reklama

Stretli sme pána prezidenta

Bežná sobota a predsa iná. Minimálne pre nás Slovákov žijúcich v Singapure. Všetko sa to začalo už pár týždňov dozadu, keď mi zavolal p. Holásek - slovenský ambasádor z Jakarty. Ževraj príde pán prezident a napadlo ich, že by bolo milé, keby sme v rámci programu stretli aj my pána prezidenta. Taká ponuka sa samozrejme nedá odmietnuť. Niektorí tomu neverili, že sa to naozaj zrealizuje, že príde nejaká výhovorka na poslednú chvíľu, ale nestalo sa a nám v sobotu patril pán prezident (Ivan Gašparovič) celých 45 minút aj s pani manželkou, čo bolo vcelku výnimočné.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (30)
V prezidentovom apartmane v Hoteli Shangrilla v Singapure (14/10/2006).
V prezidentovom apartmane v Hoteli Shangrilla v Singapure (14/10/2006). 

Pán prezident pricestoval na návštevu Singapuru už vo stvrtok. V piatok sa konalo ekonomické fórum, kde sa Slovensko odprezentovalo singapúrskym podnikateľom (o tom viac neskôr). S celou delegáciou sa stretli aj so singapurským "bohom" ministrom mentorom ako tu volajú zakladateľa Singapuru p. Lee Kuan Yew a taktiež stretli pána prezidenta Nathana.

Prvýkrát sme teda zazreli prezidenta na ekonomickom fóre a druhýkrát v jeho prezidentskom apartmáne v Hoteli Shangrilla, kde nás prijal aj s pani manželkou. Celé stretnutie začalo tým, že som úprimne a asi príliš hlasno vykríkla, že aha tam je, keď všetci pána prezidenta očakávali na jednej strane miestnosti a on sa znenazdajky objavil na druhej strane s tvrdením, že ho nikto nezavolal :o).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Usadili sme sa okolo dlhého stola a začalo sa zaujímavé stretnutie, kde pán prezident dúfal, že sa ho budeme vypytovať na situáciu na Slovensku a my sme mu skôr chceli vyrozprávať naše príbehy. Bolo nás tam dvanásť Slovákov (v súčastnosti je v Singapure dokopy okolo 20 Slovákov, ktorých sa nám podarilo identifikovať). Každého príbeh bol iný. Keď som pána prezidenta pochválila, že jeho príhovor k singapurským podnikateľom bol veľmi pekný, tak sme sa napili bieleho vína a pokračovalo sa v predstavovaní.

Pán prezident dostal celkom podrobné a detailné vysvetlenie zdravotníckeho systému v Singapure v podaní Slovenky, ktorá je lekárkou v Singapure a myslím, že tým chcela naznačiť, že Slovensko sa má čo od Singapuru učiť napríklad aj v tejto oblasti. Pán prezident vysvetlil, prečo asi skôr nie, ale že je otvorený dialógu a nápadom. Ja s Petrom sme mu vysvetlili situáciu malých podnikateľov zo Slovenska v Singapure a to, ako nás tu skvelo prijali a že dúfame, že tak raz budú príjmať aj Slováci singapurských podnikateľov na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pár Slovákov pracuje v bankách a tak sme sa rozprávali aj na túto tému. Slovensko sa má čo učiť aj v oblasti bankového systému od Singapuru. Pána prezidenta zaujímalo, čo sa nám v Singapure páči v porovananí so Slovenskom a či sa plánujeme na Slovensko vrátiť. Veľká väčšina Slovákov zatiaľ o návrate neuvažuje a ak aj áno, tak skôr inde do Európy ako na Slovensko. V každom prípade sme p. prezidentovi sľúbili, že keď budú podmienky pre život a realizáciu sa mladých ľudí na Slovensku podobné ako sú v Singapure, radi sa vrátime. Pán prezident zo zhodnotil slovami: "Dúfam, že sa teda raz na Slovensko vrátite a ako majetní ľudia."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prekvapením počas stretnutia trošku bol fakt, že dookola bola veľa ľudí z protokolu pána prezidenta a média, ktoré tam pôvodne nemali byť, tak asi naše odpovede boli predsa len trochu iné ako keby sme mali úplné súkromie, ale zvládli sme to super si myslím.

Inak nás pred vstupom do apartmánu nikto nekontroloval z bezpečnostných dôvodov - buď nám tak verili, alebo zabudli :o).

Konies stretnutia som už celkom presne nezaregistrovala, pretože si mňa a Petra Rajňáka odviedla TA3 nabok a spovedali nás. Výsledok môžete čítať http://www.ta3.com/sk/reportaze/4424_singapur-zakladom-uspechu-je-podla-mladych-slovakov-jazyk .

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Úplne nakonci sme sa ešte s pánom prezidentom vyfotili a hajde, išli sme to osláviť po slovensky na slovenskú party. Našimi skvelými hosťami boli Zlatka a Stano, ktorí pripravili ten najlepší guláš na svete a slovenská party pokračovala až do jednej ráno so všetkým, čo k tomu patrí. Bola to tiež príležitosť predstaviť slovenskú kultúru Kelvinovi, ktorý bude na Slovensku so mnou jeden mesiac. Tak dúfam, že si začal zvykať :o).

Daša Alexyová

Daša Alexyová

Bloger 
  • Počet článkov:  45
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som Slovenka (rozumej národnosť a nie pohlavie), ktorá je hrdá na to, že je Slovenka a ktorá rada chodí kade tade po svete, aby mohla o Slovensku a Slovákoch ľuďom hovoriť. Zoznam autorových rubrík:  SingapurMalajziaNextLogicSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu