reklama

Ak necháme učiteľov, aby sa porazení vrátili do škôl, prehrali sme. Nie oni, my.

Ešte sa štrajkuje. Učitelia, ktorí vydržali sú unavení, psychicky vyčerpaní a frustrovaní. Ak sa za nich nepostavíme, vrátia sa do škôl zlomení a ponížení. A naše deti dostanú jasný odkaz: na vzdelaní nezáleží.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (137)

Včera večer som bola v školskej jedálni Spojenej školy Novohradskej v Bratislave. Jedáleň bola plná rodičov, ktorých tam zvolali štrajkujúci učitelia. Učitelia odhodlaní vydržať. Ale aj vyčerpaní a znechutení. O systémových zmenách hovoria už roky. Vlada nereaguje, vládu to nezaujíma.

Teraz sa ozvali tesne pred voľbami, tak sú obviňovaní z manipulácie opozíciou, dokonca ich vraj riadia zahraniční agenti. Samozrejme je to blbosť, ale prečo by tomu národ, masírovaný každý večer priblblými seriálmi a tupými reality show, neveril. To, že sa ozvali pred voľbami, dávalo aspoň akú takú nádej, že sa ich požiadavkami bude vláda zaoberať. Nuž, chvíľu sa aj zaoberala, minister kreslil grafy, prepočítaval základne platy učiteľov a spochybňoval, že vôbec nejaký štrajk je. Hovoril o mizivom percente.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo teraz učitelia potrebujú je naša podpora. Mali by sme dať jasne najavo, že v tom nie sú sami. A malo by nás byť veľa. Ak necháme učiteľov, aby sa porazení vrátili do škôl, prehrali sme. Nie oni, my a naše deti.

Mladší učitelia po takejto prehre definitívne prehodnotia svoju budúcnosť. Samozrejme nie všetci, ale môže ich byť dosť. Na pedagogické fakulty už teraz berú doslova každého kto ide okolo. Dcéra mojej známej nebola pustená k maturite, pretože na pol roka prepadla. Zmaturovala v náhradnom termíne a rok neskôr ju bez problémov prijali na pedagogickú fakultu. Toto je dnešná realita.

Postupne zo škôl odíde do dôchodku "stará garda" učiteľov, ktorá ešte drží školstvo ako tak nad vodou. Ak máte doma škôlkárov alebo ešte menšie deti a teraz Vás tento štrajk nezaujíma, tak sa Vám čudujem. To Vám naozaj nevadí, že Vaše deti nebude mať kto učiť? Alebo, že ich budú učiť ľudia, pre ktorých je pegagogika posledná voľba, škola, na ktorú sa bez problémov dostanú a aj ju doštudujú napriek svojej lenivosti alebo podpriemernosti, pretože skrátka nikto iný nemá záujem?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte stále máme šancu žiť v normálnej krajine. Ale musíme preto aj niečo urobiť.

Včera na Novohradskej sme sa dohodli na dvoch bodoch:

  • Prídeme túto stredu o 17.00 hod na námestie SNP v Bratislave a vyzveme k tomu čo najviac našich známych, aby sa pridali. Učiteľom dáme jasne najavo, že v tom nie sú sami.

  • Kým sa vláda nezačne seriózne zaoberať oprávnenými požiadavkami učiteľov, nebudeme v piatky posielať svoje deti do školy. Tento piatok, ani budúci a tak ďalej. Nenecháme tento štrajk iba na učiteľov.

Verím, že toto je len začiatok, ako vyjadríme svoju podporu. Možno to bude vláde úplne jedno. Dokonca je to dosť pravdepodobné. Ale mne to nie je jedno.

A čo vy? Prídete?

Andrea Pauliková

Andrea Pauliková

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Občas cítim potrebu vyjadriť sa k tomu, čo sa deje okolo mňa. Zoznam autorových rubrík:  RodinnéNa vzdelaní záležíCesty necestyNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu