reklama

Deti = pracovná sila zadarmo?

Mať 8 rokov, pracovať 12 hodín denne a dostať za to pár centov alebo nič? Nemožnosť navštevovať školu a  užiť bezstarostné detstvo. Toto iste nie je sen detí vo svete, no bohužiaľ v niektorých krajinách je to krutá realita.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (41)

Situácia v rozvojových krajinách

 Deti z Ghany sú nútené pracovať na kakaových plantážach v podmienkach ohrozujúcich ich vývoj a zdravie. Vystavené sú styku s pesticídmi, nepriazniam počasia i prísnemu zaobchádzaniu od ich nadriadených.

 Bangladéš je zase krajina, v ktorej sú deti zamestnané prevažne v továrňach. Najmladší zamestnanci majú 5 rokov. Často celý deň nevidia denné svetlo a ich mzda je na úrovni almužny.

Pozitívny vzťah k prírode a hodnotám

 Ak porovnáme podmienky našich slovenských detí a detí zo zaostalých krajín sveta, uvedomíme si diametrálne rozdiely. Mnohé naše deti majú všetko na čo si len ukážu alebo spomenú. Mnoho vecí dostanú bez väčšieho úsilia a práve toto môže byť dôvod prečo sa radosť z obyčajných maličkostí vytráca. Deti z krajín tretieho sveta majú radosť hoci len z pomaranča, ktorý dostanú alebo z banánu, ktorý sa im podarí odtrhnúť zo stromu. Vedia, že prírodu si treba chrániť, lebo práve z nej dostávame veľmi veľa potrebného k prežitiu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Naučme naše deti viac si vážiť napríklad plody zeme. Určite nie tak, že ich zapriahneme do práce na 12 hodín bez nároku na vzdelanie, no hravou a aktívnou formou im skúsme vysvetliť a ukázať, aké dary nám príroda dáva. Doprajme im pocit, že oni sami sú schopné vlastným úsilím niečo dopestovať a z malého semiačka vytvoriť veľké veci.

Projekt "Malí záhradkári"

 Prečítajte si viac o projekte "Malí záhradkári", ktorého hlavným cieľom je ukázať deťom v predškolskom veku, že aj oni majú schopnosť dopestovať si vlastnú zeleninu a ovocie. Ďalej ich oboznámiť, že zo živočíšneho i rastlinného odpadu sa dá prostredníctvom kompostovania vytvoriť užitočný produkt, ktorý je možné využiť či už ako hnojivo alebo kvalitnú zeminu. Ak sa Vám bude projekt páčiť, môžete za neho zahlasovať prostredníctvom emailu (hlasovanie zaberie pár sekúnd). Celé znenie projektu nájdete tu: http://www.unilevervyzva.sk/77.mali-zahradkari/

Andrea Benková

Andrea Benková

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Kreativita je korením môjho života. Rada píšem a svojou troškou sa snažím prispieť k tomu, aby bol svet dobrým miestom pre život :-) Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu