reklama

Prečo práve Singapur?

Pýtajú sa nás to denne - kamaráti, noví známi, biznis partneri, zákazníci. Niekedy neviem, či odpovedám to, čo je skutočná pravda alebo len nejaké automatické odpovede, ktoré som si za posledných pár rokov vymyslela. Niekedy ma táto otázka poteší a rada vysvetlím, niekedy ma nahnevá. Komunikácia je naozaj zázračná vec, tá istá otázka položená rôznou intonáciou či iným hlasom vás dokáže raz nahnevať a inokedy potešiť. V každom prípade jedno je isté, hnevať sa nie je dobré, je potrebné mať kopec trpezlivosti a každý deň to s úsmevom na tvári vysvetliť. Takže, prečo Singapur?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Skutočná verzia, ktorá je väčšinou nie až taká zaujímavá, je že sme s Petrom nikdy až tak veľmi neplánovali prísť do Singapuru a založiť tu firmu. Presne tak ako aj všetky ostatné veci v živote sú výsledkom dlhodobejšieho väčšinou nie veľmi plánovaného procesu, aj fakt, že sme momentálne v Singapure je niečo veľmi podobné.

4 roky sme na výške (FMUK v Bratislave) až tak poctivo neštudovali ale veľmi zmyslupne sme si vypĺňali čas prácou pre AIESEC. AIESEC je medzinárodná non-profit organizácia riadená všade po svete študentami a našou hlavnou aktivitou bol medzinárodný výmenný program. Cieľom a víziou je podporovať kultúralnú výmenu, aby študenti okrem toho, že partyujú a pijú sa niečo aj naučili - niečo o inej kultúre, o iných ľuďoch, o sebe, ako vedia s inými kultúrami vychádzať, pracovať v medzinárodnom prostredí, atď. Boli to veľmi pekné roky a stále som AIESECu za veľa vďačná.

V AIESECu som bola dlhé roky zodpovedná za výmenu študentov a samozrejme som vždy chcela niekde raz sama ísť a tak sa podarilo, že mne vyšla Srí Lanka a Petrovi Malajzia. A tak sme sa ocitli v Ázii a jednoducho sme sa proste len do Ázie zamilovali. Až tak, že z roku sa stali dva, z dvoch tri a už sme v Ázii piaty rok a stále sa nám tu veľmi páči.

Pred dvomi rokmi som prišla za Petrom do Malajzie, pretože mu šéf ako odmenu za skvelo odvedenú prácu navrhol, že by mu pomohol založiť si svoju vlastnú IT firmu, len aby si ho udržal po ruke. Tak sme sa jednoducho dohodli, že Peter bude programovať, ja predávať a založíme si firmu. A tou firmou je mimochodom náš NextLogic Pte Ltd - naše bábo.

Pravdou je, že prvý rok sme robili našu firmu len part time a stále sme pracovali pre pôvodného Petrovho zamestnávateľa. Všetko to vyzeralo asi tak, že sme pracovali 16 hodín denne, zarábali priemerný plat a Malajziu sme si vôbec neužili - tak to vyzerá, keď pracujete pre čínskeho šéfa. Pracujete a pracujete a potom pracujete ešte trošku viac, pretože Čiňania sú tí, ktorí držia ekonomiku Malajzie nad vodou a Malajci sa len vezú a Slováci sú podobnejší Číňanom.

Tak sme sa po roku rozhodli riskovať a prejsť len do nášho biznisu - jasné nebolo to ľahké, stále to nie je ľahké, ale robíme koľko my chceme a hlavne robíme veci tak ako my chceme aj keď v rámci ázijskej reality.

Asi po roku sme zistili, že Malajzia nie je najlepšie miesto na podnikanie. Ak nemáte v Malajzii milióny a nie ste fakt expat alebo nepracujete ako SAP konzultant, tak nie ste v Malajzii veľmi vítaný, stále sme mali problémy s vízami, odmietali nám ich predĺžiť - raz sme boli príliš mladí, potom príliš skúsení ...bla bla bla, tak sme sa začali obzerať po iných možnostiach - čisto z biznis pohľadu.

Singapur je čoby kameňom dohodil a hoci život je tu veľmi nákladný na prvý pohľad, na druhý pohľad sme zistili, že biznis sa tu robí oveľa transparentnejšie, vláda tu naozaj podporuje malých podnikateľov (nielen to o sebe tvrdí), cítite sa tu viac vítaní a vlastne robiť tu biznis dáva oveľa väčší zmysel ako sa trápiť v Malajzii.

Tak sme v Starbuckse napísali biznis plán, singapurská vláda ho odobrila, vrazili sme do toho tvrdo vlastnoručne zarobené peniaze v Malajzii ako základné imanie, dostali sme pracovné víza a sme tu - podnikáme. O tom ako ide biznis napíšem neskôr, sme v úplných začiatkoch, napriek tomu je to super zážitok a kým sa bude dáť, ostaneme tu, pretože sa nám tu páči.

Vôbec to neznamená, že sme zanevreli na Slovensko alebo sme prišli do Ázie lebo tu sa robí biznis ľahšie - kto nevýskúšal, nemôže sa k tomuto vyjadriť. Biznis sa tu robí inak, ale definitívne nie ľahko alebo lacnejšie (priemerná mzda zamestnanca je tu okolo 40,000SKK a mesačný nájom jednej izby nás mesačne stojí 14,000SKK). My tu ostávame preto, lebo sa nám páči ázijská kultúra, ľudia, jedlo...fakt, že na Vianoce môžeme sedieť pri bazéne pod holým nebom a skypovať s rodinou na Slovensku. Hej, chýba nám rodina a kamaráti, ale tí aj tak na nás nemajú popri vlastných životoch veľa času ani na Slovensku a Slovensko je len 11 hodín lietadlom, čo je naozaj minimum, tak sme sa rozhodli to tu vyskúšať.

Singapurčanom neunávne prezentujeme Slovensko, aby už čoskoro slovenským podnikateľom do pasu nevpisovali národnosť "československá", pretože o Slovensku tu veľa ešte nepočuli (aj keď definitívne oveľa viac ako v Malajzii, dokonca sme stretli ľudí, ktorí boli v Bratislave a páčilo sa im tam, čo nás vždy poteší). Určite ale nepoteší , že na imigračnom úrade nikde nenašli národnosť slovenská, iba československá a česká, tak sme si vybrali národnosť československú :o))

A to je ten náš dôvod, prečo sme v Singapure. Teda ešte fakt, že Singapur je naozaj super krajina na podnikanie - je to krajina odkiaľ sa dá robiť biznis so všetkými krajinami v juhovýchodnej Ázii, vláda má vypracované super podporné programy na rozvoj malých podnikateľov, infraštruktúra je skvelá, všetci hovoria po anglicky, takže jazykové problémy tu nie sú problémom, je tu sústredený perfektný know how v podobe najnovších a hlavne aktuálnych kníh, časopisov, konferencií a vzdelávacích programov.. a je tu taktiež kopec cudzincov a PR, takže ak sa vám zacnie za domovom tak len zavoláte najbližšieho Slováka v krajine (v súčastnosti som lokalizovala 7 dlhodobejších Slovákov v Singapure aj vďaka tomuto blogu) a nech je ten Slovák hocijako ďaleko, za hodinu s ním sedíte na kávičke alebo na pive, keďže krajinka je to malá a metro systém je jednoduchý ale super efektívny, takže s podnikateľského pohľadu je to miesto ako stvorené na podnikanie a veci s tým súvisiace.

Takže, kto chcete podnikať alebo robiť biznis so Singapurom, tak sa na nás kľudne môžete obracať. Radi pomôžeme. Čo tu fičí je vzdelávanie, finančný biznis, podnikanie s nehnuteľnosťami a všetko okolo nemocníc, liečebno-turistiky, pretože zdravotníctvo je tu na veľmi vysokej úrovni. Ale beží tu aj Herbalife a iné formy MLM (multi level marketing). Ľudia sú tú posadnutí peniazmi a zarábaním, takže ak ste sa v niečom našli, šup do lietadla a príďte sem, je to len ďalšia skúsenosť. Nič viac a nič menej. Chce to trochu odvahy, ale tu my Slováci máme. Kto si myslí, že to chce veľa peňazí, tak nech číta neskôr môj blog v ktorom raz možno dám tipy na to, ako sa dá v Singapure efektívne prežiť s 2,000 SKK na týždeň aj s ubytovaním a potrebnou dopravou v rámci krajiny. Zatiaľ to je moje tajomstvo :o).

Daša Alexyová

Daša Alexyová

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Slovenka (rozumej národnosť a nie pohlavie), ktorá je hrdá na to, že je Slovenka a ktorá rada chodí kade tade po svete, aby mohla o Slovensku a Slovákoch ľuďom hovoriť. Zoznam autorových rubrík:  SingapurMalajziaNextLogicSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu