Každý vie že užívanie alkoholu, tabakových výrobkov alebo látok s narkotickými účinkami, môže vyvolávať najrôznejšie druhy chorôb alebo dokonca úmrtie užívateľa.Budem hovoriť o prísade, ktorú drvivá väčšina z nás užíva s veľkou obľubou každý deň a dokonca ju doprajeme aj svojim deťom. Nevieme, neuvedomujeme si alebo dokonca nechceme veriť aké zlé účinky na organizmus táto látka spôsobuje. Hovorím o cukre.
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby jednoduché cukry tvorili 5 až 10 percent nášho denného kalorického príjmu. V prepočte na priemerného človeka je to asi 25 až 50 gramov. Avšak konzumujeme ho aj vtedy keď o tom ani nevieme, pretože cukor obsahujú aj potraviny, ktoré na prvý pohlaď nič spoločne s cukrom nemajú. Napríklad masové výrobky ako klobása či párky, zaváraná zelenina, mliečne výrobky a dokonca aj chlieb. Potravinárske spoločnosti používajú cukor naozaj skoro všade, je to pochopiteľné, cukor môže predlžiť záručnú dobu, spríjemniť chuťové vlastnosti produktu či znížiť náklady na výrobu. Navyše návykovosť cukru zaručí predajnosť tovaru. A to nehovoríme o najhorších potravinách ako sú sladké tyčinky, dezerty a sladené nápoje, ktoré u mladšej generácie tvoria takmer 30 percent jedálničku. To spôsobuje, že už aj u veľmi malým deťom lekári stanovujú diagnózu diabete.
Na Slovensku bol vlani zaznamenaný najvyšší počet liečených diabetikov od roku 1980, od kedy sa takáto štatistika vedie. Ku koncu minulého roka bolo v diabetologických ambulanciách na Slovensku evidovaných 342.124 diabetikov. V porovnaní s rokom 2011 počet cukrovkárov narástol približne o 5500 osôb. Diabetici tak tvorili 6,3 percenta populácie. Keď sa pozrieme na to aké reakcie cukor vyvoláva v našom organizme, pochopíme prečo je návykový. Cukor pôsobí na centrum odmien v mozgu, tak že povzbudzuje človeka k svojmu ďalšiemu prijímaniu a dlhodobá konzumácia cukru vytvára inzulínovú rezistenciu pečene a spôsobuje chronicky hyperinzulinizmus (nadmerne vysokú hladinu inzulínu v krvi), následne narúša leptínovu signalizáciu (je to signál, ktorý dáva nášmu mozgu informáciu o tom že sme nasýtení), to spôsobuje to, že po veľmi krátkom čase dostaneme znovu chuť na niečo sladké.
Cukor spôsobuje nie len cukrovku, ale aj iné závažné ochorenia ako dysfunkcia obličiek, rakovina, demencia a hyperaktivita u detí. O tom nás však výrobcovia potravín neinformujú a preto sa musíme vzdelávať sami. Aby sme poznali účinky potravín ktoré denne konzumujeme. V žiadnom prípade nehovorím o tom, že by sme mali úplne vyradiť cukor z našich jedálnych lístkov. Veď zmrzlina neodmysliteľne patri k horúcemu letnému dnu, avšak nesmieme zabúdať čo môže spôsobiť nadmerná konzumácia sladkých potravín a sladených nápojov. Naučme sa viac konzumovať zdravé a živé potraviny ako zelenina, ovocie, obilniny či mliečne výrobky. Najlepšie priemyselne nespracované a bez pridaných škodlivých látok. Všetkým prajem veľa zdravia.