou a záleží už len na nás, ako si vyložíme zbytok stôp roztrúsených po kapitolách. Niektoré sú pravé, iné falošné, čo doplnia príbeh, no odpoveď na otázku, ktorú sa všetci pýtajú neprinesú. Je to jedna z kratších detektívnych kníh a aj tak tam Agatha dokázala vtlačiť, čo sa stalo s adoptovanými deťmi jednej z najznámejších herečiek, troch manželov a jeden tragický život plný smútku, extázy a chaosu, čo sa usadil na kraj mestečka s ľuďmi okolo nej, ktorí fungujú na droge šťastia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Režisér seriálu si povedal, že slečna Marplová musí byť všade. Vôbec by som si nevšimla, ako slečna do situácii nesedí, keby som nečítala knihu. Prekvapilo ma, ako zriedkavo sa nachádzala na stranách. Iba počúvala informácie, čo jej ostatní donášali a premýšľala nad tým. Na druhú stranu, bolo by divné, keby sa v seriáli s jej menom nachádzala tak málo.

Druhá podivnosť je nepoužiteľná ruka jedného z detektívov. Zbytočne tým počet detektívov na dvoch, hoci ten druhý tam bol zbytočný. Jeho ruka nemala nijaký dôvod v príbehu, nijakú pointu. Proste tam bola. A ešte k tomu nepoznal slečnu Marplovú, čo nie je chyba, iba moja osobná preferencia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Agathu Christie mám rada kvôli jej psychologickým charakterom. Príbeh nie je iba jeden hlavný príbeh, ktorý keď sa vyrieši, je koniec príbehu. Každá postava má svoj príbeh, prepletenie a ak ho nemá s prípadom, deje sa ešte niečo iné. Tento príbeh síce nemal veľa bočných línií, ale tie postavy, ktoré sa nezaplietli do vraždy alebo neboli jej obeťou, mali čo povedať.

Príbeh neskončil vo veľkej scéne, kde všetci počúvajú slečnu, ako vysvetľuje, ale ani mi to nechýbalo. Po prvej vete finálnej scény som bola naopak rada, že okolo nestálo priveľa očí. V tomto sa kniha aj seriál spojili.

Za bežných okolností pozerania epizódy, by som asi nebola očarená týmto príbehom. Ale zvnútra si zaslúži všetku pozornosť, akú mu čitateľ môže dať.

Alexandra Halajová

Alexandra Halajová

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mám potrebu často písať. Nie len cestopisy, ale aj príbehy, články, recenzie... Uchovávam vášeň pre videohry a príbehy v nich. Cestovanie je ako zdroj inšpirácie k príbehom, či sú z hier alebo pre knihy. Zoznam autorových rubrík:  FilmyKnihyCestopisySúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu