reklama

Cesta domov

Všetci to poznáte. Idete domov, za rodinou, za kamarátmi... Vyberiete si ten správny autobus podľa rozpisu na stanici. Dnes som sa však skoro domov nedostal...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Ako každý iný piatok, prišiel som po skole na internát. Vyčerpaný z celého týždňa a natešený z kopy času, čo mi do odchodu autobusu ostáva, zapol som notebook, že si ešte pustím nejakú hudbu. Veď mam čas. Zasurfujem si na internete, skontrolujem novinky, kto čo spravil, čomu sa práve venuje, kto akú radu potrebuje.

Moje hodinky ukazujú čas 15:20. "kopec času," pomyslím si a venujem sa zábave ďalej. Dnes bol náhodou fajnový deň. Prvé dve hodiny telesná, potom angličtina. Tá bola dobrá - naša učiteľka iba prišla, zadala nám úlohu na budúci týždeň a pobrala sa (za častého ospravedlňovania sa ) vybaviť si vlastné veci. Tak sme si miesto roboty pozreli Simpsonovcov. Nikto nemal náladu písať 500 slovnú esej - hlavne nie v piatok.

"Hmm, 15:40, asi by som sa už mal začať baliť." Pobrať všetky uteráky, zbaliť všetku špinavú bielizeň... To nebol problém. Vyčistiť príbory, plastové krabičky na jedlo. Skontrolovať izbu či som na niečo nezabudol. Nie, mám všetko.

Zastrčím si sluchátka do uší a idem. Idem obyčajným tempom, povedal by som skoro vychádzkovým. Nastúpim do električky. "16:28," nekompromisne mi tvrdí červený displej v električke. "No, keď vezmeme do úvahy, že cesta na Nivy trvá pol hodinku... OK, to stíham. Ráno predsa bývajú plnšie cesty ako takto poobede." Povzbudený displejom, svižne vystupujem z električky aby som stihol môj autobus. Alebo trolejbus, rozdiel je len v jednej zastávke navyše.

"16:57" Autobus pretekárskym štýlom vyberá poslednú zákrutu na smerom na stanicu. Brzdí a škrípe, pripomína to niečo úplne iné ako poloprázdny dopravný prostriedok. Rozmýšľal som, či bežať. Do piatej predsa ostávajú len tri minúty. "Nie, bežať ešte nemusím," optimisticky som prechádzal okolo VUBky. Postupne som však zrýchľoval. "Nebudem predsa čakať na ďalší autobus, ktovie kedy ide."

"16:59" Rútim sa s batožinou po staničnom nadchode. Nemám chuť čakať na ďalší autobus. chcem byt čo najrýchlejšie doma. Chcem si aj oddýchnuť. Plánoval som, že si v autobuse pospím.

Červený autobus, značiaci zrýchlený spoj do Komárna a ešte ďalej, mi ušiel. Nebolo to rovno spred nosa, jednoducho tam už nebol. "Prosím vás, čakáte na bus do Komárna?" "Nie, do skalice," automaticky odpovie slečna. Nástupište číslo 62 čakalo na spoj do skalice. tam, kde predtým mal byt červený autobus idúci cez Dunajskú Stredu, nebolo teraz nič. "Aha, ďakujem," vravím celý smutný. Poobzerám sa dookola, a predo mnou naša SADka. "Aha, veď tam je SAD DS!" Ešte nikdy som nevidel náš biely autobus s farebnými kockami, trojuholníčkami a štvorčekmi tak rád.

"Dobrý, idete do Dunajskej?" pre istotu sa pýtam vodiča. "Áno, ale cez Lehnice." "Takže tou pomalšou cestou..." "Ten za mnou je priamy spoj." Wau, otočím hlavou doľava a naozaj, ďalší autobus s rovnakými kliky-hakmi! To nie je možné... Jeden červený ma asi hodnotu dvoch označkovaných alebo čo... Nechápem...

Zaradím sa do rady. Autobus domov mam istý. Pekne si kúpim lístok, priplatím 10Sk za batožinu, sadnem si a zdriemnem si. "Nejako sa tá rada nehýbe." Prišlo mi to divné. "Idem sa spýtať šoféra...

Dvere sa so syčaním zatvárajú a autobus pokojne odchádza preč. Rozbehnem sa za ním, ale ten sviniar už zdrhol...

"Ach jaj... nabudúce pôjdem radšej o 10 alebo 15 minút skôr. Dokelu." Píšem smsku domov. "Čau, zmeškal som bus, asi budem trochu meškať..." Vedľa mňa chlapík, pravdepodobne tiež s podobným osudom, ukľudňoval svoju kamarátku: "Za 10 minút ide ďalší, neboj..."

Super! Jeden červený autobus sa teda rovná trom bielym s klikmi-hakmi! Tento som už našťastie nezmeškal, cely šťastný som nastúpil, sadol si... a zistil, že človek sa učí celý čas.


Adam Ambrus

Adam Ambrus

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

konecne na FA VUT v Brne :-) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáToto má aj myšlienkuBlender tutoriálySúkromnéKravinyyyy

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu