reklama

Neskáčte kňazovi do reči

Jednoducho to sa nepatrí. Len s pokorne sklonenou hlavou načúvajte kázni a nechajte sa unášať slastnou vidinou raja.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ale ak vás niečo irituje, nemusíte sa správať tak, ako istý muž z malého mesta Stropkov na severovýchodnom Slovensku, ktorý počúval kňaza, ale len do chvíle, keď ten z kazateľnice začal preberať mestské klebety a vysielať hromy – blesky na istého človeka, pre údajné nemorálne skutky a poklesky. Aj keď ho priamo nemenoval, bolo zjavné o koho ide. Chlap sa zastal svojho brata, okríkol farára, o ktorom bolo známe, že má problémy s alkoholom, vynadal mu do ožranov, čo pozberal všetku múdrosť z omšového vína a nazlostený nadávajúc odišiel z kostola. Aj keď táto udalosť sa stala dávno, pred vyše polstoročím, nič na veci nemení, že sa stalo čosi neslýchané, nevídané a nič podobné sa hádam neudialo od postavenia tohto chrámu pred sedemsto rokmi a ani potom. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prekričať kňaza vtedy nebolo ťažké, pretože v dobe hlbokej éry socializmu v chrámoch mikrofóny neboli povolené. Dnes by ten chlap musel mať na prekričanie kňaza megafón.

Nemusíme si brať príklad z toho pána, čo neudržal svoje nervy na uzde a skočil farárovi do kázne, ale to nám nebráni, aby sme kultúrne, bez emócii a urážok kládli svojim dušpastierom otázky a žiadali na ne relevantné odpovede. Pretože verejnej kontrole treba vystavovať nielen politikov, justíciu a všetkých verejných činiteľov ale aj cirkevných predstaviteľov.

Keď kňaz začne čítať z biblie obľúbené pasáže z evanjelia: „Dajte si pozor na falošných prorokov, aby ste sa nenechali zviesť...“, neváhajte ho prerušiť zvolaním do pomyselného megafónu: Koho tým myslíte, otče? Nebodaj tých, ktorí porušujú Božie prikázania a navádzajú veriacich, aby ich tiež porušovali? Mali ste na mysli, uctievanie Bohom zakázaných modiel, ktoré podľa falošných prorokov sú sväté? Alebo tých, čo nám kážu podupať sobotu na úkor nedele, napriek tomu, že v Desatore je ako svätý deň jasne určená sobota? (Vo väčšine katechizmov sú prikázania sfalšované!!! Pravé Desatoro nájdete v Biblii, v Starom zákone, Exodus 20, 1-17; Deuteronómium 5, 6-21) ...alebo toho kto nám prikázal Všemohúceho prerobiť a strčiť do trojdielnej matriošky, aby nám príliš nezavadzal? Alebo ste mysleli toho falošného proroka, čo nám káže obracať sa s prosbami a modlitbami k mŕtvym Božím stvoreniatkam, len aby sme urazili Boha? Ukážte, pán farár, prstom na toho kacíra a falošného proroka. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale pozor, pán kaplán, pán farár, pán biskup, vyviňte všetku silu svojej vôle, napnite všetky svaly, aby váš prst, ktorým teraz ukážete priamo na toho proroka, čo nás zvádza na zlú cestu, aby nebodaj nezablúdil a nevdojak sa prstom dotknete sám seba a vo svojom vnútri úporne bojujete, aby ste pokorne, ponížene, nevyslovili priznanie pred svojimi veriacimi: "Ten falošný prorok a kacír, to som ja , ktorý tu pred vami stojím."

Ale to sa nesmie stať. Radšej spusťte rétorickú tirádu naplnenú emóciami s kopou citátov z Biblie, po ktorých sa podaktoré citlivejšie ovečky, omámené kadidlom i sugestívnou kázňou aj rozplačú, a potom ovládnete svoj skrotený ukazovák, nad ktorým ste len na malý okamih stratili moc a ukážete na autora tohto textu. Presne tak, ako keď zlodej kričí, chyťte zlodeja. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kto nás ešte zvádza na pokušenie? Nebodaj ukazujú prstom aj na Boha? Je to možné, dôkazom toho je odmietnutie pápežovho odporúčania spred troch rokov, aby v závere modlitby Otčenáš zmenili znenie vety ...a neuveď nás do pokušenia... na ...a nedopusť, aby sme padli do pokušenia... Tento rozumný návrh pápeža Františka katolícki biskupi z voleja odkopli a nenechali sa ním inšpirovať ani iné kresťanské náboženstva s výnimkou katolíkov v Taliansku a Francúzsku. Cez tvrdé lebky náboženských pohlavárov nedokázal preniknúť záblesk svetla z Vatikánu, a tak veriaci naďalej v tejto modlitbe urážajú Všemohúceho pretože ho vlastne obviňujú z pokúšania. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nuž, aj takto sa dajú riešiť veci. Jeden z tisíc veriacich sa možno vážne zamyslí, začne rozlišovať pravdu od klamstva a hľadať lepšiu cestu, kým ostatné ovečky sa po prečítaní týchto riadkov rozhorčia, označia to za nehoráznosť a poputujú poslušne ďalej tým istým smerom – do temného lesa – v ústrety vlčej svorke.

Dodatok. Nemusíte čakať, kým sa kňazom v hlavách rozjasní ale môžete zmeniť svoj Otčenáš v poslednej vete buď tak ako to navrhuje rímsky biskup alebo napríklad takto: ...a neopusť nás pri pokušení ale zbav nás zlého. Amen.

Alojz Hric

Alojz Hric

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  48x

Krédo: žiadna téma by sa nemala pokladať za tabu. Píšem fejtóny, glosy, satirické útvary. Občas nabrúseným perom pichnem aj do osieho hniezda... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu