Výhody za studena lisovaných olejov | Nevýhody za studena lisovaných olejov |
---|---|
|
|
Tip pre čitateľa:
Ak natrafíte vo svojej špajzi na zabudnuté orechy alebo jadrá orecha kráľovského (vlašského) a neviete identifikovať dátum zberu, sušenia, či spotreby, môžete si výrobu orechového oleja priamo vyskúšať a takto ich zúžitkovať - dopomôže k tomu elektrický lis na oleje, s ktorým sa dá olej z vlašských orechov veľmi ľahko pripraviť. Pri lisovaní sa vzduch okolo naplní intenzívnou vôňou orechov a pripomenie arómu pri pečení orechových koláčov 🙂
Olej z vlašských orechov a jeho účinky na zdravie:
Orechový olej získaný lisovaním za studena z vlašských orechov patrí k najhodnotnejším rastlinným olejom. Je mimoriadne zdravý, dodá jedlám v studenej kuchyni nezameniteľnú skvelú chuť, no nájde uplatnenie aj v teplej kuchyni (omáčky, dresingy, mäso). Orechový olej je významný zdroj železa a mangánu. Má vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín vrátane Omega-3 a Omega-6 a je bohatý na vitamíny B1, B2, B3, B6 a obsahuje aj vitamín E, D, C. Orechový olej sa odporúča konzumovať ako prevenciu srdcovocievnych ochorení, pri anémii, pri parazitoch a pri vysokom cholesterole.
