Historická žatva u gazdu Milana Zemanoviča na Kopcovom sa tento rok konala 22.07.2023. Ide o podujatie, ktoré je v rámci koseckého kalendára jediné svojho druhu vzhľadom na spôsob kosenia a ukladania do riadka, či následné spracovanie nakoseného, až po uloženie do stodoly, veď posúďte sami :) Každým rokom na jeho gazdovstve pribudne nástroj, pomocou ktorého nazrieme hlbšie do histórie spracovania obilia. Prvotne to začalo zrepasovaním historickej mláťačky s pohonom, neskôr pribudli cepy, lopaty, rajtáre a tento rok to bol gepeľ - zariadenie prevádzajúce silu ťažných zvierat (koní, volov) na točivý moment na remenici.
Primárnym nástrojom na kosenie obilia je tradičná kosa, tá okrem ostria má na kosisku pripevnený aj takarov, ide o hrable alebo v niektorých regiónoch Slovenska ide o sieť, mech, či plachtu oblukovitého tvaru. Takarov je časť kosy slúžiaca na uloženie obilia do zvislého zákosu tak, aby sa žnici lepšie odoberalo obilie a ukladalo do snopkov.
Kosenie obilia kosou, ukladanie obilia do snopkov a výroba povriesla na zaväzovanie snopkov, zvážanie snopkov na rebriňáku ťahanom koňmi, vyhadzovanie snopkov na mláťačku pomocou drevených vidlí tzv. "špajzovanie" - hádzanie obilia do mláťačky a rozväzovanie povriesla, patria medzi základné činnosti na spracovanie obilia. Výsledkom je slama, ktorej využitie je hlavne ako podstielka pre domáce zvieratá a vymlátené zbožie slúžiace na mletie múky či obživu pre domáce zvieratá.
Po náročnej práci sa aj v minulosti aj v súčasnosti udržiava krásny zvyk - odovzdanie žatevného venca a žatevného chleba gazdovi. Pri krájaní chleba gazda pred jeho rozkrojením symbolicky nožom prežehná chlieb a každému, kto sa pri tejto práci pričinil aktivitou, kúsok daruje.
Koseckú akciu - historická žatva sprevádzala hudba, chutné jedlo - bryndzové halušky, baraní a diviačí guláš, nápoje a hlavne rodinná atmosféra :)

Do skosenia priatelia v ďalšom čísle 09/2023, v novinových stánkoch a v schránkach predplatiteľov 04.09.2023 :)