reklama

Som chodiaca príležitosť.

V skratke na úvod - som v Singapure a podnikám. To zhruba znamená, že denne sa stretnem s hrbou ľudí - inými podnikateľmi, majiteľmi malých a stredných podnikov, ktorí sú mojou cieľovou skupinou, atď. Keď sa raz ocitnete v tejto komunite malých a stredných podnikateľov všetko sa zrazu meria cez business opportunities (podnikateľské príležitosti). Každý dúfa, že stretne potenciálneho klienta alebo biznis partnera. Každý alebo väčšina ľudí, ktorí stretnú mňa vidia more príležítosti na Slovensku. Slovensko je v ich očiach krajina, kde je všetko kontrolované štátom, ceny sú vysoké a preto akýkoľvek servis či produkt z Ázie je na takom trhu bingo.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

V praxi to vyzerá asi takto. Komunikujem s niekým cez email, prípadne po telefóne a väčšina si myslí, že som indického pôvodu (asi kombinácia môjho mena Dasha, ktoré ma veľmi blízko k indickým menám a môjho prízvuku, ktorý je vďaka roku a pol na Srí Lanke stále trochu indický). Robiť biznis s Indami nie je väčšinou po vôli lokálnym čínskym podnikateľom a tak mám prvý problém. Po vysvetlení, že som z Európy (lebo ak poviem Slovakia, tak hneď všetci pochopia Yugoslavia a boja sa ešte väčšmi) nastane moment stretnutia.

Na stretnutí si ma väčšinou všetci ľahko zamilujú. Tým sa nechválim len popisujem fakty. Niekedy je ťažké zistiť, či je to kvôli tomu, ako na nich pôsobím a aká naozaj som, alebo len tým, že vo mne vidia to more príležitosti na Slovensku a v Európe. Na stretnutí, ktoré je takmer úplne vždy buď v Starbuckse alebo v Coffee Beane (ak umriem na infarkt, viem, že je to z kávy, ktorú vypijem na stretntutiach), sa väčšinou bavíme o našej firme, o firme tej druhej strany, ako by sme mohli spolupracovať, atď. Záver každého stretnutia sa končí pravidelne dvomi vecami - buď ma chcú najať ako zamestnanca, aby som pre nich robila na Slovensku, alebo chcú, aby som sa stala agentom na Slovensku pre ich biznis alebo ich servis. Neviem, či sa mám z toho tešiť alebo plakať. Rada by som im všetkým pomohla ak by išlo o nejaké produktívne spolupráce. Väčšinou však viem, že majú žiaľ len nereálne očakávania a nádeje, že veľa zarobia.

Jedno by som však úplne reálne chcela urobiť. Nejako podporiť rozvoj biznisu medzi Slovenskom a Singapurom. Zháňam kontakty na cestovky tu i na Slovensku, keďže úplne najbližie mám asi k tomu, že by som rada videla Slovákov a Singapurčanov sa navzájom spoznávať po stránke krajín, kultúr, atď. Určite by to bol dobrý začiatok na zreálnenie očakávaní a spoznania sa navzájom pre možný budúci rozvoj biznisu.
Na druhej strane sa bojím, aby sa Singapurčania nevrátili zarmútení zo Slovenska s tým, že krajina bola síce skvelá, ale servis v hoteloch a tak všeobecne za veľa nestál. V tejto oblasti to v Singapure asi naozaj funguje na inej úrovni ako na Slovensku. Jeden partner sa dokonca ponúkol, že keď najbližšie pôjdem na Slovensko ide so mnou. (Hľadať možností v oblasti telekomunikácii.)

O áno,chcela som tiež spomenúť pár biznis nápadov, ak by niekto chcel začať robiť biznis so Singapurom. Z tých reálnejších vidím - outsorcing telekomunikačných služieb zo Slovenska do Singapuru (ten partner má naozaj skvelé ceny hovorov po celom svete, to by sa našim firmám určite zišlo ak chcú volať lacno po celom svete a nepoužívať na to skype ale normálne linky), ďalej sa mi páčil nápad na barter biznis (online barter portál kde sa vymieňajú produkty a servisy za iné produkty a servisy, tu je to už celkom bežné neviem ako na Slovensku) no a bola som už oslovené aj zákazníkom z Hong Kongu, že ak poznám niekoho kto predáva Rolex značkové hodinky na Slovensku, že by rád kupoval (ak bude dobrá zľava) aj každý mesiac :o). No okrem toho ešte také zaujímavé produkty ako domáce jacuzzi, alebo masážný prístroj, ktorý si hodíte do vane a každý deň môžete doma relaxovať a čistiť sa a ešte sa tým aj chudne (ibaže jeden kus stoji asi v prepočte 60,000 SKK, takže možno naše hotely by si to mohli dovoliť). A mnohé ďalšie.

Ja by som sa rada zamerala na náš vlastný biznis, ale zároveň by som rada nejako iniciovala tieto cez hraničné biznisy so Slovenskom. Neviete mi niekto poradiť ako? Niekedy sa mi zdá, že je toho všetkého aj na mňa trochu veľa.

Daša Alexyová

Daša Alexyová

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Slovenka (rozumej národnosť a nie pohlavie), ktorá je hrdá na to, že je Slovenka a ktorá rada chodí kade tade po svete, aby mohla o Slovensku a Slovákoch ľuďom hovoriť. Zoznam autorových rubrík:  SingapurMalajziaNextLogicSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu